Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaa tavoittelee hyvää elämää, mutta terveyden suhteen riittää huolta

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on toteutettu ensimmäinen uuden lain mukainen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Ne sisältävät paljon huolenaiheita, mutta myös valopilkkuja.

Etelä-Pohjanmaalla on laadittu hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaa loistaa hyvinvointi- ja terveystilastojen häntäpäässä. Huolenaiheita ovat muun muassa ylipaino, liikuntasuositusten alittaminen ja työkyvyn heikentyminen. Myös työkyvyttömyyseläkkeissä on nousevat käyrä.

Ylipaino ja vähäinen liikunta koskevat myös lapsia ja nuoria.

– Huolta herättää etenkin nuorten tyttöjen kokema ahdistus, joka on lisääntynyt korona-aikana, sanoo sairaanhoitopiirin hyvinvointikoordinaattori Juha Vuorijärvi.

Silti maakunnan uudesta hyvinvointikertomuksesta löytyy hyviäkin asioita. Esimerkiksi nuorten alkoholin ja myös huumeiden käyttö on vähentynyt. Myös yksinäisyyden kokeminen on matalampaa kuin muissa maakunnissa.

Muutos vaatii aikaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen yhteistyöryhmä on laatinut maakunnan ensimmäisen hyvinvointikertomuksen (2021) ja suunnitelman (2022-25). Aluevaltuusto hyväksyi sen maanantaina. Kyse on lain velvoittamasta raportoinnista ja suunnittelusta.

Raportissa on koottu alueen kuntien ja väestön vahvuudet ja huolenaiheet, sekä tavoitteet ja toimenpiteet.

Vuorijärvi myöntää, että se voi vaikuttaa enemmän pahoinvointi- kuin hyvinvointiraportille.

– Tässä etsittiin vajeita ja myös ratkaisuja niille. Eihän sitä voi kaunistella, että maakunnassa on korkea sairastavuusindeksi ja maakunnan tila on huolestuttava. Mutta toisaalta positiivisiakin kehityssuuntia on. Moni asia on kuitenkin sellainen, jossa muutos vaatii aikaa, toteaa Vuorijärvi.

.
.