Hyppää sisältöön

Puhemies Vanhanen olisi valmis antamaan porttikiellon kansanedustajan salakuvaajalle – "Tässä on selvästi harkinta pettänyt totaalisesti"

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela joutui alkuviikosta Valta kuuluu kansalle -puolueen toisen puheenjohtajan salakuvaamaksi. Puhemies Vanhasen mukaan normaaliin järjenkäyttöön ja tapoihin kuuluu, että näin ei toimita.

Puhemies Vanhanen olisi valmis antamaan porttikiellon kansanedustajan salakuvaajalle
Puhemies Vanhanen olisi valmis antamaan porttikiellon kansanedustajan salakuvaajalle

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) olisi valmis antamaan porttikiellon eduskuntaan kansanedustajasta salakuvan ottaneelle Valta kuuluu kansalle -puolueen Jarno Vähäkainulle. Eduskunnassa selvitetään tällä hetkellä, miten tapaukseen voidaan puuttua.

– Jos suinkin säännökset antavat myöten, olen valmis antamaan porttikiellon tällaisesta menettelystä, Vanhanen sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela joutui alkuviikosta salakuvatuksi eduskunnassa, kun Valta kuuluu kansalle -puolueen toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu jakoi Twitter-tilillään kuvan, jossa Suomela istuu eduskunnan kahvilassa pukeutuneena lyhyeen mekkoon. Kuvan saatteeksi Vähäkainu kirjoitti kokeneensa "aikamoista seksuaalista häirintää" vieraillessaan kahvilassa.

Eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsberg kertoi STT:lle tiistaina, että asiaa on selvitetty ja mahdollisista jatkotoimista päätetään lähipäivinä. Hänen mukaansa eduskunnassa suhtaudutaan hyvin vakavasti mahdolliseen salakuvaukseen.

VKK:n puheenjohtaja ja ainoa kansanedustaja Ano Turtiainen kertoi puolestaan tiistaina, että asiaa on selvitetty eduskunnan turvallisuusyksikön kanssa. Turtiainen ei näe Vähäkainun ottamassa kuvassa mitään vikaa.

Puhemies Vanhasen mukaan tietyillä puolueaktiiveilla, kuten puoluesihtereillä on tavallisiin kansalaisiin nähden erioikeus liikkua eduskunnassa ilman saattajaa. Mikäli VKK:n Vähäkainulla tällainen erioikeus on, Vanhanen toivoo, että hänet voitaisiin asettaa joko määräaikaiseen tai pysyvään porttikieltoon eduskunnasta.

– Jotenkin pitää ilmaista se, että tällainen ei sovi, Vanhanen linjaa.

Vanhanen toteaa, että minkään työpaikan kahvihuoneeseen ei voi mennä kuvaamaan salaa ilman, että asianomaisilta pyydetään lupaa.

– Jos joku ei ymmärtänyt, että ei minkään työpaikalle kahvihuoneeseen mennä, kuvata ja julkisteta [kuvaa] tällä tavalla, niin ainakin se nyt opitaan.

Vanhasen mukaan etukäteen ei olla ajateltu, että salakuvaustapauksen kaltainen asia voisi tapahtua eduskunnassa.

– Jonkinlaiseen normaaliin järjenkäyttöön ja tapoihin kuuluu se, että näin ei menetellä, hän sanoo.

– Tässä on selvästi harkinta pettänyt totaalisesti.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kommentoi tapausta torstaina Ylen aamussa sekä radion Ykkösaamussa.

Lue myös:

.
.