Hyppää sisältöön

Kalan kallistuminen on nostanut myös sushiravintoloiden hintoja – pienikin muutos hinnoissa on yrittäjälle tuntuva

Tuoreen kalan hinta on lähes tuplaantunut vuodessa. Norjan lohen ja muiden raaka-aineiden kallistuminen on luonut sushiravintoloille painetta nostaa hintojaan.

Norjan lohen ennätyskorkeat hinnat ovat saaneet sushiravintolat tarkastelemaan hintojaan. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Kuluttajahintojen hurja nousu on vaikuttanut erityisesti tuoreen kalan hintoihin. Tilastokeskuksen toukokuussa julkaistun kuluttajahintaindeksin mukaan tuoreen kalan hinta on vuodessa noussut lähes 50 prosenttia.

Yle uutisoi aiemmin, että esimerkiksi lohen hinta on maailmanmarkkinoilla kohonnut ennätyskorkealle, koska kysyntä on tarjontaa suurempaa. Tuore kala ja etenkin lohi on japanilaisen sushin pääraaka-aineita. Hintojen nousu on luonut painetta sushiravintoloille nostaa hintojaan.

Hintoja voi joutua nostamaan lisää

Kuopiolaisessa Ozaki sushi-ravintola nosti hintojaan eurolla kesäkuun alussa. Ravintolan yrittäjä Liangfu Wang sanoo, että tässä vaiheessa ei voi ennustaa joutuuko hintoja nostamaan vielä, koska ei voi tietää miten raaka-aineiden hinnat vielä kehittyvät.

Ozaki sushin yrittäjä Liangfu Wang sanoo, että pienikin muutos kalan hinnoissa on tuntuva. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Muutos on ollut nopea. Liangfu Wang kertoo, että alkuvuodesta lohen kilohinta oli keskimäärin 15 euroa, mutta toukokuussa se nousi jopa 32 euroon per kilo.

– Nyt kilohinta on ollut keskimäärin 26 euroa. Käytämme kalaa noin 160 kiloa viikossa, joten pienikin muutos on tuntuva.

Lohen hinnat vaihtelevat viikoittain

Samaan aikaan myös sushiriisin ja muiden raaka-aineiden hinta on kasvanut. Sushiravintolan yrittäjä Liangfu Wang pohtii, että on vaikea ennustaa, millainen vaikutus asiakasmääriin olisi, jos hintoja joutuisi nostamaan vielä.

– Toivomme, että voisimme pitää nämä hinnat, mutta jos tulee tappiota ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

Lohen hinta vaihtelee tällä hetkellä viikoittain. Korkeimmillaan se on ollut jopa 32 euroa. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Hanko Sushi-ketjun toimitusjohtaja Tuomas Piirtola sanoo, että myös heille norjan lohen kallistuminen on tuonut hinnoittelupaineita. Hanko Sushissa tehtiin keväällä hintojen tarkistus ja annosten hintoja nostettiin noin eurolla.

– Hinnoitteluun vaikuttaa moni asia, mutta kaikki raaka-aineet ovat kevään aikana kallistuneet, Piirtola toteaa.

Tuomas Piirtola kertoo, että norjan lohen hinnat vaihtelevat viikoittain ja ensi viikolla hinta on jälleen korkealla. Ketjussa tarkastellaan tilannetta ja hintoja jatkuvasti.

Ruokalistojen suunnittelu on ollut haastavaa

Kalan hinnoilla on ollut vaikutusta myös muihin kuin sushiravintoloihin. Osuuskauppa Peeässän ryhmäpäällikkö Mikko Rosendahl sanoo, että kiinteitä hintoja kalantoimittajilta ei ole tänä kesänä saatu, koska hinta vaihtelee heilläkin lähes viikoittain.

– Normaalisti sovimme muutaman kerran vuodessa kalan hinnoista, mutta tänä vuonna sitä ei olla voitu ymmärrettävistä syistä tehdä, Rosendahl kertoo.

Hintojen nousu on tuonut haastetta kesäkauden ruokalistojen suunnitteluun, mutta toistaiseksi aiemmin päätettyjä hintoja ei aiota Mikko Rosendahlin mukaan nostaa tai ravintoloiden tarjontaa muuttaa.

– Toivotaan, että pysytään siinä hintahaarukassa, mitä ollaan laskettu. Syksyllä pitää taas kartoittaa, minkälainen tilanne on.

Aiheesta voi keskustella 28.6. kello 23:een.

Lue lisää:

.
.