Hyppää sisältöön

Tapaus Rydman herättää huomaamaan sopivan käytöksen rajat, sanoo kokoomuksen Kai Mykkänen

Häirintään ja epäasialliseen käytökseen on tartuttava napakasti niin järjestöissä kuin työelämässä, poliitikot korostavat.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Kai Mykkänen A-studiossa.
Nyt työpaikoilla ja järjestöissä on ryhdyttävä kitkemään epäsopivaa käytöstä, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen A-studiossa keskiviikkona.

Jokaisessa organisaatiossa on herättävä sopivan käytöksen rajoihin. Epäasiallinen käytös ei rajoitu yhteen puolueeseen tai yhteen järjestöön. Se on koko työelämän ja järjestöjen ongelma, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Useat naiset ovat kertoneet Helsingin Sanomissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin epäasiallisesta käytöksestä. Naisten kertomusten perusteella Rydman on hyödyntänyt asemaansa, kun hän on hakeutunut nuorten naisten ja tyttöjen seuraan.

Rydman itse on kiistänyt väitteet. Hän erosi tiistaina toistaiseksi kokoomuksen eduskuntaryhmästä.

A-studiossa vieraillut Mykkänen ei lähtenyt arvioimaan, paljastuuko kokoomuksen sisältä lisää mahdollisia häirintätapauksia. Puolue suhtautuu hänen mukaansa jokaiseen tapaukseen erittäin vakavasti, eikä niitä paineita villaisella. Käytettävissä ovat muun muassa työoikeudelliset keinot.

– Nyt täytyy kitkeä suomalaisesta järjestökulttuurista ja työelämästä kaikin tavoin epäsopivan käytöksen piirteitä. Toivon, että kaikissa organisaatioissa puututaan, ja että jokainen ymmärtää epäsopivan käytöksen ja toimii periaatteiden mukaisesti, Mykkänen sanoo.

Vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela muistuttaa, että politiikassa häirintä on valitettavan yleistä. Hän kiittää kokoomusta siitä, että Rydmanin tapauksessa on reagoitu napakasti.

– Toivon, että napakka ote leviää ympäri maan paikallistasolle, kuntaan, jokaiseen nuorisojärjestöön. Nyt voidaan ottaa mallia onnistuneista toiminnoista kun kerran on puututtu. Tiedän, että puoluesihteerit tästä paljon keskustelevat.

Suomelan mielestä häirintäyhdyshenkilöt ovat tärkeä osa puuttumista. Kun vihreät otti viitisen vuotta sitten käyttöön yhdyshenkilöt, puolueelle naureskeltiin ja epäiltiin, että puolueessa on häirintäongelma. Muutkin puolueet ovat sittemmin ottaneet yhdyshenkilön käyttöön.

– Itse tiesin, että kaikissa puolueissa tapahtuu häirintää. Osassa vaan päätetään kääntää katse pois. Olen todella tyytyväinen, että kokoomuksessa ei enää käännetä katsetta.

Eduskuntaa ravistelee uusi häirintäepäily, kun vihreiden Iiris Suomelaa on kuvattu salaa eduskunnan kahvilassa. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on käynnistänyt selvityksen salakuvauksesta ja mahdollisista seuraamuksista.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Lue lisää:

.
.