Hyppää sisältöön

Liskopukuisia naisia, Hämeenlinna-magneetti ja musta huone – Weekend Festivalin järjestäjät ovat tottuneet esiintyjien erikoisiin toiveisiin

Toiveissa olevia herkkuja, juomia ja tavaroita on listattu niin paljon, että viisi henkilöä on metsästänyt niitä jo kuukauden ajan ennen tapahtumaa.

Desiigner esiintyi Weekend Festivalissa vuonna 2018. Kuva: Annika Miettinen, YleX

Heinäkuun alussa järjestettävä Weekend Festival on saanut tämän vuoden artisteiltaan yli 2 000 sivun edestä raideireita. Raideri on esiintyjän tarvikelista keikkaa varten. Pyyntöjä riittää, kun esiintyjiä on yli kahdeksankymmentä.

Weekend Festivalin markkinointijohtaja Jyri Heikkinen kertoo, että artistien erikoisempiin pyyntöihin on jo totuttu. Yhtenä vuotena takahuone maalattiin kokonaan mustaksi.

Jotkut vaatimukset on tehty kieliposkessa, eivätkä ne ole artistille kynnyskysymyksiä. Kerran esiintyjä halusi takahuoneeseen liskopukuisia naisia harjaamaan artistin viiksiä ennen keikkaa. Toivetta ei toteutettu.

Myös hinnan vuoksi järjestäjä joutuu punnitsemaan listattuja asioita.

– Emme tietenkään osta esimerkiksi 10 000–20 000 euron samppanjaa suoralta kädeltä, vaan sitten keskustellaan asiasta. Hintaraja riippuu esiintyjästä. Pääesiintyjän toiveista toteutetaan lähestulkoon kaikki, jos se on mahdollista, Heikkinen sanoo.

Hunajaa, ekologisuutta ja kiloittain konfetteja

Tänä vuonna raidereista löytyi esimerkiksi Playstation, tuoksukynttilöitä, Hämeenlinnan magneetti, boksereita, jalkapallo ja Suomen lippu.

Monelle esiintyjälle on tärkeää saada tietyn merkkisiä juomia tai ruokia. Lähes joka toinen artisti on halunnut takahuoneeseen Jägermeisteria. Listoista löytyy myös harvinaista Manuka-hunajaa sekä lähes 900 euron samppanjapullo. Sen sijaan enää harva haluaa poltettavaksi tupakkatuotteita.

Monia pyyntöjä yhdistää ekologisuus. Esiintyjät toivovat esimerkiksi posliinisia tai puisia astioita. Yksi esiintyjä on kieltänyt styroksiset ja muoviset pillit sekä pullot. Toinen esiintyjä on kieltänyt muovin.

Valot ja savu loivat tunnelmaa festareilla vuonna 2018. Esiintyjillä on yleensä tarkat vaatimukset tekniikasta, jotta esitys näyttää juuri siltä, miltä he haluavat. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Tänä vuonna artisteille toimitetaan pelkästään 4 768 erilaista juomatuotetta. Sen päälle erilaisia herkkuja ja tavaroita. Toiveet työllistävät viisi työntekijää kuukauden ajaksi. Heidän tehtävänään on pyrkiä toteuttamaan kaikki hyväksytyt toiveet.

– Jos tuotetta ei saa Suomesta, yritämme tilata sitä. Tukuilla on kaikenlaisia valikoimia, mitä ei normaalista kaupasta saa, ja on erikoiskauppoja, joita voi pyytää tilaamaan. Tiimiläiset myös vinkkaavat toisilleen, mistä jotain tuotetta voisi saada.

Valtaosa ohjeistuksista koskee kuitenkin tekniikkaa. Raidereissa on hyvin yksityiskohtaisia määritelmiä niin mikrofonien laadusta, valaistuksesta kuin äänentoistostakin. Moni haluaa kuorruttaa esityksensä pyrotekniikalla ja konfeteilla. Konfetteja sataa pelkästään yhden esiintyjän aikana yli 120 kiloa.

Voit keskustella aiheesta 26.6. kello 23:een saakka.

.
.