Hyppää sisältöön

Merkkejä laskusuhdanteesta ei näy, vaikka taantumahuolia on: "Työllisyyslukujen perusteella näyttää hyvältä", toteaa alivaltiosihteeri Pylkkänen

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen mukaan ainakaan tässä vaiheessa ei näytä siltä, että laskukausi olisi tulossa.

Elina Pylkkänen kuvaa ajatuksiaan toukokuun työllisyystilastoista myönteisiksi ja huojentuneiksi. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tuoreiden työllisyys- ja työttömyyslukujen pohjalta ei pysty havaitsemaan pelättyjä merkkejä laskusuhdanteesta, huomauttaa työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Pylkkänen reagoi työllisyyslukuihin tuoreeltaan työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissa (siirryt toiseen palveluun).

Ylen haastattelussa Pylkkänen kuvaa toukokuun työllisyystilastoja todella huojentaviksi.

– Työllisyyslukujen perusteella tilanne näyttää hyvältä, vaikkakin tämä kasvu työllisyydessä perustuu lähinnä osa-aikatyöhön, Pylkkänen sanoo.

Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan Suomessa oli 61 000 työllistä enemmän kuin vuosi sitten toukokuussa. Työllisyysasteen trendi oli ennätyskorkealla, 73,9 prosentisssa. Työttömiä puolestaan oli toukokuussa kaikkiaan 227 000, mikä on 68 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Riskejä on yhä ilmassa

Vaikka tuoreimmat työllisyysluvut olivatkin huojentavia, monenlaisia riskejä leijuu yhä ilmassa. Yksi niistä on alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen mukaan pelko stagflaatiosta eli tuotannon supistumisesta inflaation vuoksi. Tuotannossa ei kuitenkaan hänen mukaansa näy vielä merkkejä supistumisesta.

Korkea inflaatio ei sekään vielä heijastu työllisyyteen. Inflaatio vaikuttaa palkkavaatimuksiin ja korkotasoon, joka taas heikentää yritysten investointihalukkuutta ja vaikuttaa näin ollen työllisyyteenkin heikentävästi, Pylkkänen sanoo.

Pylkkäsen mukaan on ilmeistä, että korkotason nousu vaikuttaisi työllisyyteen.

– Vielä tässä vaiheessa korot eivät ole lähteneet valtavaan kiriin ylöspäin. Nyt näyttää vielä hyvältä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist puolestaan kantaa huolta siitä, että hyvä työllisyyskehitys pysähtyy ennen, kuin pitkäaikaistyöttömät pääsevät töihin.

– [...] Huolena on, että hyvä työllisyyskehitys pysähtyy suhdanteen viilentyessä ennen kuin nykyiset pitkäaikaistyöttömät ovat ehtineet takaisin töihin. Silloin työttömyysjaksot pitkittyisivät entisestään tai pahimmillaan johtaisivat poistumiseen työmarkkinoilta, mikä heikentäisi Suomen talouden kasvupotentiaalia pysyvästi, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Appelqvist pitää Suomen suhdannetilannetta edelleen "siedettävän hyvänä", mutta hänen mukaansa on kuitenkin varauduttava henkisesti siihen, että suhdannekehitys heikkenee pidemmällä aikavälillä.

Myöskään tänään julkaistussa Suomen Pankin ennusteessa taantuman uhkaa ei voida pois, mikäli sota Ukrainassa pitkittyy, energian ja raaka-aineiden hinnat nousevat entisestään ja talouden sopeutuminen on hidasta.

Lue myös:

.
.