Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssa uhkaa merilintuja Pohjois-Norjassa – maailman pohjoisin tartunta todettiin Huippuvuorilta juhannusviikolla

Suomalaisten lintuharrastajien suosiman Pohjois-Norjan Hornøyan saaren yllä leijuu lintujen joukkokuoleman riski. Norjalaiset tutkijat pelkäävän lintuinfluenssan leviävän saarelle.

Etelänkiislojen yhdyskunta Hornøyan lintusaarella. Kuva: Knut-Sverre Horn / NRK

Lintuifluenssa tunkee arktiselle alueelle. Huippuvuorilta Longyearbyenin satamasta kuolleena löydetystä isolokista todettiin lintuinfluenssavirus juhannuksen alla.

Norjan yleisradion NRK:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan viranomaiset pelkäävät korkeaa kuolleisuutta aiheuttavan epidemian puhkeamista alueen valtavissa lintuyhdyskunnissa. .

Lintuinfluenssan aiheuttamia joukkokuolemia on nyt tavattu Pohjois-Norjassa merilinnuilla enemmän kuin koskaan aiemmin on havaittu, kertoo sähköpostilla Norjan luonnontutkimusinstituutin NINAN tutkija Tone Kristin Reiertsen.

Influenssa voi pienentää lintukantoja rajusti. Talvella joukkokuolema niitti Skotlannissa talvehtimassa olleita ja Huippuvuorilla pesiviä valkoposkihanhia.

– Huippuvuorten valkoposkihanhien määrän on nyt raportoitu pienenneen kolmasosalla, kertoo Reiertsen.

Tutkijan mukaan Skotlannissa kuoli viime talvena myös suuri joukko suulia.

– Näin laajaa taudin puhkeamista ja suurta kuolleisuutta villeillä merilinnuilla pohjoisessa ei ole koskaan aiemmin havaittu.

Reiertsenin mukaan nyt havaittu lintuinfluenssan laaja puhkeaminen villilinnuilla on poikkeuksellista. Joukkotartuntoja on aiemmin todettu siipikarjassa.

Kuolleena Hornøyalta löydetyssä harmaalokissa ei ollut ulkoisia vammoja. Näytteet lintuinfluenssan toteamiseksi ovat tutkittavina. Kuva: Tone Kristin Reiertsen / NINA

Joukkokuolemia ensi kertaa pohjoisen linnuilla

Norjan yleisradion NRK:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan tutkijat nyt pelkäävät taudin aiheuttavan joukkokuolemia merilinnuilla. Lintuinfluenssaa on havaittu talven ja kevään aikana pitkin Pohjois-Norjaa.

Vardøn Hornøyan lintusaarella asuu Norjan luonnontutkimusinstituutin NINA:n mukaan peräti 100 000 merilintua. Tutkijoita huolettaa saarella pesivän erittäin uhanalaisen etelänkiislan kohtalo. Tauti voi levitä nopeasti ja pienetää kiislakantaa voimakkaasti.

NINA:n tutkijat ovat löytäneet sairaita ja kuolleita lokkeja saarelta. Syyksi epäillään lintuinfluenssaa. Linnuista otetut näytteet ovat tutkittavina ja tulos saadaan lähiaikoina.

Hornøyan tapauksia ei ole varmistettu. Riski leviämisestä saarelle on suuri, koska vain parin kilometrin päässä Vardøn saarikaupungissa on NINAN tutkija Tone Kristin Reiertsenin mukaan varmistettu tartunnat harmaalokilla, variksella ja merikotkalla.

Tutkijoiden kesäkuun alussa Hornøyan lintusaarella kuvaama siipiään roikuttava ja päätään nykivä pikkukajava sairastaa todennäköisesti lintuinfluenssaa. Kuva: Tone Kristin Reiertsen / NINA

Reiertsenin mukaan nyt havaittu lintuinfluenssan laaja puhkeaminen villilinnuilla ei ole tavallista vaan poikkeuksellista. Joukkotartuntoja on aiemmin todettu kesylinnuilla.

Vardøn eli Vuoreijan kunta varoittaa taudista nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun). Hornøyan saari on Finnmarkissa eli Ruijassa sijaitsevan Vardøn tärkein luontomatkailukohde.

Vardøn varoituksen mukaan satunnaisia tartuntoja on havaittu eri puolilla maakuntaa. Ihmisiä neuvotaan olemaan koskematta kuolleisiin lintuihin ja ilmoittamaan löydöistä viranomaisille

Hornøya huhtikuussa 2022. Kuva: Tapani Leisti / Yle

.

Nature-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)korkeapatogeeninen H5N1 lintuinfluenssaviruskanta ilmaantui alunperin Aasiassa kasvatushanhissa 1990-luvun puolivälissä. Eurooppaan ja Afrikaan tauti levisi siipikarjassa 2000-luvulla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 25.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.