Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset ovat varovaisen toiveikkaita maansa EU-ehdokkuudesta, mutta eivät usko nopeaan jäsenyyteen

Lähes 90 prosenttia Ukrainan väestöstä kannattaa EU-jäsenyyttä. Moni uskoo, että EU-tiestä tulee pitkä ja vaikea.

Herman Novik (edessä) osoittaa mieltä sotaa vastaan ja Ukrainan puolesta muiden Milanossa asuvien ukrainalaisten kanssa. Kuva: UA.Milan

KIOVA Herman Novik on kotoisin Odessasta. Muutama vuosi sitten hän valmistui ammattikorkeakoulusta Saksasta ja muutti työn perässä Italian Milanoon. Eilen hän seurasi jännittyneenä EU-johtajien huippukokousta, jossa päätettiin myöntää Ukrainalle ehdokasmaan asema.

– Olin todella fiiliksissä uutisesta. Se todistaa, että meidän pyrkimyksemme ja aktiivisuutemme eivät ole olleet turhia, Novik sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa Italiasta.

Hän kertoo, että sota on lujittanut Ukrainan kansaa ja yhdistänyt ulkomailla asuvia ukrainalaisia. Helmikuun lopusta asti Novik on joka viikko osoittanut mieltään Milanon tuomiokirkon edessä rauhan ja eurooppalaisen Ukrainan puolesta.

– Näemme, että eurooppalainen tie on kaikista toimivin ja loogisin Ukrainalle, Novik sanoo.

Kiovalaiset ottivat uutisen vastaan tyynesti

Ulkomailla asuvat ukrainalaiset näyttävät olevan kaikkein innostuneimpia Ukrainan jäsenehdokkuudesta.

Tavalliset kiovalaiset sen sijaan ottivat uutisen vastaan yllättävän tyynesti. Ylen haastattelemat kiovalaiset eivät oikein osanneet tai halunneet kommentoida asiaa, saati esiintyä jutussa omilla kasvoillaan.

– En ole kiinnostunut politiikasta, joten en ole pätevä kommentoimaan tätä asiaa, sanoi tyttärensä kanssa kävelyllä oleva Anna.

– Ei tästä ole sopivaa keskustella, kun ihmisiä kuolee, tokaisee kaveriaan odottava Inna.

Ensimmäisenä kysymyksiin suostuu vastaamaan Kiovan keskustassa humanitaarista apua jonottanut Ljubov. Mutta hän ei halunnut tulla kuvatuksi eikä kertoa sukunimeään.

Ljubov on varovaisen toiveikas EU-ehdokkuuden suhteen.

– Haluaisin, että Ukraina pääsisi osaksi EU:ta, mutta se ei tapahdu kovin pian. Turkkihan on ollut ehdokkaana jo 20 vuotta. Se, että pääsimme ehdokkaaksi, ei kerro siitä, että meidät hyväksytään saman tien jäseneksi, Ljubov sanoo.

Hänen mielestään ongelmia löytyy sekä Euroopan että Ukrainan puolelta.

– Ihmiset kyllä haluavat Eurooppaan, mutta minusta Ukraina ei ole siihen vielä valmis. Kaikki voi muuttua huonompaan suuntaan eikä ole varmuutta siitä, pystyykö Euroopan unioni meitä auttamaan.

Ukrainalaiset tuntevat itsensä osaksi eurooppalaista perhettä, mutta eivät usko pääsevänsä EU:hun kovin nopeasti. Kuva: Maxim Fedorov / Yle

EU-jäsenyyden kannalla on 87 prosenttia ukrainalaisista

Vaikka kiovalaiset eivät ehdokkuudesta liiemmin innostu, Ukrainan johto reagoi siihen tunteikkaasti. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili päätöstä ainutlaatuiseksi ja historialliseksi.

– Olen kiitollinen Charles Michelille, Ursula von der Leyenille ja EU-maiden johtajille tuesta. Ukrainan tulevaisuus on EU:ssa, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi uutista sanomalla, että Ukraina ja Eurooppa "tulevat yhdessä olemaan ylivoimaisia".

– Tämä päivä merkitsee alkua pitkälle tielle, jota kuljemme yhdessä. Ukrainan kansa kuuluu eurooppalaiseen perheeseen. Toimimme yhdessä rauhan puolesta, Kuleba sanoi.

Kyselytutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan johtajilla on EU-asiassa vahva kansan tuki. 87 prosenttia ukrainalaisista tukee EU-jäsenyyttä ja vain neljä prosenttia on sitä vastaan. EU-jäsenyyden tuki on yhtä korkea maan kaikissa osissa ja kaikissa ikäryhmissä.

Myös eurooppalaiset haluavat Ukrainan perheeseensä

Myös eurooppalaiset tukevat Ukrainan liittymistä EU:hun. Toukokuussa julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jäsenyyden näkee hyvänä asiana kaksi kolmasosaa eurooppalaisista.

Niiden joukossa on myös puolalainen Martin Szczyglewski, joka on tullut Wrocławista Kiovaaan tapaamaan ystäväänsä.

– Haluan todella, että Ukraina olisi osana Eurooppaa. Viimeistään kymmenen tai viidentoista vuoden päästä Ukrainasta tulee EU:n jäsen, Szczyglewski uskoo.

Hänen mielestään Ukrainan jäsenyys tekee Euroopastakin entistäkin suuremman ja vahvemman.

Martin Szczyglewski iloitsee ukrainalaisten puolesta. Kuva: Maxim Fedorov / Yle

Szczyglewskin tapaan 81 prosenttia puolalaisista tukee Ukrainan EU-jäsenyyttä. Se on neljänneksi korkein luku Portugalin, Viron ja Liettuan jälkeen.

Ukrainallakin on annettavaa

Myös Herman Novik on varma, että Ukrainalla on annettavaa Euroopalle.

– Ukraina osoittaa sellaista sietokykyä, kansalaishenkeä ja yhtenäisyyttä, että se varmasti rikastuttaa Euroopan kulttuuria.

Novikin mielestä lyhyellä tähtäimellä ehdokasasema auttaa Ukrainaa korjaamaan sodan aiheuttamat vahingot.

– Jäsenehdokkaan asema on tärkeä tekijä taloudellisen tilanteen parantamisessa. EU:n apu on kriittinen, kun puhutaan Venäjän hyökkäyksen tuhoamasta infrastruktuurista tai kokonaisista tuhotuista kaupungeista kuten jo legendaksi noussut Mariupol, hän sanoo.

Novik sanoo, että Ukrainasta voi tulla EU:n jäsen vasta sitten, kun sota on ohi.

– Voimme liittyä EU:hun, kun olemme voittaneet vihollisemme, ja kun vanha konfliktimme on käsitelty loppuun, Novik toteaa.

Herman Novik (vas.) ja hänen Brysselissä asuva ystävänsä Jan Demidovitš-Mekeläinen Milanon Piazza del Duomo -aukiolla huhtikuussa. Kuva: UA.Milan
.
.