Hyppää sisältöön

Näin sujui juhannuskokon rakentaminen järven rannalle Lapinlahdelle Pohjois-Savossa – katso videolta, miten kokkoa kasattiin

Juhannuskokko syttyy aattoiltana Lapinlahden Martikkalassa koko kylän yhteisessä juhannusjuhlassa. Pelastuslaitos muistuttaa huolellisesta tulenkäsittelystä.

Lapinlahdella viimeisteltiin kokkoa juhannusaattoa varten.
Lapinlahdella viimeisteltiin kokkoa juhannusaattoa varten.

Lukuisat kokot loimuavat jälleen kesäyössä juhannusaattona. Pitkästä aikaa järjestetään myös kylien ja muiden yhteisöjen kokkojuhlia, koronan pakottaman tauon jälkeen.

Seursimme kokon rakentamista Pohjois-Savon Lapinlahdella Martikkalan kylän rannassa torstaina suorana. Paikalla olivat toimittaja Marianne Mattila ja lähetyksen kuvaaja Antti Karhunen. Tallenteen suorasta lähetyksestä voit katsoa tämän jutun lopusta.

Martikkalassa järjestetään perjantaina juhannusjuhla, jonka kohokohta on kokon sytyttäminen.

Tänä vuonna sää lämpenee huomattavasti juhannukseksi ja siksi osassa maata saattaa olla voimassa metsäpalovaroitus. Tuolloin kokon sytyttäminen on kiellettyä.

Jos kokon polttaminen on mahdollista, Lapinlahden paloaseman palomestari Risto-Matti Raatikainen muistuttaa, että sen saa tehdä omalla maalla tai maanomistajan luvalla.

Jos kokko on huomattavan suuri tai paikalla on sen palamista seuraamassa suuri porukka, voi lähimmältä paloasemalta kysyä neuvoa, onko tarpeellista tehdä tulentekoilmoitus. Tieto ilmoituksesta menee lähimpään hätäkeskukseen.

Tällainen juhannuskokko paloi Helsingin Herttoniemessä vuonna 2018. Kuva: Ville Alijoki

Viisas varaa mukaan ämpäreitä

Näiden seikkojen lisäksi huolellinen tulenkäsittely on tarpeen. Esimerkiksi alkusammutusvälineiden on hyvä olla ulottuvilla.

– Viisas ja valveutunut kokonpolttaja varaa mukaan vähintään ämpäreitä, että pystyy rajoittamaan paloa, jos se meinaa lähteä leviämään, Raatikainen sanoo.

Ennen kokon sytyttämistä kannattaa tarkistaa onko lähellä esimerkiksi herkästi syttyvää kuivaa kaislaa tai maaperässä muuta kuivaa ainesta. Tulen kipinöinti on hyvä huomioida ja arvioida tuulensuunta ja -voimakkuus.

Kokon turvallinen sytytys tapahtuu tuohella tai sytytyspalalla. Palavien nesteiden käyttäminen on ehdottomasti kielletty.

Pelastuslaitokselle tyypillinen kokkoon liittyvä hälytys on maastopalo tai vartioimaton kokonloppu, jossa on vielä hiillos.

– Ohikulkijat ilmoittavat hiilloksista herkästi, ja siksi se olisi hyvä sammuttaa vedellä. Niin tuli ei jää kytemään ja aiheuta soittoja hätäkeskukseen, Raatikainen sanoo..

Kokon sytyttäjä on vastuussa myös sen sammuttamisesta. Sammutuskeikoilla Raatikainen on huomannut ihmisten juhlakunnon.

– Ollaan valitettavasti aika usein päihtyneitä.

Katso koko tallenne kokon rakentamisesta tästä:

Juhannuskokko.
Pohjois-Savon Lapinlahdella seurataan juhannuskokon rakentamista suorana klo 9.15 alkaen.

Aiotko tehdä juhannuksena kokon? Aiheesta voi keskustella 24.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.