Hyppää sisältöön

7 000 lukematonta viestiä odottaa yhä käsittelyä Helsingin palkanmaksussa – jos luottotiedot menevät virheiden vuoksi, vastuu on palkansaajalla

Helsingin kaupungilla on tuhansia palkanmaksuongelmiin liittyviä viestejä edelleen lukematta. Oikeusprofessorin mukaan yksityishenkilö on itse vastuussa maksukyvystään, vaikka ongelma johtuisi työnantajasta.

Helsingin kaupungilta voi hätätilanteessa hakea talousapua käteiskassasta, mutta haku tehdään jo ruuhkautuneen asiakaspalvelun kautta. Kuva Helsingistä toukokuulta. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Helsingin kaupunki selvittää nyt palkanmaksuongelmiaan ylitöinä ja lisäavun kanssa, mutta ongelma ei ole ihan heti ratkeamassa.

Noin neljäsataa kaupungin työntekijää ei saanut lainkaan palkkaa 14. kesäkuuta.

Helsingin kaupunki lupasi täysin palkatta jääneiden palkat maksuun viime viikonlopun aikana. Kaupungin henkilöstöpolitiikan johtaja Asta Enroosin mukaan pääosa niistä saatiin maksuun.

Helsinkiläisen sairaanhoitajaopiskelijan Anne-Mari Alhaisen pankkitiliä rahat eivät tavoittaneet. Hänen palkkansa on maksettu väärin huhtikuun alusta saakka.

– Tällä viikolla ei ole tullut mitään. Kaksi viikkoa sitten tuli joitain lisiä, ja nekin oli laskettu väärin, Alhainen kertoo.

Helsingin kaupungin palkanmaksusta vastaa taloushallintopalvelu Talpa. Heidän tiedossaan oli viime maanantaina noin neljätuhatta korjaamatonta palkkavirhettä.

Palkkavirheitä ilmenee jatkuvasti lisää sitä mukaa kun työntekijöiden sähköpostilla lähettämiä virheilmoituksia käydään läpi. Rästissä oli viime maanantaina noin seitsemäntuhatta lukematonta sähköpostia.

Kaikki sähköpostit eivät ole virheilmoituksia, joten virheiden oikeaa määrää ei voi niiden perusteella sanoa. Enroosin mukaan luku elää päivittäin.

Sairaanhoitaja irtisanoutui ja vaihtaa nyt alaa

Anne-Mari Alhaisen mukaan häneltä puuttuvat lähes kaikki lomarahat, ylityökorvaukset ja muut haittalisät. Summaksi hän arvioi 1 000–3 000 euroa.

Alhainen on soittanut Talpan palkanmaksuun yli kymmenen kertaa ja lähettänyt viisi sähköpostia, joista ensimmäisen huhtikuun alussa. Vastauksia ei ole tullut yhtäkään.

– En tiedä, millä maksan ensi kuun vuokran. Saatan joutua hakemaan toimeentulotukea. Jos alasta halutaan vetovoimaisempi, tällaiset ongelmat eivät edesauta asiaa, Alhainen sanoo.

Kamelin selkä katkesi huhtikuun lopussa, ja hän irtisanoutui. Ensi kuussa Alhaista odottaa uusi työ IT-alalla.

– Otan sairaanhoitajan paperit ulos joulukuussa, mutta vaihdan alaa jo nyt. En ole työyhteisöstäni ainoa, joka on päätynyt tähän ratkaisuun, Alhainen kertoo.

Kerroimme aiemmin, kuinka myös sairaanhoitaja Saana Hämäläinen irtisanoutui kaupungilta palkkasotkuista johtuen.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professori Olli Norros on ihmeissään, että Helsingin kaupungin kokoisella julkisyhteisöllä voi olla näin pitkäkestoinen ja laaja palkanmaksuongelma.

– Selitykset siitä, että ei riitä palkanmaksajia, tai että järjestelmä ei toimi, eivät ole mitenkään anteeksiannettavia. Palkanmaksu on velvollisuus, joka on vain kerta kaikkiaan saatava hoidettua ajoissa, Norros sanoo.

Yksityishenkilö on itse vastuussa maksukyvystään

Norroksen mukaan palkansaaja on oikeutettu korkolain mukaiseen seitsemän prosentin viivästyskorkoon niiltä päiviltä, kun palkka on myöhässä.

– Muutoin lakisääteisiä seurauksia ei juuri ole, Norros sanoo.

Lain mukaan jokainen yksityishenkilö on vastuussa omasta maksukyvystään. Palkanmaksuongelmiin ei siis voi vedota, vaikka niiden vuoksi menettäisi esimerkiksi luottotietonsa.

Norroksen mukaan yksityishenkilöllä on lain mukaan vahingonrajoittamisvelvollisuus. Jos luottotietojen tai asunnon menetyksen voisi estää ottamalla pienikorkoista lainaa, on yksityishenkilön se tehtävä, vaikka rahanpuute johtuisi palkanmaksajan ongelmista.

Viivästyskorolla pyritään kompensoimaan henkilön ottaman velan tai luoton lisäkustannuksia.

Kaupunki ei voi joutua konkurssiin

Jos palkanmaksajalla ei olisi aikomustakaan maksaa palkkoja ajallaan, syyllistyisi tämä petokseen.

Tällöin palkanmaksaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos palkansaaja on yrittänyt minimoida omia talousongelmiaan vahingonrajoittamisvelvollisuuden mukaisesti.

Helsingin kaupunki yrittää maksaa palkat, joten rikosta ei ole tehty.

– Lain mukaan ei ole suoranainen rikos, vaikka palkkaa ei tulisi puoleen vuoteen, Norros sanoo.

Pitkittyneissä palkanmaksuongelmissa yritystä voi myös hakea konkurssiin. Valtiolla on myös palkkaturvajärjestelmä, josta puuttuvia palkkoja maksetaan, jos palkanmaksaja joutuisi konkurssiin.

Lain mukaan kaupunki tai kunta ei kuitenkaan voi joutua konkurssiin.

– Aiemmin ei ole jouduttu juuri miettimään, että miten toimitaan, jos näin iso julkisyhteisö ei pysty maksamaan palkkojaan, Norros sanoo.

Jos Helsingin palkanmaksuongelmat johtuisivat yksittäisten virkamiesten virheistä tai laiminlyönneistä, voisivat virkamiehet syyllistyä virkarikokseen.

Helsinki vetoaa ongelmissa etenkin teknisiin haasteisiin, joten virkarikossyytteitä tuskin jaetaan.

Kaupungilla käteiskassa hätätilanteita varten

Taloushallintopalvelu Talpalla on yhteensä noin neljäsataa työntekijää. Palkanlaskijoita on normaalisti noin 160 ja asiakaspalvelijoita noin 15.

Kaupunki on nyt rekrytoinut 25 ulkopuolista työntekijää lisää, ja tehnyt sisäisiä henkilöstösiirtoja muista töistä palkanlaskentaan.

Lisäksi kaupunki on palkannut ulkopuolisen IT-yrityksen analysoimaan tilannetta.

– Tilanne tulee kestämään vielä jonkin aikaa. Kestoa en pysty valitettavasti arvioimaan. Priorisoimme korjauksia ja palkanmaksua suuruusjärjestyksessä, sanoo Talpan va. toimitusjohtaja Päivi Turpeinen.

Kokonaan puuttuvat palkat pyritään Turpeisen mukaan korjaamaan ja maksamaan kahden vuorokauden sisällä virheen tultua palkanlaskennan tietoon.

Turpeinen toivoo, että kukaan ei ongelman takia joudu niin ahtaalle, että menettäisi luottotietonsa, vuokra-asuntonsa, tai joutuisi velkaantumaan.

Jos näin olisi käymässä, voisi kaupunki käyttää kriittisiin tilanteisiin ja nopeisiin maksuosoituksiin tarkoitettua käteiskassamääräystä. Tällöin palkansaaja saisi palkkansa viipymättä.

Käteiskassamaksuja voi hakea olemalla yhteydessä Talpaan.

Jonotusnumerona vain voi olla nelinumeroinen luku.

Helsingin kaupungin taloushallintopalveluliikelaitoksen va. toimitusjohtaja Päivi Turpeinen kertoo palkanmaksujen viivästyksistä ja syistä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24.6.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.