Hyppää sisältöön

Polina Kuznetsova katsoi Ukrainaan lentäviä pommikoneita ja tajusi, ettei voi jäädä Valko-Venäjälle – rauha löytyi residenssistä Suomen itärajalta

Polina Kuznetsova kertoo, että hänellä oli Valko-Venäjällä ennen tilanteen kärjistymistä paljon ystäviä ja mukava elämä. Enää hän ei osaa kuvitella palaavansa maahan.
Polina Kuznetsova kertoo, että hänellä oli Valko-Venäjällä ennen tilanteen kärjistymistä paljon ystäviä ja mukava elämä. Enää hän ei osaa kuvitella palaavansa maahan.

Polina Kuznetsova seisoo Tohmajärvellä Värtsilän vanhan kunnantalon käytävällä ja tuijottaa eteensä. Mielikuvissaan hän on kotitalonsa parvekkeella Valko-Venäjällä ja katsoo taivaalla lentäviä pommikoneita.

Kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan, Valko-Venäjä tuki sotatoimia sallimalla muun muassa venäläiskoneiden lentämisen ilmatilassaan.

Kuznetsovan kotikaupunki on lähellä Ukrainan rajaa, joten sodan syttymisen pystyi näkemään omin silmin: koneiden ja pommitusten jyly oli ensimmäisten päivien aikana jatkuvaa.

Kuznetsova kertoo tunteneensa pohjatonta häpeää kotimaansa takia.

– En halunnut tukea sotaa millään tavalla. En halunnut edes ostaa kaupasta mitään, sillä sekin hyödytti valtiota.

Kuznetsova ymmärsi, että ainoa vaihtoehto oli lähteä.

Diktatuurin vastustajat ovat Valko-Venäjällä ahtaalla

Elämä Valko-Venäjällä oli ollut vaikeaa jo pitkään. Polina Kuznetsova on avoimesti vastustanut presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa.

Kuznetsova oli mukana, kun valkovenäläiset valtasivat elokuussa 2020 kadut vilpillisten presidentinvaalien jälkeen. Aluksi kaduilla oli kymmeniätuhansia ihmisiä, mutta sitten protestit tukahdutettiin Venäjän tuella.

Kuznetsova kertoo, että useita hänen ystäviään on vangittu, pahoinpidelty ja kidutettu.

– Kun he pääsivät vankilasta, he olivat täysin mustelmilla.

Myös Kuznetsovaa on yritetty ottaa kiinni. Hallinnon edustajat saapuivat yöllä hänen kotiovelleen, mutta Kuznetsova onnistui piilottelemaan ja pakenemaan ystävänsä luokse.

Polina Kuznetsova kertoo, että hän oli valmistautunut tekemään mitä tahansa hanttihommia päästäkseen pois Valko-Venäjältä. Mahdollisuus jatkaa kudontaa ainakin muutaman kuukauden ajan taiteilijaresidenssissä, tuntuu ihmeeltä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Elämä jatkuvassa pelossa oli uuvuttavaa

Kun Ukrainan sota syttyi, hallinnon ote kansalaisista kiristyi Valko-Venäjällä entisestään. Tällä hetkellä pidätetyksi voi tulla, jos kutsuu sotaa sodaksi.

Se oli Polina Kuznetsovalle liian iso riski, sillä hänellä on kaksi lasta ja mikäli vanhempi joutuu vankilaan, lapset viedään pois.

– Minun piti valita, taistelenko diktatuuria vastaan vai olenko äiti.

Kuznetsova kertoo, että myös lapset joutuivat elämään jatkuvassa pelossa. He oppivat olemaan hiljaa, jos oveen koputettiin. Lisäksi lapsilla oli aina mukana paperilappu, johon oli kirjoitettu sukulaisten puhelinnumeroita. Näin he saisivat apua, jos äiti otettaisiin kiinni.

– Lapseni tiesivät, että jos poliisi ottaa minut kiinni, heidän pitää juosta ja paeta.

Näin jälkikäteen se tuntuu Kuznetsovasta kamalalta.

Taiteilijaresidensseihin sataa avunpyyntöjä

Ukrainan sota on voimistanut nuorten ja koulutettujen pois muuttoa Venäjältä, ja sama ilmiö on nähtävissä myös Valko-Venäjällä.

Polina Kuznetsova kertoo, että iso osa hänen ystävistään on lähtenyt maasta.

Pois pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa. Esimerkiksi EU-maahan matkustamiseen tarvitaan viisumi, ja tällä hetkellä sitä voi joutua odottamaan kuukausia.

Kuznetsova haki apua kansainväliseltä Artist at Risk -järjestöltä, joka auttaa nimensä mukaisesti uhan alla eläviä taiteilijoita. Esimerkiksi tällä hetkellä järjestöllä on omat hakukanavat Ukrainasta ja Afganistanista pakeneville taiteilijoille sekä venäläisille ja valkovenäläisille taiteilijoille.

Järjestön kautta taiteilijat voivat päästä hätämajoitukseen taiteilijaresidenssiin. Hakemustulva on ollut valtava.

Onneksi myös avuntarjoajia on ollut aiempaa enemmän. Ukrainan sodan syttymisen jälkeen verkostoon on liittynyt yli 500 residenssiä eri puolilta Eurooppaa.

Karoliina Arvilommin mukaan taiteilijaresidenssi on tuonut Värtsilän kylälle eloa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Värtsilän taiteilijaresidenssi polkaistiin käyntiin pikavauhtia

Yksi apua tarjonneista residensseistä on Värtsilän taiteilijaresidenssi Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä. Se on perustettu varta vasten Ukrainan sotaa pakeneville taiteilijoille.

Tekstiilitaiteilija Karoliina Arvilommi kertoo saaneensa idean residenssistä pian sodan syttymisen jälkeen. Arvilommilla on kangaspuut Värtsilän vanhalla kunnantalolla ja kerran talolla työskennellessään hänelle tuli mieleen, että talossa olisi tilaa muillekin.

– Kyläyhdistys oli luopunut talosta vuoden vaihteessa. Talo oli lämmitetty, mutta tyhjillään, Arvilommi kertoo.

Kunta näytti vihreää valoa, joten Arvilommi ryhtyi etsimään residenssiin asukasta ja tutustui Artist at Risk -järjestöön.

Residenssissä sotaa pakeneva saa hengähtää

Polina Kuznetsovaa naurattaa. Hän päätyi Värtsilän taiteilijaresidenssiin, koska sinne sai tuoda mukanaan omat kangaspuut.

– Eli kangaspuut yhdisti minut ja Karoliinan, Kuznetsova hymyilee.

Kuznetsova on ammatiltaan tekstiilitaiteilija, joten hän ja Arvilommi löysivät heti yhteisen kielen.

Myös Värtsilän kylällä vastaanotto on ollut pääosin lämmin. Lähes kaikki huonekalut, tavarat ja vaatteet on saatu residenssiin lahjoituksina.

– Kyläläiset ovat vieneet lapsia ongelle ja eläintarhaan, Arvilommi kertoo.

Nyt takana on vajaat pari kuukautta elämää Värtsilässä. Kuznetsova on pystynyt tekemään itselleen tuttua työtä kangaspuiden ääressä ja pahin pelko on hälventynyt.

– En muistanut, että ihminen voi nukkua voi näin hyvin, Kuznetsova sanoo.

Värtsilän taiteilijaresidenssin jatko on jo nyt uhattuna

Värtsilän taiteilijaresidenssi on ehtinyt toimia vasta muutaman kuukauden, mutta jo nyt se etsii uusia tiloja.

Tohmajärven kunta on antanut Värtsilän kylätalon residenssin käyttöön syyskuuhun saakka. Sen jälkeen on löydettävä uudet tilat tai muuten toiminta loppuu.

Karoliina Arvilommi toivoo, että uudet tilat löytyvät, sillä hätämajoitukselle on yhä tarvetta.

Arvilommi kertoo olleensa yhteydessä Helsinki International Artist Programmeen (HIAP), jonka residenssipaikat ovat täyttyneet.

– Heillä on jonossa ukrainalaisia taiteilijoita. Katsotaan, jos joku uskaltaisi tulla tänne itärajalle, Arvilommi sanoo.

Värtsilän taiteilijaresidenssi sijaitsee vain noin kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Polina Kuznetsova on koulutukseltaan kuvataiteilija, mutta ammattinaan hän pitää kudontaa. Hän on kehittänyt omia kudontamalleja, julkaissut kirjoja ja valmistanut kudonnassa tarvittavia puisia sukkuloita. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Toiveena jäädä Suomeen

Syksy on rajapyykki myös Polina Kuznetsovalle. Silloin hänen residenssijaksonsa Värtsilässä päättyy ja samalla perheen oleskelulupa umpeutuu.

Sotaa tai vainoa paenneille taiteilijoille tarjottavat hätäresidenssit tai solidaarisuusresidenssit kestävät tyypillisesti muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen. Niiden aikana taiteilijalle ja tarvittaessa hänen perheelleen kustannetaan usein majoitus ja ruoka.

Kuznetsova kertoo miettivänsä, miten he voisivat jäädä Suomeen vielä joksikin aikaa. Hänen miehensä on vasta pääsemässä pois Valko-Venäjältä.

Mies on ammatiltaan toimittaja ja Liettua on myöntänyt hänelle humanitäärisen viisumin, jonka turvin hän voi hakea turvapaikkaa EU-maasta.

– En tiedä, aikooko hän hakea turvapaikkaa. Hän on niitä ihmisiä, jotka eivät halua ottaa vastaan apua, Kuznetsova nauraa.

"Jos minulla ei olisi lapsia, olisin jäänyt"

Polina Kuznetsova toivoo, että jonain päivänä hän pystyy palaamaan Valko-Venäjälle. Juuri nyt ajatus tuntuu mahdottomalta.

Kuznetsova näkee Ukrainan tilanteen valoisampana kuin Valko-Venäjän. Hän uskoo, että Ukraina voittaa sodan ja siitä tulee demokraattinen maa. Sen sijaan Valko-Venäjällä ja Venäjällä diktatuurille ei näy loppua.

– Itse asiassa olen elänyt lähes koko ikäni diktaattorin hallitsemassa maassa, 32-vuotias Kuznetsova toteaa.

Häntä harmittaa, ettei hän ole kyennyt tekemään enempää demokratian puolustamiseksi Valko-Venäjällä.

– Ehkä jos minulla ei olisi lapsia, olisin jäänyt ja taistellut. Yrittänyt enemmän.

Aiheesta voi keskustella 27.6. kello 23:een saakka.

Uutista on muokattu 27.6. kello 7:09 korjaamalla jutussa ollut väärinymmärrys koskien Polina Kuznetsovan päätymistä Värtsilän taiteilijaresidenssiin.

Lue ja kuuntele lisää:

.
.