Hyppää sisältöön

Ismo Alanko ei ollut alkuun innostunut ajatuksesta Hassisen koneen juhlakiertueesta – “Tämähän on helvetin hauskaa”

Hassisen koneen koronan takia kaksi kertaa siirtynyt seitsemän konsertin 40-vuotisjuhlakiertue alkoi Joensuussa. Kaikki heidän omat keikat kiertueella on myyty loppuun. Suosio on yllättänyt yhtyeen jäsenet.

Ismo Alanko nousi ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen Hassisen koneen alkuperäisen kokoonpanon kanssa lavalle. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Hassisen koneen laulaja-kitaristi Ismo Alanko iloitsee, että yhtyeen pitkään suunniteltu 40-vuotisjuhlakiertue on päässyt vihdoin käyntiin.

– Vaikka olen itse keikkailut yhtyeeni kanssa koko ajan, niin olihan se tosi mahtavaa nousta Hassisen koneen kanssa lavalle. Sekä me että yleisö oli odottanut tätä pitkään, Alanko sanoo.

Juhlakiertueen oli tarkoitus startata jo kesällä 2020, kun yhtye täytti neljäkymmentä vuotta, mutta korona siirsi paluuta lavalle kahteen kertaan. Kiertue käynnistyi tiistai-iltana loppuunmyydyllä keikalla Joensuussa, jonne oli kerääntynyt kaikenikäisiä kuuntelijoita, parikymppisistä varttuneempiin.

Yhtyeen astellessa lavalle pitkä odotus palkittiin ja rokki soi yli puolitoista tuntia eikä bändiltä energiaa taikka asennetta uupunut. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Kiertueen suosio yllätti

Hassisen koneen laulaja-kitaristi Ismo Alanko kertoo, että kiertueen suosio on ollut todella iso yllätys ja hämmennyksen aihe. Kaikki yhtyeen omat viisi keikkaa Joensuussa Kerubissa ja Tampereen Ratinan stadionilla ovat loppuunmyytyjä. Lisäksi yhtye esiintyy Provinssirockissa.

– Ei kukaan meistä olisi suurimmissa unelmissakaan osannut kuvitella tällaista. Bändi on kuitenkin lopettanut neljäkymmentä vuotta sitten ja esiintynyt siinä välissä vain kerran parikymmentä vuotta sitten. On tämä hienoa, Alanko toteaa.

Hassisen koneen ura oli lyhyt ja ytimekäs, Ismo Alanko kuvailee. Yhtye julkaisi kolme levyä kahden ja puolen vuoden aikana ja lopetti. Edellisen kerran Hassisen kone palasi lavalle vuonna 2000, kun sille tuli 20 vuotta täyteen. Yhtye veti silloin yhden keikan Joensuun Laululavalla.

Hassisen koneen kaikki omat keikat kiertueella on myyty loppuun. Ensimmäisellä keikalla Kerubissa tunnelma oli kuuma ja energinen eikä esityksestä uupunut asennetta. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Esiintyminen Joensuussa on yhtyeelle merkityksellinen, sillä sieltä on yhtyeen jäsenten ja koko Hassisen koneen tarina saanut alkunsa. Laulaja-kitaristi Ismo Alanko on kotoisin länsikaupungista, kitaristi Reijo Heiskanen Niinivaaralta sekä veljekset Rantakylästä, Jussi Kinnunen bassossa ja Harri Kinnunen rummuissa.

Heiskasen kanssa Ismo Alanko on soittanut ensimmäisen kerran bändissä jo 14-vuotiaana ja pari vuotta myöhemmin Harri Kinnusen kanssa. Hassisen koneen perustamisen aikoihin miehet ovat olleet parinkymmenen ikävuoden molemmin puolin.

– Kun perustettiin bändi, olimme kaikki tosi innoissaan. Treenattiin vain eikä tehty mitään muuta. Se oli todella intensiivistä, herättiin parhaimmillaan tukka jäässä treeniksen lattialta, Ismo Alanko muistelee.

Ismo Alanko kesäisenä päivänä Joensuun Ilosaaressa.
Ismo Alanko katsoo videota Hassisen koneen studiolivestä vuodelta 1981 ja muistelee yhtyeen alkuaikoja. Video: Heikki Haapalainen / Yle

Kiertuetta varten harjoiteltiin intensiivisesti

Kerubissa eli Karjalantalossa Ismo Alanko muistaa kokeneensa punk-herätyksen vuonna 1978 Pelle Miljoona & N.U.S. -yhtyeen keikalla.

– Pelle Miljoona lauloi ja soitti rumpuja sivuttain. Yleensä rumpalit ovat kohtisuoraan yleisöä kohti. Hän istui nojatuolissa turvavöin köytettynä. Se oli jotenkin uskomaton kokemus.

Ismo Alanko kertoi kiertueen ensimmäisen keikan jälkeisiä tunnelmia Joensuun Ilosaaressa keskiviikkona. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Juhlakiertuetta varten yhtye on jälleen harjoitellut intensiivisesti, Ismo Alanko myöntää. Hän ei ollut alkuun innostunut ajatuksesta lähteä juhlakiertueelle, mutta kävi kuitenkin kokeilemassa, miltä vanhalla kokoonpanolla musisointi tuntuisi.

– En ole kovin nostalgiaan taipuvainen ihminen, mutta kävin sitten treenikämpällä kokeilemassa ja totesin, että tämähän on helvetin hauskaa ja bändi toimii hyvin.

Kun juhlakiertueelle päätettiin ryhtyä, oli jäsenille itsestäänselvyys, että sitä varten myös harjoitellaan ahkerasti.

Hassisen koneella ei ole tulevaisuuden suunnitelmia

– Että kiertue sitten tärähtää kunnolla, kun se tulee, Alanko hymyilee.

Vaikka Hassisen koneen juhlakiertue on saavuttanut suurta kiinnostusta ja suosiota, Ismo Alanko kertoo, että kiertuetta pidemmälle ei yhtyeellä tulevaisuuden suunnitelmia ole. Alangolla itsellään on yhtyeineen kuitenkin uutta tuotantoa valmisteilla ja keikkoja luvassa.

Uusi levy on tarkoitus julkaista ensi vuoden alussa. Uusiin kappaleisiin Ismo Alanko on ammentanut inspiraatiota ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Sanoituksissa on inspiroinut myös Pohjois-Karjalan luonto. Alanko kuvailee, että pikkukaupungissa kasvaneena luonto on ollut aina lähellä.

Hassisen koneella ei ole kiertueen jälkeisiä suunnitelmia, mutta Ismo Alangolla on työn alla uusi albumi yhtyeensä kanssa. Kuva: Karina Huttunen / Yle

– Olen viettänyt lapsuuden kaikki kesät Tohmajärven Onkamossa. Sieltä on sellaisia voimakkaita luontokokemuksia syöpynyt mieleen.

Rock-musiikki on Ismo Alangon mielestä tällä hetkellä marginaalimusiikkia, mutta pohtii, että aina puhutaan rockin tulevan taas. Rockia kuitenkin soitetaan jatkuvasti, vaikka elektroninen musiikki on tällä hetkellä valtavirtaa.

– Yleensä nämä tyylit kiertää kehää ja varmasti tulee aika, kun halutaan kuunnella ihmisten soittamaa musiikkia, Alanko sanoo.

Suomalaiselle musiikkikentälle Ismo Alanko kaipaa yhtä asiaa lisää: hulluutta.

Aiheesta voi keskustella 25.6. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.