Hyppää sisältöön

Juhannussaunassa kannattaa varoa kiuasta ja rannassa voi uimisen sijaan vain kastautua – palopäällikkö: "Ei jätetä aivoja narikkaan"

Palopäällikkö Pekka Väliheikki toivoo, että ihmiset pitäisivät järjen päässään myös juhannuksena. Rantavedessä voi juhannussaunan jälkeen kastautua sen sijaan, että lähtee uimaan kauas.

Kiukaalle ei kannata heittää saunassa mitään muuta kuin vettä, sanoo palopäällikkö. Kuva: © 2012 Petri Jauhiainen

Sauna on toiseksi yleisin syy suomalaisten palovammoihin. Yleisin syy on keittiö, missä suomalaiset polttavat itsensä joko ruoanlaiton lomassa tai kuumien juomien kanssa.

Asia käy ilmi Ifin tuoreesta vahinkovakuutustilastosta. Sen mukaan suomalainen polttaa itsensä saunassa todennäköisimmin kiukaan läheisyydessä, kun hän liukastuu tai horjahtaa sitä vasten. Palovammoja syntyy myös kuumasta vedestä ja kiukaan luukusta.

Lapin pelastuslaitoksen läntisen pelastusalueen palopäällikkö Pekka Väliheikki vinkkaa, että jos juhannuksena mielii saunoa turvallisesti, saunassa ei kannata häärätä peseytymisen ohella muuta.

– Sauna on tarkoitettu saunomiseen. Kiukaallekaan ei kannata heittää muuta kuin vettä. Erilaisia virityksiä on ollut, lihaa savustetaan ja kaiken maailman juttuja. Täytyy muistaa, että kiuas on kuuma. Jos sille laittaa jotain muuta kuin vettä, se voi syttyä palamaan.

Kiukaalle ei siis kannata asetella edes lapsuudesta tuttua folioon käärittyä makkaraa?

– Jos sen saa asetettua vaikka paloturvallisen telineen päälle, joka roikkuu kiukaan yllä, niin kyllä. Mutta sitäkin pitää muistaa tarkkailla, Väliheikki sanoo.

Ketään ei saa jättää yksin saunaan

Palopäällikkö muistuttaa, että juhannuksenakaan ketään ei saa jättää saunaan yksin.

– Lisäksi, kun ollaan juhlatuulella, saunaan kannattaa mennä vain sellaisessa kunnossa, että saunominen on turvallista. Kavereitakin on hyvä tarkkailla, hän sanoo.

Pelastuslaitokselle juhannus tarkoittaa usein laajennettua tehtäväkenttää ainakin niillä paikkakunnilla, joilla on isompia tapahtumia.

Palopäällikkö toivoo, että ihmiset käyttäytyisivät myös juhannuksen aikaan siivosti, varsinkin vesillä.

– Juhannus on meillä vesillä liikkumisessa tosi surullista aikaa. Jokaisen kannattaisi miettiä, onko juhannuksena pakko lähteä vesille, ja onko pakko mennä edes uimaan. Jos on pakko päästä pulikoimaan vedessä, riittääkö, jos käy sen verran, että saa kastauduttua? Onko pakko lähteä kauas?

Järki käteen, on Vähäheikin juhannuksen summaus.

– Ei jätetä aivoja narikkaan.

.
.