Itämereen maalta valuvaa ravinnekuormitusta on vähennettu puolella siitä mitä se oli 30 vuotta sitten.
Varsinkin Suomenlahdella on tehty merten suojelun maailmanennätys: ravinnekuorma on vähentynyt kolme neljännestä viime vuosien aikana.
Pistemäisten kuormitusten kuriin saaminen on ollut ratkaisevaa. Pietarin jätevedenpuhdistamon ja sattumalta löytyneen Laukaanjoen päästöjen katkaiseminen ovat merkittävimmät Suomenlahden tilaan vaikuttavat tekijät.
– Näiden kahden asian saaminen kuriin vähensi jo puolella Suomenlahden kuormituslukuja, sanoo John Nurmisen Säätiön projektijohtaja Miina Mäki Ylen 8 minuuttia -ohjelman vieraana.
Itäisellä Suomenlahdella muutoksen huomaa paljain silmin: vesi on kirkkaampaa ja merenalainen elämä on monipuolistunut.
Jokakesäiset sinileväkukinnat kiusaavat kuitenkin merestä nauttijoita edelleen, vaikka päästöjä onkin saatu kuriin.
– Toimet vaikuttavat viiveellä. Kun merta on vuosikymmeniä kuormitettu, ravinteet pysyvät siellä ja ruokkivat leviä. Kun päästöjä edelleen vähennetään, pikku hiljaa nähdään toivottavasti vähenemistä levän kasvussa, Mäki sanoo.
Maa- ja metsätalous ovat tällä hetkellä suurimmat kuormituksen aiheuttajat Itämereen. Keinoja ravinteiden mereen valumisen estämiseksi olisi, mutta toimet eivät kohdistu sinne missä niillä olisi suurin vaikutus. Esimerkiksi vasti'ikään valmistunut EU:n maataloustukiuudistus ei tuonut ratkaisua tähän asiaan.
– Valitettavasti sinne ei saatu sellaista, että juuri näille kuormitusherkille pelloille voitaisiin kohdistaa tehokkaimpia toimia, Mäki sanoo.
Mäen mukaan kansallisia toimia voidaan silti ottaa käyttöön.
Katso Yle Areenassa: Kolme vuosikymmentä Itämeren suojelua - mitä on saatu aikaan?
Lue myös: