Hassisen koneen laulaja-kitaristi Ismo Alanko iloitsee, että yhtyeen pitkään suunniteltu 40-vuotisjuhlakiertue on päässyt vihdoin käyntiin.
– Vaikka olen itse keikkailut yhtyeeni kanssa koko ajan, niin olihan se tosi mahtavaa nousta Hassisen koneen kanssa lavalle. Sekä me että yleisö oli odottanut tätä pitkään, Alanko sanoo.
Juhlakiertueen oli tarkoitus startata jo kesällä 2020, kun yhtye täytti neljäkymmentä vuotta, mutta korona siirsi paluuta lavalle kahteen kertaan. Kiertue käynnistyi tiistai-iltana loppuunmyydyllä keikalla Joensuussa, jonne oli kerääntynyt kaikenikäisiä kuuntelijoita, parikymppisistä varttuneempiin.
Kiertueen suosio yllätti
Hassisen koneen laulaja-kitaristi Ismo Alanko kertoo, että kiertueen suosio on ollut todella iso yllätys ja hämmennyksen aihe. Kaikki yhtyeen omat viisi keikkaa Joensuussa Kerubissa ja Tampereen Ratinan stadionilla ovat loppuunmyytyjä. Lisäksi yhtye esiintyy Provinssirockissa.
– Ei kukaan meistä olisi suurimmissa unelmissakaan osannut kuvitella tällaista. Bändi on kuitenkin lopettanut neljäkymmentä vuotta sitten ja esiintynyt siinä välissä vain kerran parikymmentä vuotta sitten. On tämä hienoa, Alanko toteaa.
Hassisen koneen ura oli lyhyt ja ytimekäs, Ismo Alanko kuvailee. Yhtye julkaisi kolme levyä kahden ja puolen vuoden aikana ja lopetti. Edellisen kerran Hassisen kone palasi lavalle vuonna 2000, kun sille tuli 20 vuotta täyteen. Yhtye veti silloin yhden keikan Joensuun Laululavalla.
Esiintyminen Joensuussa on yhtyeelle merkityksellinen, sillä sieltä on yhtyeen jäsenten ja koko Hassisen koneen tarina saanut alkunsa. Laulaja-kitaristi Ismo Alanko on kotoisin länsikaupungista, kitaristi Reijo Heiskanen Niinivaaralta sekä veljekset Rantakylästä, Jussi Kinnunen bassossa ja Harri Kinnunen rummuissa.
Heiskasen kanssa Ismo Alanko on soittanut ensimmäisen kerran bändissä jo 14-vuotiaana ja pari vuotta myöhemmin Harri Kinnusen kanssa. Hassisen koneen perustamisen aikoihin miehet ovat olleet parinkymmenen ikävuoden molemmin puolin.
– Kun perustettiin bändi, olimme kaikki tosi innoissaan. Treenattiin vain eikä tehty mitään muuta. Se oli todella intensiivistä, herättiin parhaimmillaan tukka jäässä treeniksen lattialta, Ismo Alanko muistelee.
Kiertuetta varten harjoiteltiin intensiivisesti
Kerubissa eli Karjalantalossa Ismo Alanko muistaa kokeneensa punk-herätyksen vuonna 1978 Pelle Miljoona & N.U.S. -yhtyeen keikalla.
– Pelle Miljoona lauloi ja soitti rumpuja sivuttain. Yleensä rumpalit ovat kohtisuoraan yleisöä kohti. Hän istui nojatuolissa turvavöin köytettynä. Se oli jotenkin uskomaton kokemus.
Juhlakiertuetta varten yhtye on jälleen harjoitellut intensiivisesti, Ismo Alanko myöntää. Hän ei ollut alkuun innostunut ajatuksesta lähteä juhlakiertueelle, mutta kävi kuitenkin kokeilemassa, miltä vanhalla kokoonpanolla musisointi tuntuisi.
– En ole kovin nostalgiaan taipuvainen ihminen, mutta kävin sitten treenikämpällä kokeilemassa ja totesin, että tämähän on helvetin hauskaa ja bändi toimii hyvin.
Kun juhlakiertueelle päätettiin ryhtyä, oli jäsenille itsestäänselvyys, että sitä varten myös harjoitellaan ahkerasti.
Hassisen koneella ei ole tulevaisuuden suunnitelmia
– Että kiertue sitten tärähtää kunnolla, kun se tulee, Alanko hymyilee.
Vaikka Hassisen koneen juhlakiertue on saavuttanut suurta kiinnostusta ja suosiota, Ismo Alanko kertoo, että kiertuetta pidemmälle ei yhtyeellä tulevaisuuden suunnitelmia ole. Alangolla itsellään on yhtyeineen kuitenkin uutta tuotantoa valmisteilla ja keikkoja luvassa.
Uusi levy on tarkoitus julkaista ensi vuoden alussa. Uusiin kappaleisiin Ismo Alanko on ammentanut inspiraatiota ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Sanoituksissa on inspiroinut myös Pohjois-Karjalan luonto. Alanko kuvailee, että pikkukaupungissa kasvaneena luonto on ollut aina lähellä.
– Olen viettänyt lapsuuden kaikki kesät Tohmajärven Onkamossa. Sieltä on sellaisia voimakkaita luontokokemuksia syöpynyt mieleen.
Rock-musiikki on Ismo Alangon mielestä tällä hetkellä marginaalimusiikkia, mutta pohtii, että aina puhutaan rockin tulevan taas. Rockia kuitenkin soitetaan jatkuvasti, vaikka elektroninen musiikki on tällä hetkellä valtavirtaa.
– Yleensä nämä tyylit kiertää kehää ja varmasti tulee aika, kun halutaan kuunnella ihmisten soittamaa musiikkia, Alanko sanoo.
Suomalaiselle musiikkikentälle Ismo Alanko kaipaa yhtä asiaa lisää: hulluutta.
Aiheesta voi keskustella 25.6. kello 23:een saakka.
Lue lisää: