Juhannuksen menoliikenteestä on torstaina odotettavissa vilkkaampaa kuin pariin viime vuoteen.
Teiden liikennemäärissä on viime aikoina havaittu kasvua koronavuosiin verrattuna, ja vilkkaimmillaan lukemat ovat nousseet jopa koronavuosia edeltavien aikojen yläpuolelle.
Fintraffic Tie Oy:n Tampereen tieliikennekeskuksen liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki arvelee liikenteen olevan palautumassa normaaliksi.
– Huhtikuun aikana on ihan selvästi nähty, että liikennemäärät ovat nousseet korkeammalle kuin jopa ennen koronaa.
Sauramäki arvelee tien päällä olevan juhannuksena vilkasta. Tähän on varauduttu myös tieliikennekeskuksella.
– Katsotaan, että miehitystä on riittävästi. Tieliikennekeskuksiahan on Suomessa neljä, ja näiden keskusten välillä käymme aktiivista viestintää siitä, miten liikenne sujuu missäkin alueella.
Juhannusruuhkien aikaan onnettomuusriskit kasvavat, mikä taas tietää suurempaa tarvetta viranomaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön. Tieliikennekeskukset viestivät muun muassa poliisin ja pelastuslaitosten kanssa, ja suunnittelevat esimerkiksi kiertotieratkaisuja onnettomuuspaikoille.
Tieliikennekeskus myös tiedottaa tieliikenteen häiriötilanteista.
– Tampereella seurattavaa aluetta on varsin laajasti, joten viranomaisyhteyksiä voi olla ympäri Suomea samanaikaisestikin päällä.
Juhannuksena tieliikennekeskuksella on hektistä
Juhannuksen kaltainen sesonki tietää tieliikennekeskuksissa kiireisiä työpäiviä. Tampereen tieliikennekeskuksen liikenneoperaattori Sami Räihä kertoo juhannusviikonlopun eroavan selvästi arkisista työpäivistä.
– Kun normaalisti meillä tuntuvat tapahtumat ja painopiste olevan isoilla kaupunkiseuduilla, niin nyt se liikenne siirtyy hieman eri suuntaan, eli mökkipaikkakunnille.
Räihän mukaan liikennettä on juhannuksen aikaan paljon enemmän teillä, joilla muutoin jonoutumista ja ruuhkautumista ei ehkä olisi. Se taas vaikuttaa tiedottamisalueisiin, jolloin viranomaistyöhön ja viestintään täytyy Räihän mukaan panostaa eri tavalla.
– Kun pienillä teillä liikennemäärät ovat suuret, niin pienetkin peltikolarit ja peräänajot voivat aiheuttaa hyvinkin massiivisia häiriöitä sekä matka-aikojen venymistä.
Sesonkiliikenne vaatii aktiivista seurantaa ja viestintää
Liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta tieliikennekeskus pyrkii sesonkiaikaan parantamaan aktiivisella tilanteen seurannalla ja viestimisellä.
– Eli viestitään liikenteellisistä haitoista, ovat ne sitten tietyömaita tai onnettomuuksia, kertoo Eero Sauramäki.
Tieliikennekeskuksen havainnot tavoittavat juhannusmatkaajan esimerkiksi radion välityksellä. Tienkäyttäjille näkyviä keinoja ovat myös muuttuvien nopeusrajoitusten sekä opas- ja varoitusmerkkien hallinnointi.
Oleellista on seurata tietenkin myös vallitsevaa säätä.
– Sää näyttäisi juhannuksena olevan poutainen, mutta mikäli voimakkaita kuurosateita sattuisi, voimme mahdollisuuksien mukaan pudottaa nopeusrajoituksia liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Sen lisäksi voimme varoittaa ihmisiä esimerkiksi vesiliirtovaarasta.
Sauramäen mukaan juhannusaikaan viestintä on vilkkaampaa myös tienkäyttäjien suunnalta. Kun esimerkiksi autoilija suuntaa ensikertaa mökille, voi havaintona olla tien huono kunto, josta myös tieliikennekeskukselle on mahdollista tiedottaa.
Turvallisuus ennen kaikkea
Sauramäki nostaa juhannusliikenteen tärkeimmäksi asiaksi turvallisuuden. Hän toivookin juhannusliikenteen sujuvan kaikkialla hyvin.
– Jokaisen ihmisen täytyisi valmistautua siihen omaan matkaan. Se on kuitenkin erilaista, sillä väkeä on liikkeellä paljon.
Tampereen tieliikennekeskuksella päivystetään läpi juhannuksen vuorokauden ympäri. Liikenneoperaattori Sami Räihä suuntaa kuitenkin innoissaan juhannusloman viettoon.
– Onhan se kiva olla juhannuksena vapaalla, ja nyt kun kelitkin näyttävät suosivan, niin mielelläni lähden juhannusta viettämään.
Juhannussuunnitelmatkin ovat Räihällä jo selvät.
– Tarkoitus on järjestää puolison kanssa telttaretki. Kanta-Hämeen seudulla pysytään, ja leirintäalueelle on paikka varattu. Makkaranpaistoa ja saunomista luvassa, mies kertoo hymyillen.
Yle seuraa liikennettä torstaina tiiviisti.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 23.6. kello 23:een saakka.