Hyppää sisältöön

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvottelutulos: liitot käsittelevät esityksen ensi viikolla

Liittojen julistama ylityö -ja vuoronvaihtokielto päättyi neuvottelutuloksen myötä.

Kuva: Miikka Varila / Yle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Tehy ja toimihenkilöliitto Erto ovat päässeet neuvottelutulokseen yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta.

Liittojen hallinnot käsittelevät tulosta ensi viikolla. Neuvottelutuloksen sisältö ei ole julkinen ennen kuin neuvotteluosapuolten hallinnot ovat käsitelleet asiaa, kerrotaan liittojen yhteisessä tiedotteessa.

Sosiaalipalvelualan neuvottelut aloitettiin helmikuussa. Neuvotteluja vauhdittaakseen SuPer, Tehy ja ERTO julistivat koko sopimusalalle ylityö -ja vuoronvaihtokiellon 21.6. Kielto päättyi neuvottelutuloksen myötä tänään keskiviikkona.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Julkisen alan unioni JAU saivat kunta-alan neuvottelut päätökseen 6.6. Sopimuksen mukaan kunta-alan työntekijät saavat palkkoihinsa kahden prosentin yleiskorotuksen kesäkuussa. Vuosina 2022–2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu vientialojen palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 prosenttia.

Lisäksi kuntatyöntekijöille on tulossa viisivuotinen palkkaohjelma, joka alkaa vuonna 2023 ja nostaisi palkkoja yhteensä 5,1 prosenttia yli yleisen linjan.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy eivät ole mukana sopimuksessa. Korotukset tulevat kuitenkin koskemaan myös hoitajajärjestöjä henkilöstön yhdenvertaisen ja tasapuolisen kohtelun vuoksi.

SuPer, Tehy ja ERTO kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen järjestö Talentian hallitus käsittelee esitystä maanantaina. Talentian jäsenillä alkoi toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuluvan viikon tiistaina.

- Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon päättymisestä informoidaan erikseen, Talentian keskiviikkoisessa tiedotteessa kerrottiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi puolestaan, että sen edustajisto käsittelee neuvottelutulosta todennäköisesti juhannuksen jälkeen. Alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon päättymisestä tiedotetaan vielä erikseen, JHL lisäsi.

Juttua muokattu 23.6.2022 kl 1.30. Juttuun lisätty tiedot Talentian ja JHL:n osalta.

Lue lisää:

.
.