Hyppää sisältöön

Kesäteatteria lähdettiin Lappeenrannassa tekemään kulttuurin janossa lähes lapsenomaisella riemulla: “Jännitys ukkoskuurosta niskassa kuuluu asiaan”

Kesäteatteria tehdään luonnon armoilla ja suurella sydämellä, sanoo Lappeenrannan kesäteatterin ohjaaja Miia Nuutila.

Näyttelijä Kirsti Valve esittää Miia Nuutilan käsikirjoittamassa Krokotiilirock-kesäteatterinäytelmässä Malla-nimistä hahmoa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Tekijät

Kesäteatteria tehdään tänä kesänä useilla näyttämöillä luonnon armoilla ja palosta kulttuuriin. Näin luvataan ainakin Lappeenrannan kesäteatterissa tänä kesänä.

Kesäteatteriin kuuluvat kiinteästi myös kahvit, pullat ja makkarat.

– Kesäteatterissa on aivan oma fiiliksensä, sanoo Miia Nuutila, joka ohjaa Lappeenrannan kesäteatterille pian kantaesityksensä saavan Krokotiilirockiin.

Pitkän näyttelijänurankin tehnyt Nuutila on näytellyt muun muassa Yleisradion Maalaiskomedia-sarjoissa, televisiosarjassa Tahdon asia ja elokuvassa FC Venus.

Miia Nuutila näytteli Lappeenrannan kesäteatterissa vuonna 2019. Sen jälkeen kutsu tulikin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Takana on myös uraa kesäteattereissa. Nuutilan mukaan kesäteatteri on elämys, joka kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Sen tunnelmaan kuuluvat itse esityksen lisäksi kokonaisuus, kahvit ja pullat ja makkarat – ja se, että jokainen esitys tehdään luonnon armoilla.

Mikko Mykkänen tapasi Miia Nuutilan Krokotiilirockin harjoituksissa.

Työtä sään armoilla

Kesäteatteriin kuuluvat sekä kauniit aurinkoiset päivät, että sadekuurot. Ne tuovat jännitystä, johon eläytyvät sekä yleisö että näyttelijät.

– Tämä on työtä, mutta myös samalla kesän viettoa yhdessä, sanoo esityksessä Mallaa näyttelevä Kirsti Valve.

Kirsti Valveen yksi kuuluisimmista rooleista on Sanna Susisaaren rooli Raid-televisiosarjassa ja -elokuvassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kesäteatterin teossa unohtuu välillä, että se on työtä, kertovat molemmat pitkän linjan kesäteatterilaiset.

– Suurin osa porukasta on pääkaupunkiseudulta, ja se ryhmän yhteishenki on mahtava. Kaikki ovat muuttaneet vieraaseen kaupunkiin ja asettuneet eri puolille sitä asumaan, sanoo Nuutila.

Uuden kaupungin tutkiminen yhdessä, Lappeenrannan kahvilat, linnoitukset, meri ja tunnelma ovat samalla elämys myös esiintyjille.

Tekemistä lapsenomaisella riemulla

Koronarajoitusten aikana kulttuuriväki on joutunut odottelemaan ja tukahduttamaan tekemisen intoa. Nyt se purkautuu, ja tämä näkyy myös kesäteattereiden tarjonnassa. Kymenlaaksossa ja Lappeenrannassa on nähtävillä runsas kattaus erilaista ohjelmistoa.

– Lähdetään tekemään riemua rinnassa, lapsenomaisella innolla. Meitä on kovasti odotettu, ja mekin ollaan odotettu tänne tuloa. Ja sekin kuuluu asiaan, että jännitetään, tuleeko ukkoskuuro niskaan, sanoo Kirsti Valve.

Tiistaina järjestettiin ensimmäiset kesäteatteriharjoitukset ulkona itse esityspaikalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Valve lähti ilman muuta mukaan Krokotiilirockiin, kun Miia Nuutila kysyi häntä Mallan rooliin. Hän uskoo, että pieneen maalaiskylään sijoittuvasta komediasta löytyy myös katsojille samaistumispintaa. Rock-henkinen musiikki tukee tarinaa.

– Saa nauraa ja liikuttua. Ja lähteä hyvillä mielin eteenpäin, Valve sanoo.

“Ilman kulttuuria elämä olisi tylsää”

Krokotiilirock sai alkusysäyksensä siitä, kun Miia Nuutila oli itse näyttelemässä Lappeenrannan kesäteatterissa vuoden 2019 kesällä. Tämän jälkeen häneltä pyydettiin käsikirjoitusta.

– Oli vain yksi taikasana, Krokotiilirock, jonka ympärille lähdin kirjoittamaan käsikirjoitusta. Syntyi ihana romanttinen komedia, joka sijoittuu pikkukylään ja sen ihmisten elämään, sanoo Nuutila.

Näyttelijä Maija Lang eläytyi tiistaina Krokotiilirockin harjoituksissa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Krokotiilirock kertoo siitä, kuinka ihminen saa oman voimansa takaisin. Kolmen vuoden tauon jälkeen myös teatteriväki kokee olevan suuri asia saada palata lavalle. Kulttuurinjanoa on nähtävissä myös yleisössä.

– Maailma on taas heränyt eloon. Ilman kulttuuria, taidetta ja nautintoja elämä olisi tylsää, sanoo Nuutila.

Yleisön saapumista jännitetään

Nyt kesäteattereissa jännitetään, löytääkö ilman teatterielämyksiä viime kesät ollut yleisö edelleen paikalle.

Ryhmälippujen myynti on ollut sekä Lappeenrannan kesäteatterissa että Imatran kesäteatterissa hiljaisempaa kuin edellisenä esitysvuonna 2019.

Lappeenrannan kesäteatterissa yksittäisten lippujen myynti on kuitenkin palannut jo aikaisempien vuosien tasolle. Imatralla taas odotetaan varauksia tulevan vielä lähempänä esitystä, sillä korona-aikana varaukset opittiin tekemään viime tingassa.

Kymenlaaksossa Korvenkylän kesäteatterissa lipunmyynti on käynnistynyt hyvin.

– Tuhansia lippuja myyty ennakkoon, sanoo puheenjohtaja Kyösti Vuorela.

Luvassa on Matin ja Tepon musiikin ympärille kirjoitettu ihmissuhdekomedia Kaiken takana on nainen. Vuorela uskoo, että kevyt aikuiseen makuun suunnattu musiikkinäytelmä kiinnostaa yleisöä. Katsomoon mahtuu 834 henkilöä. Vuorela pohtiikin, täyttyykö katsomo koronavuosien jälkeen vai jäävätkö ihmiset mökeille.

Takavuosina Korvenkylään on ollut sen verran yleisötunkua, että katsojia on jouduttu lähettämään kotiin jopa portilla, kun on ollut liian täyttä.

– Hehän olivat sitten kovin pettyneitä. Mutta nyt meillä on jo toistakymmentä vuotta ollut nettivarausjärjestelmä, joten sitä ongelmaa ei enää ole, kertoo Vuorela.

.
.