Hyppää sisältöön

Kenian maakunnat maksavat hoitajien opinnot Tampereella – eikä maksajia haittaa, vaikka hoitajat jäisivät töihin Suomeen

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi 50 kenialaista. Opetus tapahtuu aluksi englanniksi, mutta suomen kielen opinnot lisääntyvät opintojen edetessä.

Kenialaisia hoitajaopiskelijoita piknikillä
Toiveena on, että osa kenialaisista jäisi paikkaamaan Suomen hoitajavajetta. Video: toimittaja Maria Salovaara, kuvaaja Jani Aarnio / Yle

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi 50 kenialaista. Poikkeavaa on, että heidän opintojaan ei rahoita Suomen valtio vaan kenialaiset maakunnat.

Kyseessä on tilauskoulutus.

– Opiskelijavalinnat tehtiin pääsykokeiden kautta, ja noin kymmenen prosenttia hakijoista valikoitui, rehtori Teppo Tapani kertoo.

Toinen erikoisuus on se, että maksajasta huolimatta toiveena on, että osa kenialaisista jäisi valmistuttuaan Suomeen paikkaamaan hoitajavajetta.

– Se, että osa jää tänne, tarkoittaa kuitenkin sitä, että he lähettävät sitten rahaa sukulaisilleen Keniaan. Eli yhteiskunnallisesti hyöty on suuri ja pienelläkin rahapotilla on iso merkitys.

Rehtorin mukaan sekä suomalaisilla että kenialaisilla on toiveena saada hoitajia sekä Suomeen että Keniaan.

Suomea ja englantia

Lähihoitajaopinnot kestävät kaksi vuotta.

Opetus tapahtuu aluksi englanniksi, mutta suomen kielen opinnot kulkevat rinnalla ja lisääntyvät opintojen edetessä. Tutkinto on suomenkielinen.

– Kun on riittävästi motivaatiota, se ei ole vaikeaa, toteaa lähihoitajaopiskelija Kemboi Januarius suomen kielen opiskelusta.

Opiskelukaveri Cynthia Chelagat on samaa mieltä.

– Suomi on kiva maa, kaikki ihmiset täällä ovat kivoja, ja minä tykkään olla täällä, hän kertoo suomeksi.

Molemmat ovat opiskelleet Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa viime syksystä saakka. Januariuksen suunnitelma oli muuttaa pois kotimaastaan, ja Suomi valikoitui hyvän koulutuksen vuoksi. Aikooko hän palata vai jäädä valmistumisensa jälkeen?

– Olen miettinyt sitä. Jos saan tilaisuuden jäädä, jään ehkä loppuelämäkseni, Januarius miettii.

Kotoutuminen vaatii kiinnittymistä

Koulutuspäällikkö Kati Aimosen mukaan moni harkitsee Suomeen jäämistä, mutta sen toteutuminen vaatii muutakin kuin valmistumisen ammattiin. Aimosen mukaan kotoutuminen Suomeen ja Tampereelle onnistuu, jos kenialaiset kokevat olevansa tervetulleita.

– Siinä on meillä kaikilla työsarkaa, että he kiinnittyvät Suomeen ja Tampereelle ja löytävät elämisen ja olemisen ilon täältä, Aimonen pohtii.

– He ovat todella motivoituneita. Suomen kielen sanoja kuuluu sieltä täältä kun tuolla joukossa kulkee, kehuu kouluttaja Kaisa Satamo.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23 saakka.

.
.