Hyppää sisältöön

"Miksei kysytä autolla ajamisesta?" Tervaskannot -kyselytutkimus selvittää 90 vuotta täyttäneiden toimintakykyä ja terveyttä

90 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa nopeasti.

Tutkimuksista tiedetään, että nykypäivän 90 vuotias voi olla hyvin hyväkuntoinen. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

90 vuotta täyttäneiden toimintakykyä, terveyttä ja palvelutarvetta selvitetään jälleen kyselyllä. Ikäryhmään kuuluvia tulee lisää nopeasti. Neljännesvuosisata sitten heitä oli Tampereella reilut 600, nyt jo lähes 3 000.

Tampereen yliopisto tekee Tervaskannot (siirryt toiseen palveluun) -kyselytutkimusta parhaillaan jo kymmenettä kertaa.

– Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että 90 vuotta täyttäneet ovat hyvin monenlaista väkeä, kertoo tutkimuksen aloittanut ja toinen sen nykyisistä tekijöistä, professori Marja Jylhä.

Suurin osa tästä ikäryhmästä asuu vielä itsenäisesti kotona. Osa saa kotihoitoa, osa ei saa sitäkään. Ikäryhmästä reilut kolmannes asuu hoivakodeissa, he ovat sen verran huonokuntoisia ettei kotona asuminen enää onnistu.

Reilut parikymmentä prosenttia on kuitenkin vielä hyvin hyväkuntoisia.

– Kun me heitä haastatellaan ja kysytään, että kuinka hyvin te pääsette portaita kävelemään. Niin he sanovat meille, että miksei kysytä autolla ajamisesta. Tulin juuri autolla, sanoo Marja Jylhä.

Jylhä muistuttaa, että monesti vanhemmat ihmiset niputetaan yhteen ryhmään, mutta se on ihan eri asia olla 65 kuin 90.

Tervaskannot -kyselytutkimus on lähetetty kaikille 90 täyttäneille tamperelaisille. Nyt lähtee muistutus niille, jotka eivät vielä ole vastanneet.

.
.