Hyppää sisältöön

Marjanpoimijoiden ehdoista syntyi sopu Thaimaan kanssa: ei edelleenkään työsuhdetta, mutta poimijan asioita voi nyt hoitaa vain yritys

Thaimaa on vaatinut poimijoille työsuhdetta. Suomi ei suostunut vaatimukseen, mutta Thaimaa ei silti pienentänyt poimijakiintiötä.

Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomeen saapuu lähes 4 000 thaipoimijaa tänä kesänä. Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen vahvisti asian Yle Kajaanille tänään tiistaina.

Suomussalmelaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasuntaa haastattelee toimittaja Jarmo Nuotio.

Ehdot poimijoiden tulemiseksi selvisivät kesäkuun alussa, ja määrä oli selvillä jo aiemmin.

Soraisen mukaan viimeisimmässä neuvotteluissa sovittiin, että poimijoiden koordinaattoriksi ei kelpaa enää yksityishenkilö, vaan sen pitää olla yritys. Tämä liittyy Thaimaan vuosia jatkuneeseen vaateeseen työsuhteesta.

– Itse asiassa tämänvuotinen Thaimaan lähtökiintiö Suomeen on aikaisempia vuosia suurempi. Thaimaan viranomaisten pitkän ajan tavoitteena on ollut, että järjestelmä Suomessa muuttuisi työsuhteiseksi. Vaikka se ei nyt toteutunut, he eivät pienentäneet kiintiötä.

Kainuussa toimivista kahdesta marjayrityksestä suomussalmelainen Kiantama Oy on kutsunut Thaimaasta Suomeen noin tuhat poimijaa. Sotkamolaisesta Arctic International Oy:stä puolestaan ei kerrota poimijoiden määrää, mutta todetaan, että heitä on tulossa.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo, että myös tänä vuonna toimitaan viime vuonna voimaan tulleen marjalain puitteissa. Lisäksi koronaan liittyvät maahantulo ja -lähtörajoitukset tuovat helpotusta kokonaisuuteen.

– Todennäköisesti koronasta tulevia lisäkuluja ei tänä vuonna tule, jollei tautitilanne pahene. Suomi ilmoitti poistavansa kaikki koronaan liittyvät maahantulorajoitukset myös kolmansien maiden henkilöiltä, joten esimerkiksi testejä ei tarvitse Suomeen tullessa tehdä.

Vaikka päätöksiä thaipoimijoiden tulosta joutuukin odottamaan vuosi vuodelta kauemmin, näkyy tunnelin päässä nyt muutoinkin valoa.

– Kaiken huippuna marjasato näyttää toistaiseksi hyvälle. Sateinen ja viileä alkukesä näyttää suosivan metsämarjoja, Vasunta sanoo.

Ensimmäiset thaimaalaiset poimijat saapuvat Suomeen kolmen viikon kuluttua, ja kaikki poimijat ovat maassa heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla.

.
.