Hyppää sisältöön

Lahti taktikoi MM-kisojen haussa – aikainen ilmoitus voi pelottaa muut hiihtokaupungit sivuun

Lahti haluaisi hiihtolajien maailmanmestaruuskisat vuonna 2029. Hakemusta on alettu jo valmistella, vaikka sen jättämiseen on vielä vuosi.

Suorituspaikat saadaan Lahdessa tarvittaessa MM-kisakuntoon melko pienillä parannuksilla. Arkistokuva Lahden hyppyrimäistä Salpausselän kisoissa helmikuussa 2022. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Lahti hakee hiihdon MM-kisoja uudella taktiikalla. Hakemus vuodelle 2029 pitää jättää keväällä 2023, mutta Lahti päätyi ilmoittamaan aikeestaan hakea kisoja jo toukokuussa 2022.

Toimintatapa saattaa parantaa Lahden asemia, sillä muut kaupungit eivät välttämättä halua edes kilpailla vahvaa ehdokasta vastaan.

– Falun teki samanlaisen tempun. Se ilmoitti vuotta aiemmin FISille, että se aikoo hakea. Vuoden päästä Falun oli ainoa hakija. Se sai vuoden 2027 kisat tällä taktiikalla, kertoo Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Aikaa ja rahaa likoon

Pelkän hakemuksen tekeminen vaatii ponnisteluja, ja Lahti toivookin saavansa sitä varten aluekehitysrahoitusta, sillä kisat hyödyttävät koko seutua.

Rahoitus tulisi pohjoismaisten hiihtolajien vuoden 2029 MM-kilpailujen kehittämishankkeeseen, jonka kokonaisbudjetti olisi 120 000 euroa. Lahden osuus olisi 20–30 prosenttia summasta.

Hakemiseen tarvitaan panosta kaupungin omalta väeltä niin liikuntatoimessa, kaupunkiympäristön toimialueella kuin tilakeskuksessa.

– Kyllä se useamman hengen osallistumista vaatii, mutta sitä, kuinka paljon se on henkilötyövuosissa, on hankala lähteä mittamaan, Alho toteaa.

Rullahiihtorata MM-kisoja varten?

Lahti ei ole yksin vastuussa MM-kisoista, vaan urheilusta ja urheilutapahtumasta vastaavat Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura sekä niiden omistama Salppuri Oy. Lisäksi mukana on opetus- ja kulttuuriministeriö. Lahden kaupungin tehtävänä on huolehtia esimerkiksi suorituspaikoista.

Alhon mukaan puitteet ovat vielä hyvässä kunnossa vuoden 2017 MM-kisojen jäljiltä, joskin pientä paranneltavaa on. Tulevia MM-kisoja hakiessa kaupungin on puntaroitava, mihin se on valmis investoimaan lähivuosina.

Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alhon mukaan yksi pohdittava asia on asvaltoitu rullahiihtorata Salpausselän maastoon.

– Se mahdollistaisi myös lajin kesäharjoittelun. Tämä on nyt yksi asia, mikä varmasti pohditaan siinä hakemusvaiheessa, että onko meillä edellytyksiä toteuttaa se sinne.

Rullahiihtoradan pohja hyödyttäisi myös hiihtoa harrastavia kaupunkilaisia, sillä sen päällä ensilumenladun lumi voisi säilyä paremmin.

Ympäristökysymykset pohdittava aiempaa syvällisemmin

Vaikka perusvaatimukset pysyvät pitkälti ennallaan, ei edellisen MM-kisahakemuksen toisintaminen riitä. Olli Alho kertoo, että etenkin ympäristö- ja kestävyysnäkökohtia on painotettava selvästi enemmän kuin 2010-luvulla, kun Lahti haki vuoden 2017 kisoja.

– Meillä on tietysti vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkinakin velvollisuus esittää ja näyttää mallia muulle maailmalle, miten tällaiset vastuulliset kisat pystytään järjestämään.

Kestävyyden kannalta hyvä on jo pelkästään se, ettei suorituspaikkoja tarvitse rakentaa pelkästään kisoja varten, kuten esimerkiksi talviolympialaisissa on joskus tehty.

Alhoa haastattelee Sini Ojanperä.
.
.