Hyppää sisältöön

Reseptilääkkeiden urkkimista ja takaa-ajoa – Tampereen Yliopiston Apteekki selvittää Facebookissa leviäviä väitteitä ja tehostaa valvontaa

Yliopiston Apteekki on saanut palautteita siitä, että asiakkaita on asioinnin jälkeen lähestytty liiketilan ulkopuolella. Apteekki aikoo seurata tilannetta tarkasti.

Poliisin tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa joku yrittäisi ryöstää apteekissa asioineita. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

PuskaRario Tampere -Facebook-ryhmässä on käyty maanantaina keskustelua siitä, kuinka Tampereen keskustan Yliopiston Apteekissa asioineet olivat joutuneet takaa-ajon kohteeksi poistuttuaan apteekista.

Ryhmässä keskustelun aloittanut kertoo kahdesta tuttavastaan, joilla oli samankaltaiset kokemukset asioituaan kyseisessä apteekissa: tuntematon ihminen oli kuunnellut, mitä reseptilääkkeitä asiakkaat olivat ostaneet ja sen jälkeen ulkona lähtenyt heidän peräänsä.

Ulkona näitä asiakkaita oli pyydetty juttelemaan, ja kun siihen ei ollut suostuttu, heidän peräänsä oli lähdetty joukolla. Molemmissa tapauksissa apteekissa asioineet olivat päässeet pakenemaan.

Julkaisu on kerännyt jo yli 100 kommenttia, ja osa kommentoineista ihmisistä kertoo samankaltaisista kokemuksistaan liittyen reseptilääkkeiden urkkimiseen Tampereen eri apteekeissa.

Apteekki saanut asiasta palautetta

Tampereen Yliopiston apteekin apteekinhoitaja Janne Hautaniemi kertoo, että heille on tänään tullut kaksi asiakaspalautetta, joissa on kuvailtu tilanteet, joissa apteekin asiakasta on lähestytty apteekin ulkopuolella.

Hautaniemi kertoo kysyneensä apteekin farmaseuteilta, ovatko he huomanneet apteekin sisällä epämääräisiä henkilöitä, jotka ovat koettaneet urkkia toisten ostoksia. Henkilökunta ei ollut havainnut tällaista toimintaa.

– Pyrimme selvittämään lisätietoja mainituista tapahtumista. Vartijat ovat täällä iltaisin paikalla, ja jos ilmenisi, että joku olisi kiinnostunut muiden ostoksista, poistettaisiin tällaiset henkilöt apteekista.

Hautaniemi on sitä mieltä, että myös farmaseutit huomaisivat sellaiset henkilöt, jotka yrittävät urkkia toisten reseptiostoksia.

– Jos sisääntulon yhteydessä penkillä istuskelee ihmisiä ilman tarkoitusta asioida apteekissa, kehottaa vartija jatkamaan matkaa.

Tilannetta seurataan apteekissa Hautaniemen mukaan nyt erityisen herkällä silmällä ja korvalla. Jos vaikuttaa siltä, että asiakkaiden reseptilääkkeitä urkitaan, on farmaseutteja ohjeistettu kutsumaan vartijat paikalle.

– Mutta siihen, mitä apteekin ulkopuolella tapahtuu, ei meillä valitettavasti ole keinoja puuttua.

Poliisin tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa joku yrittäisi ryöstää apteekissa asioineita.

Rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisista ei kuitenkaan näe mahdottomana, että tällaista tapahtuisi.

– Kyllähän ihmisiä lähdetään seuraamaan pankkiautomaateiltakin, joten miksei myös silloin, kun haetaan lääkkeitä. Varsinkin, jos ne ovat huumaavia.

Luoto uskoo, että apteekit ovat sen verran valveutuneita, että he huomaisivat henkilöt, jotka pyrkivät urkkimaan toisten ostoksia. Joskus joku tällainen tilanne saattaa kuitenkin jäädä huomaamatta.

– Voihan olla, että henkilö niin huomaamattomasti katselee hyllyllä joitain tuotteita, ettei apteekkihenkilökunta edes huomaa, että hän samalla kuuntelee, mitä toinen asiakas ostaa.

Minkälaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 28.6. kello 23:een saakka.

.
.