Hyppää sisältöön

Työväentalot kartoitetaan koko Suomesta – taloista tehdään ehdotuksia Unescon maailmaperintölistalle

Suomessa on olemassa edelleen noin 300 työväentaloa, joista enemmistö on aktiivisessa käytössä.

Punkalaitumen Mäenpään työväentalolla alettiin näyttää elokuvia 1940-luvulla. Kuva: Työväenmuseo Werstas

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella selvitetään tämän vuoden aikana, mitkä maamme työväentaloista ja kansantaloista voisivat olla ehdolla Unescon maailmanperintölistalle. Selvityksessä kartoitetaan työväentaloja joka puolelta Suomea.

– Tiedot ovat tällä hetkellä hyvin hajallaan ja hankalasti saatavilla. Osa tiedoista on peräisi 1980-luvulta, kertoo projektitutkija Marja Lähteenmäki Työväenmuseo Werstaalta.

Työväentaloja rakennettiin pääosin 1900-luvulla Suomeen yli tuhat ja noin 300 taloa on edelleen olemassa. Talot olivat tärkeitä kokoontumisen ja kansalaisvaikuttamisen paikkoja. Niillä on ollut keskeinen rooli historiallisissa käännekohdissa kuten sisällissodassa vuonna 1918.

Työväentalot hyvässä kunnossa

Vain muutamia työväentaloja on Suomessa suojeltu rakennusperintölain perusteella. Tälläisiä ovat esimerkiksi vuonna 1925 valmistunut Jyväskylän työväentalo, joka on arkkitehti Alvar Aallon ensimmäinen julkisen rakennuksen suunnittelutyö. Kannuksen vuonna 1909 rakennettu työväentalo toimii puolestaan nykyisin Oskari Tokoi -seuran ylläpitämänä museona.

Vaikka suojelutilanne on heikohko, niin silti jäljellä olevat talot ovat säilyneet pääosin hyväkuntoisina.

Vaasan työväentalo 1950-luvulla. Kuva: Työväen Arkisto

– Suomessa työväentalot ovat hyvin säilyneitä verrattuna muihin maihin. Useimmat työväentalot ovat myös yhä toiminnassa ja avoinna yleisölle, kertoo Marja Lähteenmäki.

Tässä vaiheessa projektia on nyt valittu 12 työväentaloa, joihin käydään tutustumassa paikan päällä. Pirkanmaalta mukana on Punkalaitumen Mäenpään työväentalo ja sen elokuvatoiminta. Mäenpään työväentalolla alettiin näyttää elokuvia 1940-luvulla ja vilkkaimmillaan esityksiä oli kolmesti päivässä. Toiminta hiljeni 1970-luvulla, mutta nyt perinteinen elokuvaprojektori on kunnostettu ja näytöksiä järjestetään talolla edelleen.

Tietoa kerätään yhteen paikkaan

Kaikista Suomen työväentaloista pyritään selvityksen aikana laatimaan artikkeli verkon avoimeen tietosanakirjaan Wikipediaan. Alussa Wikipediassa oli tietoja noin 20 työväentalosta, nyt tietoja on saatu yli sadasta.

Työväentaloista on meneillään maailmanlaajuinen sarjanimeämishanke, jota johtaa Tanskan työväenmuseo Arbejdermuseet. Maailmanperintölistalla ei ole tällä hetkellä yhtään työväenliikkeeseen liittyvää kohdetta.

Marja Lähteenmäki valmistelee työväentalojen tilanteesta alustavan raportin Museovirastolle vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen Museovirasto päättää yhteistyössä muiden tahojen kanssa, lähdetäänkö Suomesta ehdottamaan jotakin kohdetta Unescon maailmanperintölistalle.

Työväentalojen maailmanperintöhanketta esitellään Werstaan näyttelykerroksen (siirryt toiseen palveluun)aulassa 21. kesäkuuta alkaen esillä olevassa Talolla tavataan! -pienoisnäyttelyssä. Näyttely myös kannustaa ihmisiä osallistumaan tietojen keräämiseen ja lahjoittamaan kuvia työväentaloista museolle.

.
.