Hyppää sisältöön

Suomalaisasiantuntijat järkyttyivät Yhdysvaltain aborttipäätöksestä: "Todella suuri uhka ihmisoikeuksille globaalisti"

Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen arvelee, että Yhdysvaltain kiristyneistä aborttilinjauksista voivat ottaa mallia esimerkiksi Unkari ja Puola.

Aborttioikeuden puolustaminen on kerännyt Yhdysvalloissa mielenosoittajia useasti kaduille. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yhdysvaltain kiristynyt aborttilainsäädäntö järkyttää suomalaisia asiantuntijoita. Heidän mukaansa kansalaisten ei Suomessakaan pidä tuudittautua siihen, että seksuaalioikeudet pysyvät, eikä abortin saaminen tuota ongelmia.

– Mikään maa ei ole suojassa siltä, etteikö lainsäädäntöä kiristettäisi, Väestöliiton vaikuttamistoiminnan asiantuntija Riikka Kaukoranta sanoo.

Suomessa suuri enemmistö kannattaa aborttioikeutta. Seksuaalioikeuksia pitää silti edelleen puolustaa.

– Olisi tärkeää ihmisten näiden uutisten myötä ymmärtää, että tässä on kyse isosta itsemääräämis- ja ihmisoikeuskysymyksestä. Ei pidettäsi itsestäänselvinä seksuaalioikeuksia, joita meillä Suomessa on.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina yleisen aborttioikeuden. Osavaltiot voivat itse määritellä aborttilainsäädäntönsä. Noin puolessa osavaltioista oikeus aborttiin säilyy, noin puolessa osavaltioista ei.

Aborttilainsäädäntöä on lievennetty 40 maassa 1990-luvulta alkaen. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös on dramaattinen askel toiseen suuntaan.

Kaukoranta arvelee, että aloitteita aborttilakien kiristämisestä tullaan näkemään myös muissa maissa.

Mielenosoittajat vastustivat abortin kriminalisointia Ecuadorissa syksyllä 2020. Kuva: Jose Jacome / EPA

– Kun naiset ja tytöt menettävät perustavanlaatuisen oikeuden päättää itse lisääntymisestään, niin kyseessä on todella suuri uhka ihmisoikeuksille globaalisti. Tämä ei koske vain ihmisiä rapakon takana vaan raskaana olevien naisten keho on taistelukenttä myös Euroopassa, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen sanoo.

Hän arvelee, että Yhdysvaltain linjauksista voivat ottaa mallia sellaiset Euroopan maat, joissa naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on tullut sisäpolitiikan teon väline.

– Ajattelen lähinnä Unkaria ja Puolaa. Puolassahan vasta vähän aikaa sitten aborttilainsäädäntöä kiristettiin. Mutta näen, että kaiut vahvistuvat ympäri Eurooppaa.

Vanhastaan Yhdysvaltain abortinvastaisen liikkeen vaikutus näkyy ennen kaikkea Väli-Amerikassa. Vaikka maat ovat pääosin katolisia, USA:n herätyskristillisten liikkeiden vaikutus on Puu Oksasen mukaan niissä suurta.

Monissa Väli-Amerikan maissa abortti on täysin kielletty myös raiskaustapauksissa ja lainsäädäntö on jo niin tiukka ettei kiristämisen varaa ole.

Aborttilait maailmalla Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ääriliikkeille aborttien vaikeutuminen on voitto

Puu Oksasen mukaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttilinjaus oli voitto monissa Euroopan maissa toimivalle Agenda Europe -verkostolle.

– Agenda Europe on ultrakonservatiivinen fundamentalistiskristillinen verkosto, joka ajaa Euroopassa isolla rahalla ja vaikutusvallalla abortin, ehkäisyn ja esimerkiksi homoseksuaalisuuden kieltoa. Verkosto saa miljoonien dollarien rahoituksen USA:n äärikonservatiiveilta ja ottaa vaikuuttamistyössään mallia Yhdysvalloista.

Kaukoranta arvelee, että Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös vahvistaa eri puolilla maailmaa Anti-gender-liikehdintää, joka vastustaa seksuaalioikeuksia, ihmisten oikeuksia päättää omasta kehostaan, identiteetistään ja ihmissuhteistaan.

– Joka puolella maailmaa on ihmisiä, jotka haluavat kieltää heiltä heidän seksuaalioikeutensa ja itsemääräämisoikeutensa.

Suomessa aborttilakia ei tulkita tiukasti

Suomessa aborttilainsäädännön kiristämisellä ei ole juuri kannatusta. Kaukoranta ja Puu Oksanen toivovat, että Yhdysvaltain kiristynyt aborttilinjaus johtaa Suomessa ennemminkin vastakkaiseen reaktioon.

– Toivotaan, että se heijastuisi niin päin, että kansalaisaloite aborttilainsäädännön lieventämisestä etenisi ja aborttilainsäädäntö saataisiin Suomessa pohjoismaiselle tasolle eli ei tarvittaisi enää kahden lääkärin lausuntoa, Kaukoranta sanoo.

Oma tahto 2020 -kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Aloitteessa vaaditaan, että abortin saamiseen riittäisi raskaana olevan oma tahto. Nykyisessä laissa vaaditaan kahden lääkärin erilliset lausunnot.

Puu Oksasen mukaan aborttilainsäädännön uudistaminen osoittaisi, että Suomessa halutaan suojella kehollista itsemääräämisoikeutta.

– On korkea aika saattaa lainsäädäntö vastaamaan käytäntöä, joka Suomessa jo pitkälle on olemassa. Näin toivon että korkeimman oikeuden päätöksellä olisi aborttioikeutta vahvistava vaikutus Suomessa

Käytännössä aborttia Suomessa haluavat saavat sen. Puu Oksala on kuitenkin huolissaan siitä, että nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa paljon tiukemman tulkinnan.

– Suomessa lainsäädäntö on yksi Euroopan kireimpiä mutta sitä on onneksi toteutettu jo pitkään ihmisoikeuslähtöisesti.

Kiellettyjä abortteja tehdään salassa vaarallisesti

Aborttilakien kiristämiset eivät maailmalla ole vähentäneet abortteja.

– Se tekee pelkästään aborteista äärimmäisen vaarallisia, ihmisiä tulee vammautumaan ja varmasti kuolemaan enemmän turvattoman vaarallisen abortin takia, Kaukoranta sanoo.

Abortteja voidaan hänen mukaansa vähentää ainoastaan tarjoamalla ihmisille tietoa ja ehkäisymahdollisuuksia.

Varakkailla henkilöillä on varaa matkustaa teettämään abortti toisaalle, joten eniten aborttilakien kiristämisestä kärsivät vähävaraiset, joilla ei myöskään välttämättä ole kunnollista terveydenhuoltoa.

– Epätoivoiset ihmiset tekevät abortteja kyseenalaisilla, vaarallisilla välineillä.

Yhdysvalloissa asiantuntijat pelkäävät, että seuraavaksi ryhdytään rajoittamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemistöjen oikeuksia ja ehkäisyoikeutta sekä kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta.

.
.