Hyppää sisältöön

Kesäfestareilla mietitään nyt, miten ihmiset saataisiin mökeiltä ja pienistä juhlista mukaan tapahtumiin – "Häät ovat näkymätön kilpailija"

Kesätapahtumat joutuvat kilpailemaan ihmisten muuttuneiden vapaa-ajan viettotapojen kanssa. Koronavuosina mökkeilystä innostuneet pitäisi saada liikkeelle, tietävät pohjalaiset toimijat.

Marika Miettinen Nummirockissa 2022.
Kahden vuoden tauon jälkeen livenä järjestettävä Nummirock kerää kävijöitä Kauhajoelle. Festarikävijä Marika Miettisen mukaan alkaa jo tuntua siltä, kuin ei koronataukoa olisi ollutkaan.

Pohjalaiset juhannustapahtumat ovat kahden vuoden tauon jälkeen taas massajuhlia.

Vielä viime vuonna järjestäjät rajoittivat itse kävijämäärään koronan vuoksi. Toissa kesänä taas korona perui tapahtumat.

Nyt odotukset ovat korkealla ja tapahtumiin odotetaan useita kymmeniätuhansia kävijöitä. Osalla odotuksissa on ennätyskesä, kunhan suomalaiset saadaan mökeiltä liikkeelle.

"Mökkeilystä on tullut kova kilpailija"

Huvipuisto PowerPark Etelä-Pohjanmaalla odottaa kaksipäiväiseen juhannusfestivaaliinsa vähintään 25 000 kävijää.

– Sää on tänä vuonna kohdillaan, ja halu päästä tapahtumiin on varmasti kova. Mutta joudumme kilpailemaan ihmisten muuttuneiden vapaa-ajan viettotapojen kanssa. Mökkeilystä on tullut kova vastustaja, sanoo PowerParkin johtaja Mikko Kiviluoma.

Lisäksi huvipuistoon on ennakkomyynnin perusteella luvassa ennätyskesä. Ennakkoon lippuja on myyty yli 30 prosenttia normaalikesää enemmän, kertoo Kiviluoma.

Kalajoen Hiekkasärkkien juhannuksen arvellaan vetävän 20–30 000 kävijää, lähinnä lapsiperheitä ja aikuisia. Ravintoloissa on tarjolla bändejä, mutta omaa erillistä ulkoilmatapahtumaa ei Kalajoella enää järjestetä.

– Meidän vetovoimamme perustuu perheiden aktiviteetteihin eli vesipuistoon ja liikuntamaastoihin, missä voi patikoida, pyöräillä ja ratsastaa, luettelee Kalajoen Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Seija Vesala.

Nelipäiväinen Kauhajoen Nummirock elättelee toiveita reilusta 15 000 juhannusvieraasta. Kaksi edellistä kesää järjestettiin vain virtuaalifestareita.

Talkoolaisten saaminenkin haastavaa

Samanaikaisten tapahtumien lisäksi tapahtumajärjestäjät kokevat nyt haasteeksi ihmisten muuttuneet vapaa-ajan viettotavat.

Myös Nummirockin promoottori Tero Viertola tietää, että mökkiviikonloput ovat kova kilpailija juhannuksen festarille.

– On kilpailtava ihmisten vapaa-ajasta ja mökkiviikonlopuista. He viihtyvät mökillä, kun tapahtumiin ei ole päässyt, Viertola toteaa.

On kilpailtava ihmisten vapaa-ajasta ja mökkiviikonlopuista. He viihtyvät mökillä, kun tapahtumiin ei ole päässyt.

Tero Viertola

Keskiviikkona käynnistyneen Nummirockin lipunmyynti on ollut Viertolan mukaan tavanomaista, mutta toki odotuksetkin olivat korkealla tauon jälkeen.

– Lipunmyynti olisi saanut olla aktiivisempaa, mutta tässä on tämä viikko aikaa myydä lippuja portilta. Uskon, että porttimyynti on normaalia suurempi.

Viertola toteaa, että metalli- ja rockmusiikin festivaalien kesken on paljon kilpailua. Metallifestivaaleja järjestetään Suomessa enemmän kuin koskaan.

– Uskon, että vanhemmat perinteiset festivaalit pitävät pintansa.

Viertolan mukaan Nummirockilla on ollut tänä vuonna isoja vaikeuksia saada talkoolaisia eli seuroja ja yhdistyksiä.

Tunnelmaa Provinssista vuonna 2013. Kuva: Petter Sandelin / Yle

Yksityistilaisuudetkin haastajina

Muun muassa Vaasa Festivalia, Kokkolan viinijuhlia ja Solar Sound -festivaalia järjestävän Nordic Live Productionsin promoottori Tommi Mäki kertoo, että tapahtumien myynti on ollut odotusten mukaista.

Kokkolan viinijuhlille on nyt myyty lippuja yhtä paljon kuin tapahtumassa oli kävijöitä viime vuonna. Vaasa Festivalin perjantain vip-liput on myyty loppuun.

Kolmepäiväisen Vaasa Festivalin tavoitteena on kerätä elokuussa yhteensä noin 30 000 kävijää, kaksipäiväisen Kokkolan viinijuhlien heinäkuussa 15 000 kävijää ja Solar Soundin elokuussa 5–7 000 kävijää päivässä.

Myös Mäen mukaan tänä kesänä kilpaillaa poikkeuksellisen paljon ihmisten vapaa-ajan viettotavoista.

Isoja stadionkonsertteja on siirretty edelliseltä parilta vuodelta, ja myös yksityistilaisuuksien järjestäminen voi vaikuttaa kävijämääriin.

– Häät ovat näkymätön kilpailija, Mäki sanoo.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 24. kesäkuuta kello 23 asti.

Lue myös:

.
.