Hyppää sisältöön

Lappiin odotetaan thaipoimijoita heinäkuun toisella viikolla

Suurimmille Lapissa marjanpoimintaa harjoittaville yrityksille on tulossa ulkomaalaisia poimijoita vain Thaimaasta.

Arkistokuvassa marjanpoimijoita kesällä 2021. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Lappilaiselle marjanjalostaja Polaricalle tulee Suomeen 1 200 thaipoimijaa, joista arviolta 500–600 Lappiin.

– Luonto määrää missä poimitaan, ja sen mukaan tietenkin poimijat tulevat liikkumaan, missä marjoja tulee olemaan, kertoo Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo.

Kaikkiaan Polaricalle tulee Suomeen ja Ruotsiin yhteensä hieman yli 2 000 thaipoimijaa. Poimijat saapuvat Suomeen heinäkuun toisella viikolla.

Suomeen saapuu tänä kesänä lähes 4 000 thaipoimijaa. Suomi ja Thaimaa ovat sopineet, että poimijoiden koordinaattoriksi ei enää kelpaa yksityishenkilö, vaan sen pitää olla yritys. Tämä liittyy Thaimaan vuosia jatkuneeseen vaateeseen työsuhteesta.

Mustasaaressa pääpaikkaansa pitävä Marja Bothnia Berries Oy, jolla on marjanpoimintaa Lapissa Korvatunturin Marjan kautta sekä Kainuussa Hyrynsalmella, tuo Suomeen ja Ruotsiin yhteensä 1 300 thaipoimijaa. Näistä Suomeen tulee noin 900 poimijaa.

– Poimijat aloittavat etelässä heinäkuun puolivälissä mustikan poiminnalla ja marjatilanteen mukaan he tulevat sieltä sitten pohjoiseen, kertoo vientipäällikkö Amanda Gustafsson Marja Bothnia Berries Oy:stä.

Janne Naapanki Arctic International -marjayrityksestä kertoo, että heille tulee Thaimaasta useita satoja poimijoita, joista muutama sata tuodaan Lappiin muun muassa hillan poimintaan.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

23.6. klo 7.53 lisätty linkki Ylen aiempaan juttuun.

.
.