Hyppää sisältöön

Maanjäristyksen runtelemassa Afganistanissa uhrien kohtalo on lohduton: Köyhä syrjäseutu on avun tarpeessa ilman luonnonmullistuksiakin

Terveysviranomaiset pelkäävät koleran ja muiden sairauksien leviävän järistysalueella. Noin 10 000 rakennusta on vaurioitunut.

Paktian maakunnassa keskiviikkona 22.6. tapahtuneessa järistyksessä kuoli yli 1000 ihmistä. Kotinsa menettäneet Gayanin kyläläiset koettavat löytää väliaikaista majoitusta muualta. Kuva: EPA/STRINGER

Voimakas maanjäristys vei tuhansilta itäisen Afganistanin asukkailta kodin ja hautasi kaivot maamassan ja lohkareiden alle.

Järistyksen uhreilla on edessään uusi uhka. Viranomaiset pitävät kolerariskiä vakavana puhtaan veden puutteen vuoksi.

Afganistanin terveysministeriö ja YK.n humanitaarisen avun koordinointitoimisto OCHA kiirehtivät kaivojen jälleenrakennusta tuhoalueelle. Paktian maakuntaan on saatu toimitettua lääkkeitä ja muita avustustarvikkeita, mutta ruoan ja veden puute ovat akuutteja.

Vapaaehtoiset jakavat apua järistyksen uhreille. Vuoristoinen ja syrjäinen seutu on osin ilmasillan varassa. 6,1 magnitudin järistys sattui lähellä Pakistanin rajaa. Kuva: EPA/STRINGER

Luonnononnettomuus testi talibanien halllinnolle

Afganistan kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Se on ollut kansainvälisestä avusta riippuvainen vuosikymmeniä.

Tiukan linjan islamistinen Taliban-liike nousi valtaan viime vuoden elokuussa. Useat maat keskeyttivät Afganistanin avustamisen ja tukirahat jäädytettiin vallanvaihdoksen seurauksena. Taliban-johtajia on asetettu pakotelistalle.

Myös katastrofiapu on vaikeuksissa sanktioiden vuoksi. Afganistanin tilannetta on luonnehdittu humanitaariseksi kriisiksi jo ennen järistystä. Asiasta on kirjoitettu muun muassa talouteen keskittyvällä Bloomberg-uutissivustolla (siirryt toiseen palveluun). Afganistanin vajaasta 40 miljoonasta asukkaasta yli puolet, arviolta 24 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa.

Nyt monet maat ja yhteisöt, muun muassa EU on luvannut hätäapua alueelle.

Myös Afganistanin Taliban-johto on vedonnut avun saamiseksi järistyksen uhreille ja maan ulkomaille jäädytettyjen varojen vapauttamista.

Asuntojen rakennuksella on kiire ennen talvea

Afganistanin terveydenhuolto on heikoissa kantimissa. Sairaaloilla on enemmän asiantuntemusta väkivaltaisuuksien aiheuttamien vammojen ja pommi-iskujen uhrien hoidosta kuin maanjäristyksessä loukkaantuneiden hoidosta.

Myös uusien asuntojen rakentamisella on kiire. Ankarien sääolojen vuoristoseudulla selviytyminen telttamajoituksessa on lähes mahdotonta. Ensi vaiheessa järistysalueella on pulaa myös väliaikaismajoituksesta.

YK:n johtava edustaja Afganistanissa Ramiz Alakbarov vieraili tuhoalueella lauantaina helikopterilla. Myös osa järistysalueesta on ilmateitse toimitettavan avun varassa.

Lue myös:

.
.