Hyppää sisältöön

Helteen keskelle saattaa singahtaa sade- ja ukkoskuuroja, mutta pilkkihaalareihin ei tarvitse nyt varautua, sanoo meteorologi

Maanantaina lämpötila on kohonnut laajalti yli 30 asteen. Tiistaina voi tulla sade- ja ukkoskuuroja, mutta lämpötila putoaa kuurojen myötä vain hetkellisesti.

Sade- ja ukkoskuurot ovat sääennusteiden mukaan lähiaikoina hyvin paikallisia. Kuva: Heli Kaski / Yle

Alkaneesta viikosta on tulossa sääennusteiden valossa tähänastisen kesän kuumin.

Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu maanantaina Etelä-Savossa ainakin Rantasalmella, Mikkelissä, Savonlinnassa, Juvalla ja Puumalassa ja Keski-Suomessa Joutsassa, Jämsässä ja Jyväskylässä.

Näin korkeat lämpötilat ovat kesäkuussa poikkeuksellisia. Ilmatieteen laitos on varoittanut jopa erittäin tukalasta helteestä.

Meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Suomeen on virtaamassa huomenna tiistaina kuivempaa ilmaa idästä ja siihen liittyen voi tulla sade- ja ukkoskuuroja.

– Itä-Suomessa liikkuu kylmä rintama ja sen myötä sateita voi tulla tiistaina aamulla Etelä-Savossa. Keski-Suomessa kuurottelee todennäköisemmin tiistaina iltapäivällä kello 14 jälkeen, sanoo Valta.

Laajaa sade- tai ukkosrintamaa ei ole näillä näkymin luvassa, vaan kuurot ovat hyvin paikallisia.

– Huomenna iltapäivään ajoittunee voimakkaimmat kuurot. Kohdalle osuvassa kuurossa voi olla melko runsasta salamointia ja tulla aika rankastikin vettä. Pientä riskiä paikallisille raekuuroillekin on. Rakeet ehtivät yleensä kuitenkin sulaa ennen maan pintaa, kuvailee Valta.

Puhurit voivat viskoa kalusteita ja katkoa lahoja puita

Valta arvioi, että lähiaikojen ukkokuuroissa tuuli voi puhaltaa ylimmillään noin 15 metriä sekunnissa. Yksittäiset ukkoskuurot saattavat kehittyä hyvin nopeasti ja tämä on vesillä tai maastossa liikkuvien hyvä muistaa, sanoo Valta.

– Voi kalusteita pihoissa kaatua ja lahoimpia puita mennä nurin. Kannattaa esimerkiksi vesillä ja maastossa seurata tilannetta, jos alkaa ukkoskuuroja nousta, niin varautua niihin. Kännykästä voi katsoa vaikka Ilmatieteen laitoksen palveluista kuurojen kehittymistä.

Sade- ja ukkoskuurojen jälkeen lämpötila palaa melko nopeasti uudelleen hellelukemiin.

– Kuuroissa lämpötila laskee, muttei romahda kovin koleaksi. Hetkellisesti lämpötila voi ehkä pudota 15-20 asteeseen, mutta sitten taas nousee. Ei pilkkihaalareihin tarvitse nyt varautua sateen takia. Ihan lämmin kesäinen sade sieltä tulee, jos on tullakseen, sanoo Valta.

Sääkartoilla ei näy toistaiseksi mitään isompia merkkejä viilenemisestä.

– Ehkä keskiviikkona ja torstaina jäädään alle 30 asteen maan itäosassa, mutta loppuviikkoa kohti alkaisi taas lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa meille virrata ja viikon lopulla mennään taas yli 30 asteen. Ensi viikon alusta alkaa ennustettavuus loppua. Voi olla, että sää jatkuu hyvin lämpimänä, mutta mahdollista on, että lännestä alkaa virtaamaan viileämpää. Ainakin viikon loppuun on hyvin lämmintä, summaa meteorologi tulevien päivien säätä.

Lue myös:

.
.