Hyppää sisältöön

Suomessa todennäköisin hukkuja ei ole juhannusta viettävä nuori, vaan iäkäs mies

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimusselostuksen mukaan terveysongelmat ovat yhä useamman hukkumiskuoleman syy. Vaikka hukkumiskuolemat ovat vähenemään päin, hukkui viime vuonna 165 ihmistä.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että terveydelliset syyt ovat lisääntyneet hukkumiskuolemissa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin tuoreesta tutkimusselostuksesta käy ilmi, että Suomessa tyypillisen hukkuja on vedessä pulikoimassa oleva iäkäs mies, jolla on sydänsairaus.

Selostus perustuu vuoteen 2021, jolloin 165 ihmistä hukkui. Tutkimuksessa ei otettu huomioon hukkumisia, jotka olivat todennäköisesti muita kuin tapaturmaisia hukkumisia. Tällaisia tapauksia olivat suurimmaksi osaksi todennäköiset itsemurhat.

– Hukkumiset ovat Suomessa merkittävä ongelma. Kun katsoimme tilastoja taaksepäin, kävi ilmi, että Suomessa on viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana hukkunut 12 000 ihmistä, kertoo Otkesin johtava tutkija Kai Valonen.

Tutkimuksessa on myös käynyt ilmi, että terveydelliset syyt ovat lisääntyneet hukkumiskuolemissa.

– Teimme vastaavanlaisen teematutkimuksen kymmenen vuotta sitten, ja siihen verrattuna terveyskymykset nousivat nyt enemmän esiin, mahdollisesti väestön ikääntymisen myötä. Erityisesti sydän- ja verisuonitaudit painottuvat hukkumisissa. Kun niiden oireita tulee vedessä, ollaan vaikeuksissa, Valonen sanoo.

Sydänsairauksien lisäksi neurologisilla sairauksilla sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksilla on osansa hukkumistapauksissa. Viime vuonna tällaisia toimintakykyä rajoittavia sairauksia oli lähes kahdella kolmasosalla hukkuneista.

Myös pitkäaikainen alkoholin käyttö lisää hukkumisen todennäköisyyttä.

– Alkoholia on aika monessa tapauksessa mukana. Yli neljässäkymmenessä tapauksessa alkoholia on käytetty. Terveellinen elämäntapa auttaa myös vesiturvallisuudessa, Valonen kertoo.

Yli 80 prosenttia hukkuneista on miehiä

Yleisin hukkuja on vuoden 2021 tilastojen perusteella vapaa-ajallaan uimassa oleva iäkäs mies, jolla on jokin piilevä tai piileviä sairauksia. Useimmiten tämä sairaus on juuri sydänsairaus.

Hukkuneiden keski-ikä oli viime vuonna 64 vuotta, ja yli puolet hukkuneista oli yli 67-vuotiaita. Alle 18-vuotiaiden hukkuneiden määrä on vähentynyt viimeisten kahden vuosikymmenen aikana.

– Nuoret osaavat onneksi uida aikaisempia sukupolvia paremmin, sanoo Valonen.

Lisäksi miehet hukkuvat tilastojen valossa huomattavasti useammin kuin naiset. Viime vuonna 82 prosenttia tapaturmaisesti hukkuneista oli miehiä. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana hukkuneista 88 prosenttia on ollut miehiä.

Sukupuolella on vaikutusta myös hukkumistapaan. Naiset hukkuvat tilastojen mukaan useimmiten uimassa tai vedessä vilvoitellessaan, kun taas miehet hukkuvat uimisen lisäksi putoamalla jäihin tai putoamalla venelaiturilta tai vesikulkuneuvosta.

Myös kaikki kalastukseen tai metsästykseen liittyvät hukkumiset tapahtuivat viime vuonna miehille.

– Miehille erityisesti viestiä, että älkää yliarvioiko kykyjänne vedessä, Valonen sanoo.

Suuri osa kuolemista tapahtuu alle 10 metrin päässä rannasta

Sukupuoleen katsomatta ihmiset hukkuvat yleensä itselleen hyvin tutuissa tilanteissa ja yksin.

Yleisin hukkumistilanne on viime vuoden valossa uiminen tai pulikointi vedessä. Tällä tavalla hukkui viime vuonna viisikymmentäviisi ihmistä.

Merkittävään osaan hukkumisista liittyi saunomisen yhteydessä tapahtuva vilvoittelu. Suurin osa tällaisista hukkumisista tapahtui 0–10 metrin päässä rannasta. Otkesin mukaan tyypillistä on, että henkilö on saunomassa yksin, menee veteen ennen muita tai jää vielä veteen muiden mennessä saunaan.

Viime vuoden heinäkuussa pintavedet olivat ennätyslämpimiä. Koko Suomessa pintaveden lämpötilat olivat useita asteita ajankohdan keskimääräisiä arvoja lämpimämpiä.

Otkesin mukaan kuuma sää todennäköisesti houkutteli tavallista huonokuntoisempia ihmisiä veteen vilvoittelemaan. Lisäksi kuumuus altistaa terveysongelmille, jotka vedessä oireillessaan aiheuttavat ongelmia.

Vilkkain viikko hukkumistilastoissa olikin heinäkuussa.

Ihmiset uskovat selviytymiskykyihinsä liikaa

Toiseksi yleisin hukkumistapa on tahaton veteen joutuminen esimerkiksi laiturilta tai rannasta. Huono laituri tai vaikeakulkuinen ranta paitsi aiheuttavat veden varaan joutumisen myös vaikeuttavat vedestä pelastautumista.

Kolmanneksi ja neljänneksi yleisimmät hukkumistavat olivat vesikulkuneuvolla kuten veneellä tai vesiskootterilla liikkuminen ja jäihin putoaminen.

Hukkuvien käsitys omista selviytymiskyvyistään ei tutkimuskeskuksen mukaan usein vastaa todellisuutta. Tämä johtaa esimerkiksi siihen, että pelastusliivejä ei käytetä ja riskejä otetaan herkemmin. Veneistä tai muista vesikulkuneuvoista tippumisen takia hukkui viime vuonna kolmekymmentäkaksi ihmistä. Heistä kahdellakymmenelläkuudella ei ollut pelastusliivejä.

Veneet, joista hukkuneet olivat joutuneet veteen, olivat tilastojen mukaan yleensä pieniä ja vanhoja soutuveneitä, joissa oli suippo perä.

Veneen kiikkeryys ja kovera liukas pohja lisäävät riskiä putoamiseen, kun veneessä liikkuu esimerkiksi kalastuksen tai moottorin korjailun takia. Veneiden tulisi tutkimuskeskuksen mukaan olla CE-merkitty, jotta hukkumisen todennäköisyys laskee.

Katso Yle Areenasta: Hukkuva ei hätäänsä aina huuda – näin toimit, jos haluat pelastaa veden varaan joutuneen

Katso videolta ohjeet miten toimia, jos joudut osaksi hukkumistilannetta.

Voit keskustella aiheesta 23.6. kello 23:een saakka.

.
.