Hyppää sisältöön

Se on varmaa: juhannus on helteinen

Suomeen virtaa juhannuksesta alkaen Keski-Euroopan kuumentanutta ilmaa. Yli 30 asteen lämpö on mahdollista loppuviikosta.

Lämpöä on luvassa juhannuksesta alkaen koko maassa. Hangon uimaranalla kaksi vuotta sitten oli myös aurinkoista. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Lämmin ja aurinkoinen juhannus on sääennusteiden mukaan lähes varmaa.

Juhannuksen päivälämpötilat ovat alkuviikon ennusteeseen nähden nousseet, ja aivan pohjoisimpia kolkkia lukuun ottamatta juhannus on koko maassa lämmin.

Keski-Euroopan laaja hellerintama on liikkunut Suomen eteläpuolelle ja vaikuttaa perjantaista alkaen koko Suomen säähän.

– Perjantaina sää muuttuu kuin veitsellä leikaten aurinkoiseksi ja lämpimäksi, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Ennuste on niin varma, mitä säästä ylipäätänsä voidaan ennustaa. Ja korkeapaineen syntyminen on Koskelan mukaan helpompi ennustaa kuin vastaavasti sadekelin synty.

Säämalleista tehdyissä ennustekartoissa näkyy, että koko maa on lauantaihin mennessä helteinen. Kuva: Joonas Koskela /Yle

Juhannukseen osuva kesän ensimmäinen useamman päivän korkeapaine vain vahvistuu päivä päivältä loppuviikkoa kohden.

Meteorologi Joonas Koskela ennustaa, että mahdollisesti yli 30 asteen lämpöhuippu osuu sunnuntaille. Joka tapauksessa helteinen sää jatkuu useita päiviä ensi viikon puolelle.

Juhannuksen sää on Suomessa vaihtelevaa, vaikka yleensä juhannuksen ylin lämpötila eteläisissä osissa on päälle 20 astetta.

– Nyt ollaan kyllä aika hyvin toisessa ääripäässä, Koskela muistelee.

Edes etelänpuoleinen tuuli ei vaikuta lämmön tuntuun. Tuuli käy lämpimästä viileämpään pohjoiseen. Pohjoisosissa saatta tulla viikonloppuna yksittäisiä pikkukuuroja.

Myös Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) ennustaa juhannuksesta eteenpäin lämpenevää. Päivän keskilämpötilä pysyy viikonloppuna 20 asteen lämpimämmällä puolella.

Ilmatieteen laitos muistuttaa helteestä Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöden sunnuntaina. Myös yölämpötilat pysyvät laajalla alueella 15 asteen yläpuolella.

Ilmatieteen laitos ennustaa hellejakson päättyvän ensi viikon puolivälin jälkeen ja säätyypin muuttuvan epävakaiseksi sateineen.

Viime päivien sadekuurot ovat jo monin paikoin juhannukseen mennessä muisto vain. Juhannuskokon sytyttäminen metsäpalovaaran takia on kiellettyä rannikolla Vaasan korkeudelle asti ja sisämaassa Pirkanmaata myöden.

.
.