Hyppää sisältöön

Kaupunkijuhannus on monelle toimiva vaihtoehto: "Terassi terassilta katsotaan meininkiä"

Monille suomalaisille mökkijuhannus tuntuu olevan ainoa oikea, mutta kaupungitkaan eivät enää tyhjene edes juhannuksena.

Helsinkiläiset kertoivat kaupunkijuhannuksestaan.
Helsinkiläiset kertoivat kaupunkijuhannuksestaan.

Monille suomalaisille mökkijuhannus tuntuu olevan ainoa oikea, mutta kaupungitkaan eivät enää tyhjene juhannuksena.

Kaupungeissa järjestettävät juhannusfestivaalit ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja myös ravintoloiden terassit ja kaupunkien uimarannat houkuttelevat juhannuksen juhlijoita.

Vantaalla Kuusijärven uimaranta täyttyi juhannusaattona nopeasti. Helsinkiläisen Maria Starkin mielestä kaupunkijuhannuksen hyviä puolia on muun muassa helppous.

– Tämä on tässä lähellä, niin tänne oli helppo tulla.

Maria Stark nautti auringosta Vantaan Kuusijärvellä. Häntä harmitti, että loma loppuu juhannuksen jälkeen. Kuva: Tero Valtanen/Yle
Saija Jaatinen vietti juhannusta ystävänsä Maria Starkin kanssa. Hän aikoi pulahtaa järveen, vaikka uimavesi ei hänestä hurjan lämmintä vielä ole. Kuva: Tero Valtanen/Yle

Stark kertoo, että uintireissujen jälkeen on tarkoitus grillata perheen kanssa omalla pihalla.

Innokkaaksi uimariksi tunnustautuva Stark naurahtaa uimaveden olevan vielä melko kylmää, mutta vakuuttaa pulahtaneensa järveen juhannuksen aikana jo useamman kerran.

– Pariinkin otteeseen on jo käyty uimassa, Stark vakuuttelee.

Myös ravintoloiden terassit houkuttelevat juhlijoita

Kaupunkijuhannuksen houkuttelevuutta ovat lisänneet juhannusfestivaalit, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa. Esimerkiksi Lonnan saaressa Helsingissä järjestettävä Stadin juhannus oli loppuun myyty.

Myös ravintoloiden terassit houkuttelevat juhannuksen juhlijoita. Petteri Kylänpää, Tom-Erik Lind ja Rami Varis olivat päättäneet viettää keskikesän juhlaa Helsingin keskustassa.

Kolmikko totesi, että kaupunkijuhannus on ihan toimiva ratkaisu juhannuksen juhlintaan. Herrojen mukaan mökkiä ja kokkoa ei tällä kertaa tarvita.

Kylänpää sanoo, että hänelle tavanomaisempaa ovat kuitenkin mökkijuhannukset

– Ystävä tuli ulkomailta kyläilemään, niin piti jäädä tänne kaupunkiin, Kylänpää summaa.

Tom-Erik Lund sanoo, että iltaa on mukava viettää ystävien kanssa ilman suurempia suunnitelmia.

– Ei meillä ole suuria suunnitelmia. Mennään terassi terassilta ja katsotaan meininkiä, Lund kertoo.

Lasse Myyry puolestaan kertoo saapuneensa juuri ulkomaanmatkalta. Hänen mukaansa reissun jälkeen on mukava viettää juhannusta rauhassa lähellä kotia.

Lasse Myyry ei itse uskaltautunut uimaan. Hän nautti auringosta ja vahti lasten vesileikkejä rannalla. Kuva: Tero Valtanen/Yle
Lasse ja Leo Myyry sekä naapurin poika Hanwen juhlistivat juhannusta jäätelöllä. Jätskiä Vantaan Kuusijärvellä jonotti myös Leena Vähämäki. Kuva: Tero Valtanen/Yle

"Naapurin pojan kanssa tykkäävät yhdessä polskia"

Vantaan Kuusijärven ulkoilualue on Lasse Myyrylle ja hänen pojalleen jo entuudestaan tuttu paikka.

– Naapurin pojan kanssa tykkäävät yhdessä polskia.

Helteiden odotetaan täyttävän terasseja ja uimarantoja jatkosssakin. Pysäköintialueiden turvallisuudesta vastaava Securitaksen esimies Vesa Ihalainen toivoo, että pelastustiet huomioitaisiin, vaikka parkkipaikat ovat nyt ajoittain täpötäysiä.

– Pelastustien tukkimisesta saattaa aiheutua meille kaikille ongelma. Ei ole hyvä, jos apu myöhästyy sen takia, Ihalainen sanoo.

.
.