Hyppää sisältöön

Tulossa on kesän kuumin viikko: Yli 30 asteen helteitä mitataan lähipäivinä laajalti

Myös yölämpötilat ovat nousussa, ja edessä voi olla trooppisia öitä, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Rannalla pohdittiin hellettä ja sen kestämistä
Rannalla pohdittiin hellettä ja sen kestämistä

Jopa yli 30 asteen helteet jatkuvat laajalti ensi viikolla. Edessä on kesän tähän asti kuumin viikko, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– 30 asteen ylityksiä voi tulla erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa, ja suuressa osassa maata helleraja eli 25 astetta menee rikki. Myös Pohjois-Lapissa on välillä hellelukemia.

Huutosen mukaan näin voimakas helle on poikkeuksellista kesäkuussa.

– Päivälämpötilat ovat likipitäen kymmenen astetta tavallista korkeammat, eli eihän tämä ole aivan tyypillistä. Eron huomaa, kun vertailee tämänhetkisiä lukuja pitkän aikavälin tilastoihin, Huutonen kertoo.

Viime vuonna kesäkuu oli myös erityisen lämmin. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla se on toistaiseksi mittaushistorian kuumin kesäkuu.

Espoolaiset Tuija Väisänen (vas.) ja Ritva Hakosaari viettivät hellepäivää Haukilahden uimarannalla. Mittarin mukaan lämmintä oli jopa 28 astetta. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Juhannuspäivänä mitattiin kesän lämpöennätys 30,5 astetta Kuopion Ritoniemen mittausasemalla. Huutonen sanoo, että on hyvin mahdollista, että ennätys menee rikki alkavalla viikolla.

Myös yölämpötilat ovat nousussa, ja tulossa voi olla paikoin jopa trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen. Yölämpötilojen nousuun vaikuttaa erityisesti vesistöjen ja maan pinnan lämpeneminen sekä ilmankosteus.

– Pintavesien lämpötilat ovat yleisesti jo yli 20 astetta Etelä- ja Keski-Suomessa, Huutonen kertoo.

Suomen sääkartta hehkuu punaisena. Lämpötilaennuste 27.–29.6.2022 Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen
Lämpötilaennuste 30.6.2–2.7.2022 Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Voimakkaalla helteellä on myös kääntöpuolensa. Huutonen muistuttaa, että helle on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Ilmatieteen laitos varoittaakin erittäin tukalasta tai tukalasta helteestä lähes koko viikon ajan. Samaan aikaan moni nauttii auringosta, eikä koe sitä rasitteeksi.

– Helteestä tulee meteorologille melkein enemmän palautetta kuin marraskuun räntäsateesta, Huutonen sanoo.

Öykü Kural (vas.) ja Deniz Kural muuttivat töiden takia Saksasta Suomeen reilu vuosi sitten. Pitkän talven jälkeen helteet ovat molempien mieleen. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Kun lähellä oleva korkeapaine tuo Suomeen hyvin lämmintä ilmaa, saa yli 40 asteen helteistä kärsinyt Länsi-Eurooppa hetken hengähtää. Ennätyskorkeiden lämpötilojen jälkeen sää muuttuu viileämmäksi esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27.6. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.