Hyppää sisältöön

Eläinten väkivaltaisesta kohtelusta syytetty Ruukin hevoskeskus: Valvontaeläinlääkäri ei havainnut epäkohtia tuoreessa tarkastuksessa

Ruukin hevoskeskuksen eläimet levollisia ja asiallisesti hoidettuja, kerrotaan viimeisimmässä eläinlääkärin tarkastusraportissa.

Hevoskeskukseen on tehty valvontaeläinlääkärin tarkastuksia viimeksi kesäkuun alussa. Kuvan hevonen ei liity tapaukseen. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Eläinten kaltoinkohteluväitteiden kohteeksi johtuneessa Ruukin hevoskeskuksessa tehdyt valvontaeläinlääkärin viimeisimmät tarkastukset eivät ole osoittaneet epäkohtia hevosten hoidossa.

Näin kerrotaan Brahen koulutuskuntayhtymän tiedotteessa.

Viimeisimmät tarkastuskäynnit keskukseen on tehty 27.5.2022 ja 6.6.2022. Vastavalmistuneen tarkastusraportin mukaan hevoset ovat olleet asiallisesti hoidettuja sekä levollisia, tiedotteessa sanotaan.

Toukokuussa hevoskeskuksen entiset opiskelivat kertoivat vuosia jatkuneesta hevosten kaltoinkohtelusta. Opiskelijoiden mukaan esimerkiksi hevosien koulutuksessa käytettiin väkivaltaa. Erityisenä kritiikin kohteena on ollut koulutuskeskuksen ravipuolen toiminta.

Koulutuskeskuksen tuoreen tiedotteen mukaan hevoskeskuksessa on tehty säännöllisiä eläinlääkäritarkastuksia, ja hevosten kuntoa on tarkastettu ja hoitotoimenpiteisiin ryhdytty asianmukaisesti. Myöskään vuosien varrella aiemmin tehdyissä valvontaeläinlääkärin tarkastuskäynneissä ei ole noussut huolenaiheita.

Kuntayhtymä Brahen hallitus on päättänyt lopettaa ravivalmennuksen nykymuodossaan vuoden loppuun mennessä. Samalla tehdään suunnitelmat hevoskeskuksen tulevista palvelumuodoista. Raviopetus jatkuu keskeytyksettä.

Tiedotteen mukaan päätös ravivalmennuksen päättämisestä ei liity mediassa olleisiin väitteisiin. Tulevia toimintamalleja on suunniteltu jo pitkään, ja päätökseen liittyvät myös taloudelliset syyt.

Koulutuskuntayhtymän mukaan se suhtatuu erittäin vakavasti väitteisiin Ruukin hevoskeskuksen hevosten kaltoinkohtelusta.

Keskuksessa on tehty sisäistä selvitystyötä Hippoksen ja poliisin aloittaman selvityksen lisäksi. Kuntayhtymän mukaan väitteet tulee tutkia perusteellisesti. Asiaa ei haluta kommentoida julkisesti ennen kuin selvitystyö on valmistunut.

– Hevoskeskuksessa on huolehdittu siitä, että olosuhteet ja henkilökunta turvaavat hevosten hyvinvoinnin, tiedotteessa sanotaan.

Lue myös:

.
.