Hyppää sisältöön

Toisen maailmansodan taistelualuksia paikannetaan ennätyssyvyyksistä – hylkyjä löytyy lähes seitsemän kilometrin syvyydestä

Filippiinien edustalta on tunnistettu lähes seitsemän kilometrin syvyydessä lepäävä taistelulaiva. Kyseessä on tiettävästi ennätyssyvyys. Useita Yhdysvaltain sota-aluksia upposi toisessa maailmansodassa Japanin iskujen seurauksena.

Yhdysvaltain sota-alus USS Princeton on paikannettu 6500 metrin syvyyteen. Samuel B Roberts löytyi merenpohjasta muutama sata metriä syvemmältä. Kuva: AOP

Yhdysvaltain laivaston USS Samuel B Roberts vaipui aaltoihin Samarin saaren edustalla lokakuussa 1944.

Nyt aluksesta on jälleen saatu tietoja. Amerikkalainen tutkimusryhmä ilmoittaa paikantaneensa aluksen merenpohjaan haravoidessaan toisen maailmansodan taistelualuetta.

Filippiinien vesialue kuuluu laivojen hautausmaihin. Mereen on uponnut useita aluksia Japanin ja Yhdysvaltain taisteluissa. "Sammy B"-saattohävittäjän löytämisestä kertoi Caladan Oceanic-tutkimusryhmä. Miehitetyn sukellusveneen kamerat kuvasivat aluksen vaurioituneen rungon.

Hylylle tehtiin useita sukelluksia viikon aikana aiemmin tässä kuussa. Teksasilainen yritys kertoo, että aluksessa on jäljellä muun muassa torpedojenlaukaisin .

Caladan Oceanic-yhtiön mukaan kyseessä on syvimmältä löydetty ja tutkittu hylky. Sammy B lepää 6895 metrin syvyydessä. Tutkimusryhmä on paikantanut myös useita muita sota-alusten hylkyjä. Tviitissä on materiaalia USS Johnston-aluksesta.

Yhdysvaltain laivaston historian mukaan alus upposi osuman saatuaan parissa tunnissa. Sen miehistö ajelehti pelastuslauttalla lähes kolme vuorokautta. Useita miehistön jäseniä hukkui ja joutui haavoittuneina haiden kitaan. 224 hengen miehistöstä kuoli 89 merimiestä.

Alus osallistui Leytenlahden meritaisteluun, joka kesti useita päiviä. Myös kolme muuta Yhdysvaltain laivaston alusta upposi taistelujen seurauksena.

USS Johnston paikannettiin vuonna 2021. USS Gambler on vielä kadoksissa, samoin USS Hoel-alus.

Maailman kuuluisin hylky, Titanic lepää noin 4000 metrin syvyydessä. Vuonna 1994 uponneen autolautta Estonian uppoamispaikalla pohja on 80 metrin syvyydessä.

Tarkennettu aluksen tyyppi ja korjattu aluksen uppoamisen aika. su 26.6. klo 8,57.

.
.