Hyppää sisältöön

"Vielä porskutetaan pinnalla, mutta huolihan siinä tulee" – Kuopion torilla ei hötkyillä, vaikka itäsuomalaiset luottavat talouteensa vähiten

Kuluttajien luottamus talouteen on heikointa sitten vuoden 1995. Kuopion torilla ajatuksissa oli huolta, mutta myös toiveikkuutta. Asiantuntija ei vaipuisi synkkyyteen.

Siilinjärveläinen Aleksi Ratikainen on huomannut hintojen nousun arjessaan ja siirtää nyt suuremmat hankinnat tulevaisuuteen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuluttajien luottamus talouteen on nyt ennätyksellisen alhaalla. Tilastokeskuksen kyselyn mukaan kuluttajien luottamus talouteen oli kesäkuussa heikointa sitten vuoden 1995. Tutkimukseen vastasi yhteensä 990 suomalaista kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Työn ja talouden tutkimus Laboren (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) erikoistutkija Sakari Lähdenmäen mukaan huoli etenkin Suomen taloudesta on liioiteltua.

– Mielestäni tässä on Suomen talouden osalta ilmassa ylireagointia. Näkymät eivät ole niin heikot kuin mitä kyselystä voisi päätellä.

Vaikka inflaatio ja korkojen nousu vaikuttaa ihmisten arkeen ja henkilökohtaiseen talouteen, haluaa Lähdenmäki toppuutella ihmisten huolta.

— Jos oma talous kestää nykyistä tilannetta, ei mielestäni tarvitse ylimääräistä varautumista alkaa harrastamaan.

— Yksityinen kulutus on kuitenkin tärkeä talouden kasvun osa ja jos se alkaa sakkaamaan niin se tarkoittaa että koko talous alkaa supistumaan.

Laboren erikoistutkija Sakari Lähdenmäki ei olisi niin huolissaan Suomen talouden näkymistä kuin mitä tuore kysely antaa ymmärtää. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten usko sekä omaan että Suomen talouteen heikkeni edelliskuuhun sekä vuoden takaiseen verrattuna. Erityisesti halu käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan heikkeni. Myös odotukset inflaation noususta kasvoivat huomattavasti. Sen sijaan arvio omasta työllisyystilanteesta pysyi melko hyvänä.

Tutkimuksessa nousi esiin alueellisia eroja. Heikointa luottamus talouteen oli Itä-Suomessa.

Kuopion torilla ajatukset talouden näkymistä olivat juhannusviikolla varovaisen huolestuneet. Siilinjärveläinen Aleksi Ratikainen on huomannnut talousnäkymien muutokset arjessaan.

— Vielä porskutetaan pinnalla, mutta kaikki kallistuu, korot nousee, että huolihan siitä hiljalleen tulee, Ratikainen pohtii.

Ratikainen ei vielä pihistele päivittäisissä ostoksissa, mutta suuremmat hankinnat, kuten uuden auton ostamisen, hän siirtää nyt tulevaisuuteen. Hän arvioi, että edessä on muutama tiukempi vuosi, ennen kuin Suomen talous taas lähtee nousuun.

Aleksi Savolainen on huomannut ruuan ja bensiinin hinnannousun kukkarossaan. Savolainen on kuitenkin synkistä talousnäkymistä huolimatta tehnyt hiljattain asuntokaupat. Savolainen varautui korkojen nousuun ottamalla asuntolainalleen korkosuojauksen.

Aleksi Savolainen teki juuri asuntokaupat. Korkojen nousun varalta hän otti asuntolainalleen korkosuojauksen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

— Maailmantilannetta seurasin ja oli tiedossa, että korot nousevat. Jos korot tästä vielä nousevat, niin eipähän tarvitse siitä asiasta enää huolehtia ollenkaan, Savolainen sanoo.

Savolainen uskoo, että Venäjän kaupan tyrehtymien ja venäläisten matkailijoiden väheneminen tulee näkymään Itä-Suomessa.

— Kyllä se tulee näkymään alueittain. Ei ehkä välttämättä Kuopiossa ihan niin suoranaisesti, mutta tässä lähialueilla ja -kunnissa, missä on enemmän turismia.

Jari Miettinen ei ole kovin huolissaan talouden näkymistä. Hintojen ja korkojen nousu ei ole vaikuttanut Miettisen omaan talouteen.

Kuopiolainen Jari Miettinen ei ole kovin huolissaan talouden näkymistä. Hänen mukaansa kriisin myötä syntyy myös aina uusia mahdollisuuksia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

—Kärsii ne korot hieman noustakin. Nythän kannattaa tehdä hankintoja ennen kuin hinnat tästä vielä nousevat lisää, Miettinen arvioi.

Miettisen mielestä taantuma voi myös olla mahdollisuus, jonka myötä kehitetään uutta.

— Jotkut yritykset varmasti hyötyvät tästä tilanteesta ja toiset taas kärsivät, etenkin jos on vientiä ollut tuonne itään päin.

Kuopiolaisen Jari Jolkkosen arviot etenkin Itä-Suomen talousnäkymistä ovat Miettistä synkeämmät.

Kuopion hiippakunnan piispana työskentelevän Jari Olkkosen mielestä on kiinnostavaa, että myös taloudessa mitataan ihmisten uskoa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

— Itsellä on sellainen kutina, että eihän tämä hyvältä näytä. Inflaatio on korkea ja nyt on se surullinen rautaesirippu, mikä on tullut tuohon itärajalle. Kyllä Itä-Suomi ottaa tästä eniten lommoa. Etelä-Karjala tietysti rajummin, mutta on meilläkin täällä yrityksiä, jotka kärsivät.

.
.