Hyppää sisältöön

Sotilasasiantuntija: Venäjä etenee Itä-Ukrainassa mutta läpimurto on kaukana – "Jumi vain jatkuu"

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi, ettei Venäjällä tai Ukrainalla ole kummallakaan ole kykyä selkeään sotilaalliseen voittoon.

Kenraalimajuri Toveri kertoo arvionsa Ukrainan sodan kestosta
Kenraalimajuri Toveri kertoo arvionsa Ukrainan sodan kestosta

Venäjän asevoimat ovat onnistuneet etenemään merkittävästi Itä-Ukrainassa perjantain vastaisena yönä käydyissä kiivaissa taisteluissa.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö kenraalimajuri evp Pekka Toveri sanoo, että mitään käänteentekevää voittoa Venäjä ei kuitenkaan ole onnistunut saavuttamaan.

Joidenkin tietojen mukaan ukrainalaiset olisivat vetäytymässä Sjeverodonetskin kaupungista. Kaupungin valtaaminen tarkoittaisi sitä, että Venäjä hallitsisi melkein koko Luhanskin aluetta Itä-Ukrainassa.

Toverin mukaan Luhanskin haltuunotto olisi takaisku Ukrainalle mutta ei selkeä käännekohta.

– Venäläiset saavat pienen taktisen voiton sillä, että he saavat Luhanskin alueen haltuun. Ukrainan asevoimat ovat kuitenkin edelleen taistelukykyisiä.

Toverin mukaan venäläiset ovat saaneet voittonsa suurella joukkojen ja materiaalin käytöllä, mikä on syönyt heidän kykyään jatkaa sotaa.

– Ukrainalaiset joutuvat vetäytymään jonkin verran ja se on tietenkin heille katkera pala. Mutta ei ole mitään läpimurtoa tai sellaista sotilaallista voittoa, joka uhkaisi Ukrainan aseellista puolustusta. Jumi vain jatkuu, kummallakaan ei ole kykyä selkeään sotilaalliseen voittoon.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Eteneminen Sjeverodonetskista olisi venäläisille hankalaa. Vieressä on Donetsk-joki, jonka toisella puolella sijaitsee Lysitšanskin kaupunki, joka on maastossa korkeammalla.

– Hyökkääminen korkeampaan maastokohtaan tulituksen alla joen yli olisi tosi haastavaa. Venäläisille on käynyt monta kertaa huonosti kun he ovat yrittäneet joen yli hyökätä tämän sodan aikana.

Toveri muistuttaa, että kun Ukrainan valtaus epäonnistui, Venäjällä muutettiin kertomusta niin, ettei koko Ukrainaa yritettykään vallata vaan ainoastaan Itä-Ukrainan Donbas eli Donetsk ja Luhansk. Venäläiset ottaisivat alueet suojelukseensa ja ajaisivat ukrainalaiset pois.

Putin tunnusti Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden ennen hyökkäystään Ukrainaan.

Toveri arvelee, että eteneminen Donetskiin Luhanskin raskaiden taistelujen jälkeen olisi vaikeaa Venäjälle. Donetskista melkein puolet on edelleen ukrainalaisten hallussa.

Ukraina voi vahvistua kesällä

Sotaa on käyty nyt kaksi kuukautta venäläisten ehdoilla. Sodan alussa Ukraina pystyi taistelemaan vahvemmin Venäjää vastaan omalla alueellaan.

Kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Donbasissa huhtikuussa, taisteluja on käyty pienellä alueella, ja venäläisillä on ollut vahva tuliylivoima.

– Venäläiset ovat pystyneet käyttämään ylivoimaansa hyväksi, kuluttamaan ukrainalaisia. Sen takia he ovat saaneet alueita haltuun.

Toveri arvioi, että Ukraina saattaa vahvistua suhteessa venäläisiin kesän aikana.

– Venäläisillä on miehistövajausta, he eivät ole saaneet täydennystä kovin paljoa. Ukrainalaisilla on enemmän henkilöstöä käytössä. Venäläiset ovat myös menettäneet paljon kalustoa, ja korvaava kalusto on vanhentunutta 60-luvun tankeista lähtien.

Länsimaiden asettamien sanktioiden takia Venäjä ei välttämättä pysty tuottamaan modernia sotakalustoa kun taas Ukraina saa kalustoa lahjoituksena lännestä.

Ukraina tarvitsisi lisää aseita

Pärjätäkseen sodassa kunnolla Ukraina tarvitsisi lisää aseita. Esimerkiksi Yhdysvaltain antamat raketinheittimet ovat Toverin mukaan oikeanlaista aseistusta, mutta niitä tarvittaisiin paljon enemmän.

– Ne voisivat viedä venäläisiltä kyvyn jatkaa hyökkäystä, ehkä jopa auttaa Ukrainaa hyökkäämään.

Ukrainalla on kuitenkin edellytykset estää Venäjää saamasta sodassa selvää voittoa.

Sen sijaan Ukrainan voitto edellyttäisi länneltä paljon kovempia sanktiota Venäjälle ja paljon sotilaallista tukea.

– Venäjä ei lähde alueilta kuin pakottamalla, se olisi ajettava sotilaallisesti pois, Tarkka sanoo.

Venäjällä on myös paremmat taloudelliset edellytykset jatkaa sotaa, sillä Ukrainan talous on romahtanut.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 25.6. klo 23:een asti.

.
.