Hyppää sisältöön

Herätys: Juhannuksen vietto rauhoittunut | Kiovassa useita räjähdyksiä | Paikoin on erittäin tukalaa hellettä

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Juhannuskokko Kapustasalmessa Mikkelissä 25. kesäkuuta. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Juhannuksen vietto rauhoittunut

Poliisien sunnuntain vastainen yö eri puolilla Suomea on sujunut edellisyötä rauhallisemmin. Tehtäviä on poliisilla silti riittänyt runsaasti, mutta vakavampia rikoksia tai onnettomuuksia ei edelleenkään ole tullut tietoon. Ainakin neljän ihmisen tiedetään hukkuneen juhannuksen aikana: Kalajoella, Iisalmessa, Ristijärvellä ja Laukaassa. Eri puolella Suomea on lisäksi ollut vesietsintöjä, joiden tuloksesta ei ole varmuutta. Yle seuraa juhannuksen tapahtumia tässä artikkelissa.

Kiovassa useita räjähdyksiä sunnuntaiaamuna

Ukrainan lippu kuvattuna Itsenäisyydenaukiolla Kiovassa 13. kesäkuuta, 2022. Kuva: Oleg Petrasyuk / EPA

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on tapahtunut neljä räjähdystä tänä aamuna. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin yksi asuintalo on saanut osuman ja syttynyt tuleen. Tietoa tuhojen ja henkilövahinkojen laajuudesta ei ollut heti saatavilla. Kiova ei ole viime aikoina ollut Venäjän iskujen kohteena ja monet kaupungista paenneet asukkaat ovat palanneet koteihinsa. Yle seuraa Ukrainan sotaa tässä artikkelissa.

Maailmalla leviävää lintuinfluenssaa on Suomessa jo Lappia myöten

Lintuinfluenssa on levinnyt Lappiin asti. Kuva: Jani Suua

Suomen toistaiseksi tuhoisin lintuinfluenssatapaus on viime vuodelta Janakkalasta, jossa tuhansia sairastuneita tarhattuja fasaaneita jouduttiin lahtaamaan. Lintujen lisäksi tautia on todettu Suomessa myös kahdella ketulla, yhdellä saukolla ja yhdellä ilveksellä. Eniten tapauksia todettiin viime vuonna, jolloin tartuntoja löytyi 67 villilinnulta. Tänä vuonna tähän mennessä on varmistettu 11 tapausta. Suurin osa tapauksista on etelärannikolta, mutta pohjoisin todettu tartunta on Lapista.

Luontokato näkyy lähiluonnossakin

Ylen kyselyyn vastanneista yli puolet on havainnut merkkejä luontokadosta lähiympäristössään. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen näkyy suomalaisten lähiluonnossa. Yksi näkyvimmistä merkeistä lähiluonnossa on haitallisten vieraslajien leviäminen, toteaa Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Aino Juslén. Myös lintujen on huomattu vähentyneen. Ylen kyselyssä 58 prosenttia vastaajista arvioi nähneensä luontokadon merkkejä omassa lähiympäristössään.

Luvassa erittäin tukalaakin hellettä

Sunnuntaina helteisen kuuma sää jatkuu. Aurinko paistaa suurimmassa osassa Suomea. Pohjois-Lapissa on epävakaisempaa ja paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja, etenkin iltapäivän ja alkuillan aikana. Ilmatieteen laitos on antanut erittäin tukalan helteen varoituksen (siirryt toiseen palveluun) osaan maata.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.