Hyppää sisältöön

Juhannukseksi odotellaan helteitä ja pelastuslaitos ennakoi kiireistä aikaa vesien äärelle

Juhannusta vietetään sääennusteen mukaan varsin kesäisen lämpimässä säässä. Sen ennakoidaan lisäävän myös pelastustehtävien määrää.

Ennusteen mukaan juhannukseksi on luvassa aurinkoista ja lämmintä. Rannikon tuntumassa viilennystä lupailee kuitenkin merituuli. Kuva: Risto Degerman / Yle

Tänään torstaina sää on vielä epävakainen, mutta ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen virtaa juhannuksesta alkaen Keski-Eurooppaa kuumentanutta ilmaa. Paikoin voi odotettavissa olla jopa yli 30 asteen helteitä.

Ilmatieteen laitos muistuttaa helteestä Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten sunnuntaina. Myös yölämpötilat pysyvät laajalla alueella 15 asteen yläpuolella.

Juhannusaattona Perämerellä huomautetaan veneilijöitä lounaistuulesta, joka puhaltaa 12 metriä sekunnissa.

Keskikesän juhlinnassa sää heijastuu myös hukkumisten määrään. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilaston mukaan viime juhannuksena Suomessa hukkuneita oli 14.

Myös Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksilla on huomattu, että mitä lämpimämpi on juhannussää, sitä enemmän ollaan vesistöjen äärellä ja samalla myös onnettomuusriski kasvaa, kertoo palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen.

– Mitä nätimmät ilmat, sitä enemmän ihmiset liikkuvat vesillä ja valitettavasti se näkyy myös pelastustehtävien määrässä, Heikkinen kertoo.

Kuivien säiden aikana myös maastopalojen sammutustehtäviä on tavallista enemmän.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

.
.