Hyppää sisältöön

Afganistanin hallinto vetoaa kansainväliseen apuun – syrjäseudulla sattunut maanjäristys laittaa koetukselle avustajien voimavarat

YK, EU ja naapurimaat ovat vastanneet avunpyyntöön. Videolla maanjäristyksen uhrit kertovat tuhon hetkestä varhain keskiviikkona.

Afganistanin maanjäristys
Afganistanin maanjäristys

Vuosikymmeniin tuhoisin maanjäristys Afganistanin syrjäisellä vuoristoalueella oli uutinen, jollaista ei kukaan kaivannut. Varhain keskiviikkoaamuna sattuneessa katastrofissa menehtyi ainakin tuhat ihmistä.

Pelastustoimet syrjäisellä vuoristoseudulla ovat olleet vastaavissa tilanteissa vaikeita jo muutenkin, mutta nyt tilannetta pahentaa maan hallinnon eristetty asema.

Lisäksi Afganistan on maailman köyhimpiä maita, jossa humanitaarinen hätä on arkipäivää ilman luonnonmullistuksiakin.

Lääkäri: "Tämä on kuin tsunami"

Paktikassa maanjäristyksen uhreja hoitavan sairaalan ylilääkäri Mohammad Yahya Wiar vertasi uutistoimisto AFP:n mukaan tapahtunutta tsunamiin:

– Meiltä puuttuu resursseja. Tämä on humanitaarinen kriisi.

Ääri-islamilainen Taliban-liike palasi maassa valtaan viime vuoden kesällä. Maan pääkaupungin Kabulin valtaus sai aikaan kaaoksen, ja maassa rauhanturvaajina toimineen läntisten asevoimien oli poistuttava kiireesti. Samalla maasta lähti tai tuhoutui välineistöä, joka olisi nyt tarpeen.

Luvatun avun saaminen perille on vaikeaa

YK, Euroopan Unioni ja naapurimaat ovat kuitenkin vastanneet nopeasti Afganistanin avunpyyntöön. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, että maailmanjärjestö on täysin valmis auttamaan. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on luonnehdittu ottaneen tiedon tuhosta vastaan syvästi surullisena, ja määränneen USAID-avustusorganisaation selvittämään tilannetta.

Haasteena on kuitenkin avun saaminen tehokkaasti perille. Lentokelpoisia helikoptereita on käytössä vähän. Ruoan ja lääkkeiden toimittaminen perille ilmateitse on yleensäkin keino, johon turvaudutaan vain silloin, kun muut tiet ovat tukossa ja sillat romahtaneet.

Katastrofissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrän arvioidaan vielä nousevan. Maanjäristyksessä tuhoutui kaksi tai jopa kolme tuhatta rakennusta, ja alueella jokaista kotia asuttaa normaalisti parikymmenhenkinen perhe.

Tietojen saamista alueelta vaikeuttaa sähkölinjojen ja puhelinten tukiasemien tuhoutuminen.

Lue lisää

.
.