Hyppää sisältöön

"Runosmäen liimanäppi" Lukas Hradecký sai oman pallokentän Turussa – tältä näytti riemukkaassa futisjuhlassa

Lukas Hradeckýn juhlinta keräsi sadoittain yleisöä turkulaislähiöön. Nappulaliigalaisena uransa aloittanut veskari asettui tulevaisuuden tähtien laukomien kutien eteen, ja muutama pääsi läpi.

Sonja Kisonen, Lumi Olkkonen, Rafael Risk ja Tiitus Salama jalkapallomaalivahti Lukas Hradeckýn kanssa Runosmäen pallokentällä.
TPS-junnut Sonja Kisonen, Lumi Olkkonen, Rafael Risk ja Tiitus Salama pääsivät laukomaan Lukas Hradeckýn maaliin Runosmäen pallokentällä. Kuva: Johanna Manu / Yle.

Suomen jalkapallomaajoukkueen luottomaalivahti, "Runosmäen liimanäppi" Lukas Hradeckýa juhlistettiin keskiviikkona Turussa.

Hradecký valittiin tammikuussa Vuoden turkulaiseksi, mutta juhlallisuudet jäivät koronan takia väliin. Hradeckýa juhlitiin nyt Turun Runosmäessä, hänen lapsuudenmaisemissaan. Runosmäen pallokenttä nimettiin tilaisuudessa Lukas Hradecký -kentäksi.

  • Seurasimme juhlia suorassa lähetyksessä Yle Areenassa ja tässä artikkelissa. Toimittajana paikalla oli Lassi Lähteenmäki, kuvaajana Arttu Kuivanen.

Tapahtumassa Turun pormestari Minna Arve luovutti Lukas Hradecký Turun kauppatorin vanhasta kivestä muokatun palkinnon sekä kunniakirjan.

Lukas Hradecký sai kauppatorin vanhasta kivestä muokatun palkinnon. Kuva: Johanna Manu / Yle
Lukas Hradecký palkittiin tammikuisesta Vuoden turkulainen -voitostaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Hradecký kiitteli puheessaan kaikkia paikalle saapuneita ja kehui Runosmäkeä.

Hän muisteli tilaisuudessa lapsuuttaan ja elämäänsä Runosmäessä. Joskus pallo lensi naapurin pihallekin – mitä Hradecký pyyteli nyt anteeksi.

– Täältä alkoi unelmointi. Olen aina pitänyt hauskaa ja uskon, että se on myös paistanut. Se on se vinkki, jonka kaikille nuorille haluan antaa. Kun hauskaa pitää, voi pärjätä kaikessa elämässä.

Runosmäki tulee aina olemaan osa Hradeckýn elämää. Hän toivoo, että ehtii vielä joskus jossain muodossa pelaamaan jalkapalloa myös Runosmäessä. Paikalla olleet lapset toivoivat, että Hradecký tulisi joskus antamaan heillekin vinkkejä.

– Ei se mahdottomuus ole. Otetaan tämmöinen pienimuotoinen lupaus, että tällainen järjestetään jossain vaiheessa.

Lukas Hradeckýn juhlissa Turun Palloseuran neljä junioria laukoi kohti TPS:n kasvatin – Lukas Hradeckýn – maalia.

– Täällä vedeltiin aika paljon maaleja ja taas vedellään. Olen vähän lomaruosteessa, Hradecký varoitteli etukäteen.

Rafael Risk, Tiitus Salama, Sonja Kisonen ja Lumi Olkkonen pärjäsivät hyvin konkarimaalivahtia vastaan.

Runosmäki ja Turku aina sydämessä

Lukas Hradecký voitti tammikuussa ylivoimaisesti äänestyksen Vuoden turkulainen 2021 -tittelistä. Hradecký sai yleisöltä 7 623 ääntä ja vei huimat 36 prosenttia koko äänipotista.

Äänestäjät perustelivat Lukas Hradeckýn valintaa sillä, että hän on positiivinen ja tunnettu turkulainen, joka tuo Turkua ja lapsuutensa kotipaikkaa Runosmäkeä positiivisessa valossa esiin maailmalla.

– Positiivinen asenne, charmikkuus ja menestyminen Suomen maajoukkueessa johtivat ylivoimaiseen voittoon Vuoden turkulainen -kisassa. Lukas Hradecký nostaa aina vahvalla Turun murteellaan Turun ja erityisesti kotilähiönsä esiin. Hän on tehnyt Turkua ja Runosmäkeä tunnetuksi maailmalla – se on upeaa, sanoi Turun pormestari Minna Arve tuloksen ratkettua

Hradeckýn on usein kuultu kehuvan Turkua ja Runosmäkeä. Vuoden turkulainen -kiitospuheessaan hän sanoi, että osa hänestä tulee aina pysymään Runosmäessä ja Turun esille tuominen jatkuu minne tie maailmalla viekään.

Lukas Hradecký pääsi jakamaan myös nimikirjoituksia. Kuva: Johanna Manu / Yle
Runosmäen kenttä pöllyää, kun kuusivuotias Alvar Kemppi näyttää parhaat temppunsa. Hän on harrastanut jalkapalloa pari vuotta. Runosmäen kentälle on tulossa hiekkatekonurmi. Kuva: Johanna Manu / Yle
Paikalle oli saapunut satoja ihmisiä. Kuva: Johanna Manu / Yle
Kotilähiötään vuolaasti kehuva maalivahti sai ylleen aiheeseen liittyvän paidan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 23. kesäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.