Hyppää sisältöön

Herätys: Ukraina ja Moldova EU-ehdokkaiksi | Leirintäalueet eivät uskalla nostaa hintoja | Juhannusaattona laajalti hellettä

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) yhteiskuvassa EU-johtajien kanssa torstaina. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Ukraina ja Moldova EU-jäsenehdokkaiksi – Marin: Toivon viesti

EU-johtajat päättivät torstaina Ukrainalle ja Moldovalle myönnettävästä ehdokasmaan statuksesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kyseessä on merkittävä ja historiallinen päätös.

– Se on toivon viesti näille alueille siitä, että he kuuluvat eurooppalaiseen perheeseen, he tulevat olemaan tulevaisuudessa osa Euroopan unionia. Mutta tietenkin tämä on vasta yhden polun alku ja tässä on vielä paljon työtä tehtävänä, Marin kommentoi päätöstä tuoreeltaan.

Leirintäalueet ovat harvinainen saareke: Hintoja ei uskalleta nostaa, vaikka nousupaineita riittäisi – muuten asiakkaat saattavat jäädä tulematta

Matkailuautot ovat nyt selvästi suositumpia kuin perinteiset vaunut. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet vuodessa noin euron litralta. Se on iso lovi paljon matkustavan reissubudjettiin. Toisaalta samaan aikaan myös leirintäalueiden kulut ovat nousseet nopeasti. Esimerkiksi sähkö, jätemaksut ja kunnossapito ovat kallistuneet. Leirintäalueiden maksuissa olisikin nostopaineita, mutta kallistumisen pelätään karkottavan kuluttajat.

Yhä useammilla festareilla tarjotaan psyykkistä ensiapua – päihteiden vaikutukset tai seksuaalinen häirintä voivat saada juhlijan mielen järkkymään

Kuva: Sakari Rusanen

Päihteet kuuluvat monen juhlijan festarieväisiin, ja ne saattavat aiheuttaa joskus huonoa oloa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Myös valvominen, ongelmat sosiaalisissa suhteissa tai jokin ikävä kokemus festivaaliympäristössä voivat saada aikaan ahdistavia tunnetiloja, pelkoa ja jopa paniikkia. Tämän vuoksi monilla festareilla onkin tarjolla perinteisen ensiavun lisäksi psyykkistä ensiapua.

Juhannusaattoa juhlitaan helteessä, metsäpalovaroituksia useilla alueilla

Juhannusaattona korkeapaine vahvistuu ja sää on selkeä erityisesti maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila kohoaa laajalti yli 25 asteen ja monin paikoin jopa lähelle 30 astetta. Pohjoisessa pilvisyyttä on vielä hieman enemmän ja lämpötilat jäävät alle hellelukemien.

Metsäpalovaroitus on juhannusaattona voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa sekä Rovaniemen, Ylitornion ja Pellon alueilla, ilmenee Ilmatieteen laitoksen varoituskartasta. (siirryt toiseen palveluun) Näillä alueilla juhannuskokkojen polttaminen on kiellettyä.

.
.