Hyppää sisältöön

Tuhoisa maanjäristys tappoi ainakin tuhat ihmistä Afganistanissa – tuntui kolmen valtion alueella, uhreja voi paljastua lisää

Yhteistyövaikeudet Taliban-hallinnon kanssa saattavat johtaa kansainvälisten avustustöiden vaikeutumiseen katastrofialueella.

Maanjäristys iski Kaakkois-Afganistaniin
Maanjäristys iski Kaakkois-Afganistaniin

Afganistania on ravisuttanut keskiviikkona varhain aamulla tuhoisa maanjäristys. Järistys oli tuhoisin Afganistanissa ainakin kahteen vuosikymmeneen.

Ainakin 1 000 ihmisen on kerrottu kuolleen ja noin 1 500 ihmisen loukkaantuneen, kun rakennuksia sortui maan itäosassa lähellä Pakistanin rajaa. Asiasta kertoivat Afganistanin katastrofiavun johtaja sekä valtiollinen uutistoimisto Bakhtar.

YK:n mukaan jopa 2 000 taloa on tuhoutunut järistyksessä.

Uhrimäärä nousi reilusti päivän edetessä, kun pelastustyöt jatkuivat alueella. Järistys sattui aamuvarhaisella, kun ihmiset olivat vielä kodeissaan nukkumassa.

Pakistanin meteorologianlaitoksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,1. Sen keskus oli 44 kilometrin päässä Khostin kaupungista, ja järistys tapahtui 51 kilometrin syvyydessä.

Viranomaisten mukaan ainakin 100 ihmistä kuoli ja 250 loukkaantui yksin Paktikan maakunnassa. Paikallinen lääkäri sanoo BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että valtaosa uhreista on tullut Gayanin ja Barmalin alueella. Gayanissa kokonaisen kylän kerrotaan tuhoutuneen täysin.

Järistys on vaatinut uhreja myös Khostin ja Nangarharin maakunnissa.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Järistys tuntui myös Pakistanin puolella, esimerkiksi pääkaupunki Islamabadissa sekä vielä idempänä Punjabin maakunnassa. Pakistanin puolella ei ole kuitenkaan raportoitu uhreista tai tuhoista ainakaan toistaiseksi.

Euroopan ja Välimeren alueen seismologiakeskus EMSC sanoi, että maanjäristys tuntui yli 500 kilometrin säteellä Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa.

Avustustyöt voivat hankaloitua

Valtiollisen uutistoimisto Bakhtarin mukaan alueelle on parhaillaan siirtymässä avustustyöntekijöitä helikoptereilla.

– Vakava maanjäristys ravisutti neljää aluetta Paktikan maakunnassa tappaen ja vahingoittaen satoja maanmiehiämme ja tuhoten kymmeniä taloja, sanoi Taliban-järjestön edustaja Bilal Karimi.

– Vaadimme, että kaikki avustusjärjestöt lähettävät välittömästi joukkojaan välttääksemme lisäkatastrofit alueella, Karimi jatkoi.

Taliban otti vallan Afganistanissa viime elokuussa sen jälkeen kun Yhdysvaltain johtamat sotilasjoukot vetäytyivät maasta. Vallanvaihdon jälkeen useat länsimaat katkaisivat humanitaarisen avun Afganistaniin.

Arvioiden mukaan Taliban-hallinto vaikeuttaa avustustyötä tässäkin katastrofissa.

Mannerlaattojen risteyskohdassa sijaitsevassa vuoristoisessa Afganistanissa järistyksiä sattuu verrattaen usein. 2015 yli 200 ihmistä kuoli Afganistanissa ja Pakistanissa sattuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä.

Huonon rakennuskannan vuoksi järistyksissä kuolee paljon ihmisiä. YK:n mukaan kymmenen viime vuoden aikana yli 7 000 afganistanilaista on kuollut maanjäristysten takia.

PÄIVITETTY kello 18.39: Uhriluku noussut

.
.