Hyppää sisältöön

Itä koetaan turvattomimmaksi asuinalueeksi Helsingissä – alueiden välillä on edelleen suuria eroja

Joillakin alueilla joka kolmas kokee turvattomuutta viikonloppuiltaisin, kun taas taas toisilla ainoastaan kolmisen prosenttia vastaajista ilmoittaa näin.

Useimmilla alueilla tilanne on kuitenkin pysynyt hyvin tasaisena, ja vain harvoilla alueilla turvattomuus on joko lisääntynyt tai vähentynyt huomattavasti. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Helsingin asuinalueiden välillä on edelleen merkittäviä eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa.

Joillakin alueilla joka kolmas kokee turvattomuutta viikonloppuiltaisin, kun taas taas toisilla ainoastaan kolmisen prosenttia vastaajista ilmoittaa näin. Keskimääräistä huonommaksi turvallisuustilanne koetaan kaupungin itäisessä suurpiirissä.

Useimmilla alueilla tilanne on kuitenkin pysynyt hyvin tasaisena, ja vain harvoilla alueilla turvattomuus on joko lisääntynyt tai vähentynyt huomattavasti.

Helsingin turvallisuustutkimuksessa selvitetään kolmen vuoden välein kaupunkilaisten kokemuksia turvallisuudesta esimerkiksi omalla asuinalueellaan ja kaupungin keskustassa.

Suurimpina huolina viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja syrjäytyminen

Turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että väkivallan ja huumeiden käytön näkeminen vaikuttavat selkeästi turvattomuuden tunteeseen. Huoli sosiaalisen epäjärjestyksen merkeistä onkin kasvanut viimeisen kuuden vuoden aikana.

Kaupunkilaisten suurimpina huolina korostuvat kuitenkin viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Vähiten asukkaita huolestuttivat erityisryhmien asuntolat, alkoholin anniskelu päihtyneille ja alkoholin juominen julkisella paikalla.

Turvallisuustutkimusta on toteutettu jo lähes noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Uusin kysely tehtiin loppuvuodesta 2021 ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Kohderyhmänä olivat Helsingin 15–79-vuotiaat ja kyselylomake lähetettiin 7 818 henkilölle, joista 3 980 vastasi. Tutkimuksen toteuttivat Helsingin kaupunki ja Helsingin poliisi.

.
.