Hyppää sisältöön

Egyptissä opiskelijat kehittelivät betonin, joka loistaa valoa - voisi käyttää esimerkiksi teiden valaisemiseen

Egyptiläisopiskelijat kehittelevät betonia, joka varastoi päivällä auringon energiaa. Betoni luovuttaa energian yöllä valona. Idea on säästää sähköä, kun esimerkiksi katuja voi valaista hehkuvalla betonilla. Betoni olisi valo yössä.

Egyptissä kehitettiin pimeässä hehkuva betoni
Egyptissä kehitettiin pimeässä hehkuva betoni

Egyptissä valmistetaan pian betonia, joka hehkuu valoa.

Neljä rakennusinsinööriksi opiskelevaa egyptiläistä nuorta kehittelee ympäristöystävällistä betonia Kairon amerikkalaisessa yliopistossa (AUC).

Rakennusbetonin erikoisominaisuus on se, että se varaa päivällä auringosta energiaa ja pimeällä luovuttaa sen valona.

Opiskelija Mayar Khairy sanoo, että kiiltelevä betoni olisi käyttökelpoinen muun muassa liikenteessä. Betoni imisi teiden varsilla valoa päivällä ja valaisisi tien sitten illalla ja yöllä.

– Se olisi samalla hyvä keino valaista kadut pimeällä ja pitää ne turvallisina, Mayar Khairy sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Kiiltävään betoniin käytetään muutoin samoja ainesosia kuin tavalliseenkin betoniin, mutta siihen lisätään aineita, jotka kimaltavat.

Vähemmän sähkönkulutusta ja päästöjä

Lopputyönään betonia kehittelevien opiskelijoiden yhtenä tavoitteena on ympäristöystävällisyys. Jos menetelmä tulisi laajasti käyttöön, olisi sillä merkitystä myös kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.

Idea on vähentää sähkönkäyttöä teiden sekä liikennemerkkien ja tienvarsitaulujen valaisemisessa.

Kairon amerikkalaisen yliopiston rakennustekniikan professorin Mohamed Naguibin mielestä betonien kehitystyö on yksi askel ympäristöystävällisten rakennusmateriaalien tuotannossa.

– Tässä valmistuksessa kulutetaan sähköä vähemmän, eikä tule hiilidioksidin tai muiden haitallisten kaasujen päästöjä, professori Mohamed Naguib sanoo.

.
.