Hyppää sisältöön

Oulun paikallisbussivuorojen liikennöinti varmistui OTP:n konkurssipesän uuden polttoainesopimuksen turvin – kaupunki aikoo hakea korvauksia

Konkurssiin haettu OTP oli vaarassa joutua lopettamaan ajonsa jo siirtämäänsäkin aikataulua aikaisemmin. Lähiaikojen liikennöinti varmistui lopulta torstai-iltapäivänä uuden polttoainesopimuksen myötä.

Kaupunki aikoo hakea yhtiöltä vahingonkorvauksia korvaavan liikenteen järjestämisestä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulun joukkoliikenteen vaiheikas viikko jatkui jälleen torstaina, kun konkurssiin aiemmin viikolla hakeutuneen OTP Travelin liikennöinti varmistui lähipäiviksi uuden polttoainesopimuksen avulla. Yhtiö hakeutui konkurssiin Oulun kaupungin purettua sen joukkoliikenteen liikennöintisopimukset jatkuvien sopimusrikkomusten vuoksi maanantaina 20.6.

Sopimuksen purkamisen jälkeen OTP Travelin oli tarkoitus jatkaa liikennöintiä kaupungissa 9. elokuuta saakka. Sen jälkeen esille nousi kuljettajien kahden viikon irtisanomisaika, jonka vuoksi liikennöinti olisi päättynyt jo 5. heinäkuuta.

Keskiviikkona yhtiön konkurssipesän valvoja kertoi Ylelle, että liikennöinti oli akuutissa vaarassa öljy-yhtiön ilmoitettua, että se lopettaa polttoainetoimitukset OTP:lle.

Torstaina bussiyrityksen konkurssipesän valvojan, asianajaja Jari Karhisen mukaan konkurssipesä onnistui varmistamaan polttoaineen saannin uudella hankintasopimuksella.

– Saimme nyt varmistettua sen, ettei tästä aiheudu ainakaan heti haittaa oululaisille ja Oulun kaupungille, Karhinen kertoo.

Näin ollen liikennöinti jatkunee ainakin parin viikon ajan.

Joukkoliikenteessä on varauduttu vuorojen perumisiin

Oulun joukkoliikenteessä varauduttiin jo kaupungin paikallisliikenteen vuorojen perumisiin.

Oululaisille oleelliset vuorot pyrittiin turvaamaan, jos liikennöintisopimuksensa menettänyt Oulun Taksipalvelut olisi joutunut lopettamaan ajonsa esimerkiksi lähipäivinä.

Konkurssiin haetun yhtiön polttoaineen saanti on ollut tiukilla.

Neuvotteluja kolmen muun kaupungin yhteistyökumppanin kanssa on käyty tällä viikolla, ja osa näistä liikennöitsijöistä voi tarvittaessa nopealla varoitusajalla hankkia korvaavaa liikennettä, sanoo Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Helena Väliaho.

Silti vuoroja voisi äkillisessä tilanteessa jäädä ajamatta, Väliaho myöntää.

– Olemme jo tehneet priorisointeja linjojen osalta. Pyrimme ajamaan kriittisimmät vuorot, eli aamu- ja iltapäivävuorot ja takaamaan, että runkolinjan kapasiteetti olisi mahdollisimman kattava: eli linjat 1,3 ja 5, sekä 10.

Juhannusta kohti joukkoliikenne on muutoinkin hiljenemässä. Muutoksista tiedotetaan heti, jos sellaisia tulee. Väliahon mukaan joukkoliikenteen käyttäjien kannattaakin seurata Oulun joukkoliikenteen verkkosivustoa (siirryt toiseen palveluun) muutosten varalta.

Kaupunki hakee OTP:n konkurssipesältä korvauksia lopettamisaikataulun muututtua

Väliahon mukaan Oulun joukkoliikenteessä tiedostetaan OTP:n kassavirtaan liittyvä hankala tilanne.

– Jos ajatellaan, että yrityksen toiminta on konkurssissa, niin ei tämä sinänsä yllättänyt. Toki heille on viimeisin liikennöintilasku maksettu muutama viikko sitten, joten sinänsä yllättävää, jos kassa on tyhjä jo tässä vaiheessa.

Oulun Taksipalvelut on nyt hoitanut yli 40 prosenttia Oulun paikallisliikenteestä. Kaupungin purkaessa sopimuksensa yhtiön kanssa ajatus oli, että OTP jatkaa liikennöintiä vielä 9. elokuuta saakka. Nyt yhtiö on tiukentanut lopettamisensa aikataulua vaiheittain eri syistä.

Ennen mahdollista akuuttia ajojen keskeytysuhkaa OTP ilmoitti jo, että se hoitaa vastuullaan olevan paikallisliikenteen vain 5. heinäkuuta saakka.

Kaupunki aikoo hakea yhtiöltä vahingonkorvauksia korvaavan liikenteen järjestämisestä ainakin nyt tiedossa olevan, ajamatta jäävän reilun kuukauden osalta.

– Summaa ei ole vielä arvioitu, mutta käytännössähän se on korvaavan liikenteen ja nykyisen liikenteen erotus.

Suurella joukkoliikennetoimijalla summa voi nousta isoksikin, koska OTP on vastannut 43 prosentista Oulun joukkoliikenteen ajoja.

Oulun kaupungin joukkoliikennettä ovat hoitaneet OTP:n lisäksi ainakin Revon Turistiliikenne Oy, Oubus Oy ja Koiviston Auto Oy.

Kaupunki on jo sopinut OTP:n vuoroja korvaavista ajoista näiden kolmen yhtiön kanssa kahden seuraavan kahden vuoden ajalle 10. elokuuta alkaen. Neuvotteluja on käyty myös liikennöinnin siirron aikaistamisesta 6. heinäkuuta lähtien.

Konkurssipesän valvoja Jari Karhisen mukaan kaupungin vaatimusta vahingonkorvauksista pesä ei ole vielä torstai-iltapäivänä saanut.

Juttua muokattu 23.6. kello 15.28: Päivitetty otsikkoa ja artikkelia kauttaaltaan torstai-iltapäivänä saaduilla tiedoilla.

Lue lisää:

.
.