Hyppää sisältöön

Punkkihavainnot lisääntyvät etelärannikolla – Oulun seudulla punkkien aktiivisuus hiipuu juhannuksen jälkeen

Punkkeja eli puutiaisia on nyt luonnossa runsaasti etenkin Etelä-Suomessa ja Oulun seudulla. Punkkiliven havaintokartalla on pian mahdollista tarkastella kuntakohtaisia tietoja punkkien esiintyvyydestä.

Kevään ja alkukesän aikana on raportoitu jo yli 30 000 punkkihavaintoa. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Sara Vertanen

Turun yliopiston Punkkilive-nettisivustolle on kevään ja alkukesän aikana raportoitu koko maassa jo yli 30 000 punkkihavaintoa. Erityisen paljon punkkeja esiintyy nyt etelärannikolla. Myös Oulun seudulta havaintoja on tullut runsaasti.

– Oulussa valtalajina on taigapunkki, jota on noin 98 prosenttia seudun puutiaisista. Ne lähtevät keväisin aikaisemmin liikkeelle kuin puutiaiset, joita etelässä tavataan. Luultavasti kylmä kevät on vaikuttanut niiden liikkeelle lähtemiseen vähemmän kuin puutiaisten.

– Lisäksi käytännössä kaikki ihmisiin ja lemmikkeihin tarttuvat taigapunkit ovat aikuisia yksilöitä, joita on helpompi havaita, kertoo tutkijatohtori Jani Sormunen Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä tiedotteessa.

Sormusen mukaan taigapunkkien aktiivisuus pitkälti loppuu juhannukseen, minkä jälkeen ne oleilevat enimmäkseen karikkeen ja maaperän suojissa. Havaintoja niistä tulee enää harvakseltaan. Sen sijaan etelässä elo-syyskuu on usein pahinta puutiaisaikaa.

Punkkihavainnot voi ilmoittaa Punkkiliveen

Punkkiliven havaintokartalla on pian mahdollista tarkastella kuntakohtaisia tietoja punkkien esiintyvyydestä. Tiedot perustuvat vuoden 2021 raportoituihin havaintoihin sekä kyseessä olevan kunnan asukaslukuun. Viime vuonna Punkkiliveen raportoitiin kaiken kaikkiaan lähes 80 000 punkkihavaintoa.

Näkymään yhdistetään lisäksi THL:n datalähteistä tieto kunnassa viimeisten viiden vuoden aikana raportoiduista TBE-tapauksista, eli puutiaisaivotulehdustapauksista.

Punkkilive on Turun yliopiston ja Pfizerin yhdessä kehittämä sovellus, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin puutiaisten eli punkkien levinneisyydestä Suomessa.

Lue lisää:

.
.