Lappeenrantalainen Eino Hölsä on sotaveteraani ja -invalidi, joka taisteli Suomen puolesta niin talvi- kuin jatkosodassa.
Viime keväänä Hölsä kertoi elämästään Ylen radiolähetyksessä, nettisivuilla sekä TV-sarjassa Sadan vuoden sankarit. Hän on viime päiviin saakka asunut vuonna 1954 itse rakentamassaan omakotitalossa ja haluaisi asua siellä elämänsä loppuun saakka.
Hölsän tarina kosketti lukuisia suomalaisia. Ohjelman jälkeen toimitus sai paljon kiitoksia kauniista ohjelmasta – terveiset saavuttivat myös Eino Hölsän, jonka tarinaa ihmiset olivat eri puolilla Suomea kuunnelleet.
Yllättäen Ylen toimittaja Sirkka Haverinen sai muutama päivä sitten yhteydenoton Laukaasta. Eino Hölsää haluttiin muistaa poikkeuksellisella tavalla.
Pian toimitukseen saapui paketti. Sen oli lähettänyt laukaalainen Jouko Behm, joka pyysi viemään paketissa oleva lahjan Eino Hölsälle.
Vierailu sairaalaan
104-vuotias sotaveteraani odottaa meitä sairaalan sängyn laidalla. Tänne hän päätyi vasta muutama päivä sitten.
Kuulo on hivenen huono, mutta ajatus virkeä.
Eino Hölsän kasvoille syntyy leveä hymy, kun hän näkee, mitä paketista tulee.
– Onpa hieno, ihan on näköinen, sanoo Hölsä.
Taidemaalari Jouko Behm on maalannut muotokuvan Ylen nettijutussa olleen valokuvan perusteella. Valokuvassa Hölsä istuu kotonaan lempituolissaan.
Behmin ystävä Elli Hirsiaho lahjoitti kuvaan kehykset.
Eino Hälsä on saamastaan lahjasta hyvin otettu.
– Ei voisi arvata, että joku voi minua noin paljon muistaa, sanoo Hölsä.
Hölsä valittelee, että hänen näkönsä on hivenen huono, mutta huomaa selvästi yhdennäköisyyden.
– Kun muotokuvaa katsoo, niin kyllä se minun naamani siinä on.
Behm maalasi ja kuunteli Hölsän haastattelua
Muotokuvan maalannut laukaalainen Jouko Behm kertoo, miten hän kuunteli Yle Areenasta Eino Hölsän haastattelua ja maalasi samalla.
– Einon jutusta sai hyvin käsityksen hänestä itsestään, kertoo Behm.
Itseään Behm kuvailee enemmänkin harrastajaksi ja itseoppineeksi, vaikka onkin piirtänyt jo 6-vuotiaasta lähtien.
– Kerran viikossa kokoonnumme 3–6 tunnin ajaksi Pekka Anttilan ja Niko Lindströmin kanssa Lampiharjun taiteilijat -maalauskerhossa, kertoo Behm.
Varsinaiselta ammatiltaan Behm kertoo olevansa puuseppä ja luonto-ohjaaja.
Eino Hölsän parhaat vuodet
Eino Hölsä on syntynyt vuonna 1918 Lappeenrannan lähellä sijaitsevassa Savitaipaleen kunnassa. Lapsena hän oppi työntekoon maatilalla.
Lappeenrannassa Eino Hölsä aloitti tukkuliikkeessä automiehenä, mutta pian työ bensa-asemalla alkoi kiehtoa. Ensin hän oli reilun vuosikymmenen Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Valtakadun Esson huoltoasemalla. Sen jälkeen Hölsä vuokrasi oman huoltoaseman naapurikunnasta Luumäen motellin vierestä.
– Minusta tuli työnantaja. Monelle nuorelle miehelle olen antanut ensimmäisen työpaikan bensapoikana, kertoi Hölsä Ylen haastattelussa viime huhtikuussa.
Eino Hölsä palveli talvisodassa ratsuväkirykmentissä Karjalankannaksella. Hän loukkaantui, kun hevonen kaatui ja Hölsän jalka jäi hevosen alle. Talvisota päättyi hänen osaltaan siihen.
Sisukas Hölsä parantui ja oli taas kunnossa, kun jatkosota alkoi. Mutta myös se päättyi loukkaantumiseen. Hölsä sai osuman kranaattitulessa.
Muistoja jatkosodasta Hölsä on tallettanut sinikantisiin vihkoihinsa.
Hölsä kertoo, että hänen elämänsä parhaat vuodet olivat niitä, joissa hän vaimonsa kanssa kävi yhdessä töissä huoltoasemalla. Nykyään leskenä yksin elävä Hölsä ehti olla vaimonsa kanssa naimisissa 76 vuotta.
Kotiin hänellä jo tekisi sairaalasta mieli.
Pitkän elämänsä salaisuutta Hölsä ei osaa kertoa, sillä sitä hän ei tiedä. Mahdolliseksi tekijäksi hän kuitenkin arvioi seisomatyön lisäksi perintötekijät. Hölsän äiti eli 103-vuotiaaksi.
Lue seuraavaksi: Eino Hölsä rakensi talon 70 vuotta sitten ja asuu siinä yksin vielä 104-vuotiaana: "Aion asua tässä niin kauan kuin pystyn"