Hyppää sisältöön

Tampere harkitsee harvinaista konstia luvattoman majoituksen lopettamiseksi: "piilohotellin" pyörittäjälle ja omistajalle 20 000 euron uhkasakot

Tampereen kaupungin mukaan tontille on myönnetty rakennuslupa asuintaloa varten. Majoitusrakennuksille, kuten hotellille, on tiukemmat vaatimukset esimerkiksi poistumisteistä.

Kiistaa herättänyt talo rakennettiin Pursikadulle paikkaan, jossa oli ennen vanha puutalo. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Tampereella paljastui viime syksynä tapaus, jossa kokonainen asuinkerrostalo oli otettu majoituskäyttöön ilman lupaa. Talo sijaitsee keskustan tuntumassa Armonkalliolla.

Nyt Tampereen kaupunki harkitsee harvinaista keinoa majoitustoiminnan lopettamiseksi. Kerrostalon omistajaa sekä toiminnanharjoittajaa aiotaan kieltää sakon uhalla käyttämästä taloa majoitustoimintaan 1. heinäkuuta 2022 alkaen. Kiinteistön omistaa keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Tampereen Pursikatu 4. Majoitusbisnestä pyörittää Hiisi Experience Group Oy.

Uhkasakko olisi omistajalle sekä toiminnanharjoittajalle kummallekin erikseen 20 000 euroa. Jos velvoitetta ei ole noudatettu, sakko kasvaa sen jälkeen 5 000 euroa lisää joka kuukaudelta.

Kaupungin 15. kesäkuuta tekemän tarkastuksen mukaan taloa käytetään edelleen majoitustoimintaan. Talossa on 12 asuntoa, joista yhden asukas on väestötietojen mukaan kirjoilla siellä. Kaupungin määräys ei koske kyseistä asuntoa.

Majoitusrakennuksella eri vaatimukset kuin asuintalolla

Tampereen kaupunki perustelee määräystään sillä, että rakennuslupa on myönnetty asuintalolle. Väliaikaisessa käytössä olevilta rakennuksilta vaaditaan esimerkiksi paremmat poistumistiet palon varalta, kuin vakituisessa asumisessa.

Tämä perustuu näkemykseen, jonka mukaan huoneistossa väliaikaisesti oleskelevien ei voi olettaa tuntevan kulkureittejä yhtä hyvin kuin vakituisesti asuvien. Ympäristöministeriön asetuksessa paloturvallisuudesta vaaditaan, että rakennuksessa on riittävästi sopivasti sijoitettuja, tarpeeksi väljiä ja helppokulkuisia uloskäytäviä niin, että poistumisaika rakennuksesta ei ole vaarallisen pitkä.

Antamassaan selvityksessä kiinteistön haltija sanoo, että asuinhuoneistot ovat vuokrauskäytössä ja asuinhuoneistojen vuokraaminen on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen sopimussuhde. Siinä rakennuksen käyttöoikeus on luovutettu vuokraa vastaan vuokralaiselle, jolla on oikeus käyttää huoneistoa asumiseen.

Missä menee majoitus- ja vuokraustoiminnan raja?

Rakennusvalvonta katsoo, että kiinteistöllä sijaitseva rakennus on käyttötarkoitukseltaan majoitustila, koska asunnoissa ei olla kirjoilla, huoneistot ovat kalustettuja sekä majoittumista tarjotaan ensisijaisesti lyhyeksi ajaksi. Niin ikään huoneistoja vuokrataan välityspalvelun kautta ja toiminnanharjoittaja tarjoaa majoituksen yhteydessä hotellinomaisia palveluita, kuten liinavaatteita, hygieniatarvikkeita tai siivouspalveluita, huomauttaa rakennusvalvonta.

Häiriötä ei ole kiinteistön haltijan mukaan tullut. Esimerkiksi liinavaatteiden tarjoamisesta selvityksessä arvioidaan, että vuokralaiset päin vastoin odottavat mahdollisimman hyvin varusteltuja huoneistoja, joihin voi välittömästi käydä asumaan.

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto päättää uhkasakosta kokouksessaan tiistaina.

.
.