Hyppää sisältöön

Itämerta on yritetty pelastaa jo kolme vuosikymmentä – miksi sinilevät silti kukkivat joka kesä?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt 30 vuotta Itämeren suojelutyötä. Kolmessa vuosikymmenessä moni asia Itämeren tilassa on mennyt parempaan suuntaan, mutta tietyt ongelmat ovat säilyneet.

Miina Mäen mukaan Itämeren suojelun toimet vaikuttavat viiveellä.
Miina Mäen mukaan Itämeren suojelun toimet vaikuttavat viiveellä.

Itämereen maalta valuvaa ravinnekuormitusta on vähennettu puolella siitä mitä se oli 30 vuotta sitten.

Varsinkin Suomenlahdella on tehty merten suojelun maailmanennätys: ravinnekuorma on vähentynyt kolme neljännestä viime vuosien aikana.

Pistemäisten kuormitusten kuriin saaminen on ollut ratkaisevaa. Pietarin jätevedenpuhdistamon ja sattumalta löytyneen Laukaanjoen päästöjen katkaiseminen ovat merkittävimmät Suomenlahden tilaan vaikuttavat tekijät.

– Näiden kahden asian saaminen kuriin vähensi jo puolella Suomenlahden kuormituslukuja, sanoo John Nurmisen Säätiön projektijohtaja Miina Mäki Ylen 8 minuuttia -ohjelman vieraana.

Itäisellä Suomenlahdella muutoksen huomaa paljain silmin: vesi on kirkkaampaa ja merenalainen elämä on monipuolistunut.

Jokakesäiset sinileväkukinnat kiusaavat kuitenkin merestä nauttijoita edelleen, vaikka päästöjä onkin saatu kuriin.

– Toimet vaikuttavat viiveellä. Kun merta on vuosikymmeniä kuormitettu, ravinteet pysyvät siellä ja ruokkivat leviä. Kun päästöjä edelleen vähennetään, pikku hiljaa nähdään toivottavasti vähenemistä levän kasvussa, Mäki sanoo.

Maa- ja metsätalous ovat tällä hetkellä suurimmat kuormituksen aiheuttajat Itämereen. Keinoja ravinteiden mereen valumisen estämiseksi olisi, mutta toimet eivät kohdistu sinne missä niillä olisi suurin vaikutus. Esimerkiksi vasti'ikään valmistunut EU:n maataloustukiuudistus ei tuonut ratkaisua tähän asiaan.

– Valitettavasti sinne ei saatu sellaista, että juuri näille kuormitusherkille pelloille voitaisiin kohdistaa tehokkaimpia toimia, Mäki sanoo.

Mäen mukaan kansallisia toimia voidaan silti ottaa käyttöön.

Katso Yle Areenassa: Kolme vuosikymmentä Itämeren suojelua - mitä on saatu aikaan?

Lue myös:

.
.