Hyppää sisältöön

Kuluttajien luottamus talouteen mittaushistorian heikoin

Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat kesäkuussa erittäin pessimistiset.

Kuluttajilla on hyvin vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroihin. Asiakas tutki paistinpannua Prisma-marketissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Näkemykset taloudesta heikkenivät kesäkuussa edelliskuuhun ja varsinkin vuoden takaiseen verrattuna, selviää Tilastokeskuksen tuoreimmasta kuluttajien luottamusmittauksesta.

Luottamus oli kesäkuussa alimmillaan koko mittaushistoriassa 1995–2022. Mittaukseen vastasi 990 Suomessa asuvaa henkilöä 1.–15.6. välisenä aikana.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat erittäin pessimistiset, omasta taloudesta synkimmät koskaan vuoden 1995 jälkeen. Arvio myös oman talouden nykytilasta oli hyvin heikko.

Kesäkuussa oli hyvin vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ostamista pidettiin epäedullisimpana koskaan.

Arvio ja odotus inflaatiosta nousivat entisestään. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli kesäkuussa korkeampi kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa.

Oma rahatilanne oli edelleen hyvä kesäkuussa ja arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta pysyi melko valoisana.

Myös elinkeinoelämän luottamus jatkoi luisuaan kesäkuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. EK:n johtajan Sami Pakarisen mukaan kesäkuu oli neljäs perättäinen laskukuukausi elinkeinoelämän luottamuksessa.

Ainoastaan palveluyritysten luottamusindikaattori nousi kesäkuussa aavistuksen. Palveluyritykset kuitenkin arvioivat yleisen suhdannekuvansa heikentyneen viime kuukausien aikana entisestään, vaikka myyntimäärät ovat olleet nousussa.

Voit keskustella aiheesta 28.6. kello 23:een saakka.

.
.