Hyppää sisältöön

Tällaisilla pisteillä kevään yhteishaussa pääsi Pohjois-Karjalan lukioihin ja ammattikouluihin

Lukioiden keskiarvovaatimukset vaihtelivat vajaasta seitsemästä aina kahdeksaan ja puoleen. Ammatillisen opetuksen linjoilla pistemäärät heittelivät viime vuodesta paikoin runsaastikin.

Esimerkiksi Riveriaan Lieksaan monen koulutusalan pistevaatimukset nousivat reilusti viime vuodesta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Yle julkaisi tänään verkkosivuilleen taulukon, josta selviää, millaisilla pisteillä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin pääsi kevään yhteishaussa opiskelemaan.

Yleislinjan lukioista Outokumpuun oli helpoin päästä. Sisäänpääsyyn vaadittiin hieman vajaan seitsemän keskiarvoa. Sen sijaan Joensuun yhteiskoulun lukion yleislinjalle pääsi reilulla kahdeksan keskiarvolla, lyseon yleislinjalle puolestaan maakunnan suurimmalla vaatimuksella, liki kahdeksan ja puolen keskiarvolla.

Pohjois-Karjalan muiden lukioiden keskiarvovaatimukset vaihtelivat välillä 7–7,75.

Lukioiden erityislinjoista helpointa oli päästä Joensuun lyseon lukion IB-linjalle. Pisteraja sinne oli 8,18 – siis jopa vähemmän kuin saman koulun yleislinjalle.

Erityislinjoille ei pelkkä peruskoulun todistuksen keskiarvo riitä, vaan lisänä on muitakin koulukohtaisia pääsyvaatimuksia, jotka pisteytetään.

Joensuussa yhteiskoulun musiikin ja ilmaisun linjalle pääsi 11,43 pisteellä, urheilulinjalle puolestaan 15,58. Urheilulinjan pisteraja oli maakunnan lukioista kaikkein korkein.

Lukioiden erityislinjoista helpointa oli päästä opiskelemaan Juuan lukion salibandylinjalle, johon tuli valituksi 7,75 pisteellä.

Mikäli taas mieli opiskelemaan Joensuuhun Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun A-venäjän kielen linjalle lukioon, tarvitsi pisteitä vähintään 14,50 .

Ammattikoulujen pistevaatimuksissa paljon eroja viime vuoteen

Koulutuskuntayhtymä Riverian ammatillisen koulutuksen linjojen vaaditut pistemäärät heittelivät paikoin runsaasti viime vuodesta.

Suuri osa linjoista vaati tänä vuonna sisäänpääsyyn pisteen pari viime vuotta vähemmän.

Sen sijaan esimerkiksi Lieksassa opetettava liiketoiminnan perustutkinto vaati tänä vuonna yli kaksinkertaisen pistemäärän, kun viime vuoden taso oli 12,00 ja tämän vuoden 30,00.

Myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoissa vaatimustaso kasvoi. Outokummussa pisteitä alalle vaadittiin nyt vajaa 34, Lieksassa 33. Vuosi sitten vastaavat pistemäärät olivat 17,20 ja 13,80.

Taulukossa näkyvät ammatillisten opintojen alimmat hyväksytyt pistemäärät eivät ole keskenään vertailukelpoisia, vaan pisteytykset vaihtelevat aloittain.

Lue lisää:

.
.